logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Minolta c220 - błąd c3923 po zacięciu w grzałce

serwis.urz.biurowych 23 Maj 2018 10:14 1827 5
REKLAMA
  • #1 17235966
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    jak w temacie, po zacięciu w grzałce pokazał się ten błąd c-3923
    nie zdiagnozowałem co jest uszkodzone po opisie błędu z serwisówki
    podmieniłem wszystkie 4 termistory (na jednej wiązce) ale to nie pomogło
    serwisówka mówi o sprawdzeniu zamykania bocznej pokrywy, ale nie widzę nic, o co może chodzić z tym błędem
    po skasowaniu błędu po kilku minutach wyrzuca go z powrotem
  • REKLAMA
  • #2 17236199
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 829
    Termistory to jedno a sprawdzałeś lampy ? Jak możesz to podmień cały fuser z innego , sprawnego urządzenia . Co do zamknięcia bocznego to jest tam włącznik lamp grzejnych. Czasem wypalone styki lub słabe domknięcie tez może powodować błędy grzania.

C.
  • REKLAMA
  • #3 17237526
    maldusz
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    W przypadku używania toneru nie oryginalnego zdarzało się tak że oblekało termistory, ewentualnie spróbuj podnieść temperaturę w menu serwisowym ( z tego co pamiętam można podnieś około 5 stopni )
  • REKLAMA
  • #4 17237891
    drebin
    Poziom 28  
    Ocena: 75
    maldusz napisał:
    W przypadku używania toneru nie oryginalnego zdarzało się tak że oblekało termistory, ewentualnie spróbuj podnieść temperaturę w menu serwisowym ( z tego co pamiętam można podnieś około 5 stopni )

Masz napisane że termistory podmienione.
    Proszę sprawdzić to co napisał copyman.
  • REKLAMA
  • #6 17240750
    serwis.urz.biurowych
    Poziom 15  
    Ocena: 277
    Rozwiązanie okazało się banalne, mimo że opis w serwisówce w ogóle pomija tą możliwość a ja muszę przyznać też tego od razu nie sprawdziłem przed wymianą termistorów. Opis serwisówki mówi ogólnie : "- wire breaks" przerwany obwód, drut...
    Okazuje się że to bezpiecznik termiczny wałka dociskowego . Po naprawie maszyna działa.
REKLAMA