logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VBA - Jak stworzyć makro do wydruku danych z arkusza w Excel?

kubala009 23 Maj 2018 08:35 1617 3
REKLAMA
  • #1 17235857
    kubala009
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam, Mam dzisiaj ciekawe wyzwanie.
    Potrzebuje stworzyć makro, które z arkusza głównego bedzie pobierało kilka zmiennych i podstawiało je do gotowego szablonu lub tworzyło taki szablon wydruku.

Poniżej wstawiam przykładowy plik i opisuje jak to ma wyglądać.
    W pliku mamy:
    A1 - nazwe projektu
    G1:J1 - nazwy przedmiotu
    G2:J2 - ilości przedmiotu
    G3:J4 - rozmiar przedmiotu podany w milimetrach
    G5 - specyfikacja przedmiotów

Gdy skończę wprowadzać wszystkie dane potrzebuje je później wydrukować w nastepujacy sposób.

W nagłówku numer zlecenia. Nastepnie niżej mniejszą czcionką specyfikacje, niżej wymiary szerokość/wysokość oddzielone "x" i na samym dole pod wymiarami nazwe przedmiotu. (szablon również daje w załączniku). Dodatkowo każda strona musi wydrukować się w ilości takiej jaka jest wpisana w G2:J2.

Dodatkowo z wszystkich dostepnych drukarek wybieram, której ma użyć (ale z tym już się uporałem)

Proszę o jakieś wskazówki i wzór, bo nie wiem jak się za to zabrać aby wstawiać zmienne pod wydruk lub tworzyć szablon.
    Załączniki:
    • widok wydruku.xlsx (12.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dane do wydruku.xlsx (9.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17264980
    kubala009
    Poziom 6  
    Znajdzie się jakaś dobra dusza, która pomoże ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17268744
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    Aby wydrukować jeden szablon, możesz użyć prostego przepisania wartości (lub nawet formuł):
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Szablony są małe, więc możesz użyć tego kodu robiąc 4 szablony na stronie i powielić go 4 razy, przepisując w każdy szablon wartości z innej kolumny.

Jeżeli chcesz dokładnie tak, jak pisałeś, to:
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Załączniki:
    • widok wydruku.zip (20.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17352401
    kubala009
    Poziom 6  
    Dziękuje za pomoc. Powyższe podpowiedzi oraz kilka godzin prób dały efekt jaki oczekiwałem.
REKLAMA