logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy możliwe jest naprawienie karty graficznej z artefaktami i resetami?

Cirmius 23 Maj 2018 21:01 1053 15
REKLAMA
  • #1 17237126
    Cirmius
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Dobry wieczór,
    wiadomość na tym forum jest właściwie moją ostatnią deską ratunku, toteż postaram się streszczać. Zaczęło się od spontanicznego zamrożenia ekranu ze śladową ilością artefaktów. Po restarcie komputer zatrzymywał się na ekranie uruchamiania Windowsa, lub po nim zapadał czarny ekran. Zamiast postawić na kartę graficzną postawiłem na dysk (brawo ja) i schromoliłem więcej (brawo ja x2), a w serwisie zreinstalowali mi tylko Windowsa, wgrywając sterowniki i udając następnie, że wszystko już działa. Oczywiście to nie pomogło, bo problem jest dalej taki sam, a komputer dopiero się włącza w trybie awaryjnym lub po odinstalowaniu sterowników. Próbowałem zainstalować starsze sterowniki ? nie pomogło. Artefaktów już nie widzę, teraz po prostu komputer się resetuje po logu Windowsa.
    W innych serwisach słyszę o wymianie o kosztach rzędu 600 zł (co wydaje się być dziwne, kiedy moja karta kosztuje ~3000 zł), lub żebym dał sobie spokój. Żeby było jasne, te opinie były wystawione telefonicznie i nikt nawet nie przyjrzał się karcie graficznej. Oczywiście na tym forum dostanę to samo, ale diagnoza zostanie wydaje mi się doprecyzowana. No i mam większe zaufanie do dobroduszności forów internetowych.
    Nie wiem czy to pomocne informacje, ale na wszelki wypadek powiem: zarówno HDMI, jak i Displayport w karcie graficznej działają; do awarii doszło 4 dni po aktualizacji systemu.
    Sprzęt był regularnie czyszczony, pasty wymieniane i tak dalej. Komputer nie jest też w żaden sposób przeciążany i był składany trochę ponad 4 lata temu. Spokojnie dźwigał takie monstra jak Wiedźmin 3 na najwyższych ustawieniach, ale to było ponad rok temu, bo przez ostatnie miesiące jedyne co uruchamiałem na tym komputerze poza przeglądarką to Discord i Spotify.
    Karta graficzna o którą się rozchodzi to GTX 780 Ti, reszta ew. potrzebnej specyfikacji (jeśli coś jeszcze jest potrzebne, to mogę dopisać):
    Zasilacz Be Quiet! Dark Power Pro 10 750W
    Płyta główna MSI B75A-G43
  • REKLAMA
  • #2 17237159
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    To fajny serwis, mam nadzieję że już więcej z ich usług nie skorzystasz bo z opisu wynika że nie próbowali niczego naprawić.

Skąd Ci do głowy przyszło że GTX 780Ti jest warto 3000zł? 600zł to trochę mało istotnie, ale pewnie użyją najtańszy używany model jaki znajdą (zakładając że o wymianę na tą samą kartę chodzi).

Z opisu wynika że jedyny serwis jaki widział kartę próby jej naprawienia ani nawet zdiagnozowania nie podjął więc trudno tu liczyć o doprecyzowanie diagnozy która nie istnieje.

Możesz próbować zmniejszyć taktowanie rdzenia i pamięci w programie MSi Afterburner, tylko że nie wydaje mi się by dało się to wykonać w trybie awaryjnym ale próbuj. Obejrzyj kartę zobacz czy nic się nie przypaliło alb czy kondensatory nie są spuchnięte lub rozlane. Wydaje mi się że zwiększenie napięcia rdzenia mogłoby również nieco pomóc ale raczej na niezbyt długo. W ostateczności pozostają chałupnicze opcje "naprawy" typu wysmażenie karty w piekarniku. No i oczywiście płatny serwis.

Moderowany przez RADU23:

Wszelkiego typu urządzenia AGD, nie są urządzeniami służącymi do naprawy podzespołów komputerowych. Nie rozmawiamy na ich temat w działach "Komputery".

• #3 17237163
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3914
    Witam. Masz możliwość sprawdzenia karty na innym komputerze? System oczywiście win 10 wersja 1803?
  • #4 17237184
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Na początek przed podjęciem jakichkolwiek działań, proponuję sprawdzenie zachowania zestawu na bootowalnym Linuxie =>
    https://www.linuxmint.com/download.php
  • REKLAMA
  • #5 17237195
    Piterixos
    Poziom 27  
    @RADU23 Zaznaczyłem że to już ostateczność, a słowo naprawa dałem w cudzysłów. Jakkolwiek kontrowersyjne by to nie było da się w ten sposób przedłużyć funkcjonalność karty, czasem o kilka tygodni czasem o kilka miesięcy. Nie widzę nic złego w tym żeby wspomnieć że taka opcja istnieje dlatego byłbym wdzięczny gdybyś wytłumaczył dlaczego nie można o tym wspomnieć i podał inny argument niż "bo tak" :)
  • #6 17237226
    RADU23
    Piterixos napisał:
    Nie widzę nic złego w tym żeby wspomnieć że taka opcja istnieje dlatego byłbym wdzięczny gdybyś wytłumaczył dlaczego nie można o tym wspomnieć i podał inny argument niż "bo tak" :)

Jeśli już się dokonuje takich "testowych" napraw, to zamiast piekarników i innych urządzeń AGD jest choćby HotAir.
  • #7 17237282
    Cirmius
    Poziom 5  
    Dziękuję za odpowiedzi.

