logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacze SilentiumPC - czarna czy biała lista? Co sądzą specjaliści z elektrody

Piterixos 24 Maj 2018 22:48 16827 2
REKLAMA
  • #1 17239057
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    To trochę bez sensu że najpopularniejsza obecnie marka zasilaczy montowanych w nowo zakupionych komputerach nie jest w ogóle uwzględniona, ani na forumowej czarnej liście, ani na liście marek polecanych, to rzuca cień na to czy ta lista jest w ogóle aktualna i czy jest sens się nią kierować. No bo jak to, na liście znajdują się jakieś marki typu SanSun (badziew) czy Silver Power (polecany) o których mało kto w ostatnich latach słyszał, a SilentiumPC w ogóle nie jest wspomniane?

To że to chińska marka i chiński projekt to mnie akurat nie interesuje bardziej chodzi mi o praktyczne rezultaty.

Wrażenie jakie odnoszę z czytania niektórych wypowiedzi jest takie, że w sumie nikt za bardzo nie wie co jest dziwne zważywszy, że na legendarnej forumowej liście uwzględniono masę egzotycznych marek. Sporo osób poleca raczej nieco bardziej renomowane marki, ale też nie spotkałem się z sytuacją by ktoś zdecydowanie odradzał zasilacze SIlentiumPC jako kiepskie.

Patrzyłem na inne strony i jedyna wzmianka o Silentium PC jaką znalazłem to ta z 2012 roku:

http://forum.pclab.pl/topic/843054-Czarna-lista-zasilaczy-oraz-lista-polecanych-v2/

I tyczy się ona starych dawno już nie sprzedawanych modeli.

Znalazłem natomiast parę recenzji np.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_zas..._aerocool_lc_power_i_silentiumpc-3410-16.html

I wydźwięk jest mocno pozytywny.

Tak więc prosiłbym o jakieś komentarze i dodanie SilentiumPC do którejś z kategorii bo obecnie to tak trochę kiepsko wygląda.
  • REKLAMA
  • #2 17239071
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Piterixos napisał:
    To że to chińska marka i chiński projekt to mnie akurat nie interesuje bardziej chodzi mi o praktyczne rezultaty.

Produkty rzeczywiście z chin, ale to polska marka... Z projektem dokładnie nie wiem.
    @Piterixos odnoszę wrażenie, że zasilacze SPC jakościowo są dobre. Do mnie do pracy trafia więcej Corsairów VS niźli zasilaczy od SPC, a tych drugich zdecydowanie więcej idzie.
    Druga sprawa: liście przyda się aktualizacja. Wyszło sporo dobrych zasilaczy, ale jeszcze więcej "suszarek do skarpet z zaprogramowanym sylwestrem".
  • #3 17239109
    Piterixos
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Szukając informacji na ten temat znalazłem ten post twierdzący że są to w pełni chińskie projekty i że SilentiumPC jedynie nakleja naklejkę, ewentualnie jakieś proste modyfikacje wprowadza.

https://forum.pcformat.pl/Chinczyk-udaje-Polaka-czyli-cala-prawda-o-SilentiumPC-t?page=1

Autor podał sporo linków z dowodami chociaż sporo z nich nie działa.

Lista wymaga aktualizacji, a temat który ją zawiera powinien zostać otwarty tak by możliwa była ogólna dyskusja na temat zasilaczy (np. dyskusja co i gdzie powinno się na niej znaleźć) tym bardziej wziąwszy pod uwagę to jaki nacisk kładą na ten element co poniektórzy użytkownicy tego forum.
REKLAMA