Piterixos napisał:

Możesz próbować zmniejszyć taktowanie rdzenia i pamięci w programie MSi Afterburner, tylko że nie wydaje mi się by dało się to wykonać w trybie awaryjnym ale próbuj. Obejrzyj kartę zobacz czy nic się nie przypaliło alb czy kondensatory nie są spuchnięte lub rozlane.

MSI Afterburner nie uruchamia się.
    Karta jest w normie poza nieznacznie opadniętym układem chłodzenia (pojawia się komunikat, że równoczesna konfiguracja aplikacji jest niepoprawna.

PITERRR napisał:
    Masz możliwość sprawdzenia karty na innym komputerze? System oczywiście win 10 wersja 1803?
    Też o tym myślałem, ale niestety nie mam. System wcześniej i obecnie zainstalowany to Windows 7 Home Premium SP1.

RADU23 napisał:
    Na początek przed podjęciem jakichkolwiek działań, proponuję sprawdzenie zachowania zestawu na bootowalnym Linuxie =>
    https://www.linuxmint.com/download.php
    Do jutra powinienem to zrobić i dać znać o rezultatach. Da się zbootować Linuxa na USB, czy muszę na płytę zgrać?
  • #8 17237397
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Cirmius napisał:
    nieznacznie opadniętym układem chłodzenia

Kontrowersyjne stwierdzenie. Rozwiń myśl proszę
    Cirmius napisał:
    Da się zbootować Linuxa na USB

Oczywiście da się. Polecam program http://www.linuxliveusb.com/ z pewnością nie jest najbardziej zaawansowane narzędzie do tworzenia bootowalnych pendrive ale za to proste i działa.
    Linuksa weź np. MINT i pewnie trzaby jakiś tam test chociaż puścić no chyba że się wysypie na starcie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 17237442
    RADU23
    Cirmius napisał:
    Da się zbootować Linuxa na USB

Możesz stworzyć nośnik USB za pomocą Rufus'a =>
    https://rufus.akeo.ie/
  • #11 17237453
    Cirmius
    Poziom 5  
    310artur napisał:
    Cirmius napisał:
    nieznacznie opadniętym układem chłodzenia

Kontrowersyjne stwierdzenie. Rozwiń myśl proszę.

• Pomocny post
    #12 17237457
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Radiator rdzenia trzyma się dobrze? To że jakieś plastiki są luźne to bez znaczenia większego nawet bez nich karty działają. Pytanie czy radiator ma właściwy docisk do rdzenia i może pamięci czy co tam jeszcze chłodzi.
  • #13 17237473
    Piterixos
    Poziom 27  
    Jeśli to by była wina chłodzenia to by raczej nie było tak że system uruchamia się w trybie awaryjnym, a normalnie już nie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #15 17237508
    Piterixos
    Poziom 27  
    Nie chcę się narażać ale skoro w serwisie tego naprawić nie chcą (tu taka uwaga - niektóre serwisy mogą proponować naprawę techniką zwaną reballingiem, w praktyce w ogromnej większości przypadków jest to równie skuteczne jak użycie piekarnika czy hot air wiec nie polecam za to płacić), a jedynie wymienić i jeżeli karta rzeczywiście jest uszkodzona, a wszystko na to wskazuje to można spróbować tego co opisałem jako sposób ostateczny (czy też bardziej cywilizowanej opcji wspomnianej przez kolegę RADU23) i jeśli to by zadziałało to by można było dokonać underclockingu tak żeby jeszcze trochę to jakoś pochodziło.

Inne opcje to kartę wyrzucić, sprzedać jako uszkodzoną za jakieś marne grosze, albo oddać do serwisu, ale jeśli oni i tak tylko kartę planują wymienić to nie ma znaczenia czy wcześniej się jej nie spróbuje "naprawić" tak czy siak.
  • #16 17317969
    Cirmius
    Poziom 5  
    Nie dało się już nic zrobić z kartą, więc kupiłem nową (GTX1060). Dziękuję wszystkim szanownym panom za okazaną pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kartą graficzną, która wykazywała artefakty i resetowała się po uruchomieniu systemu Windows. Po nieudanej diagnozie w serwisie, gdzie zainstalowano jedynie system operacyjny, użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym instalacji starszych sterowników oraz uruchomienia komputera w trybie awaryjnym. Forumowicze sugerowali sprawdzenie karty na innym komputerze oraz testowanie jej na bootowalnym systemie Linux. Wskazano również na możliwość zmniejszenia taktowania rdzenia i pamięci za pomocą MSI Afterburner, a także na kontrowersyjne metody "naprawy" w piekarniku. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zakup nowej karty graficznej (GTX 1060), ponieważ naprawa okazała się niemożliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA