logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Klucz 5,5 mm, bez magnesu wypada nakrętka, a z magnesem nie mogę wkręcić głęboko

adam95102 27 Maj 2018 13:19 1569 12
REKLAMA
  • #1 17243159
    adam95102
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Hej.
    Pracuje przy produkcji i mam następujący problem
    nakręcam nakrętki m3 pod klucz 5,5 mm. nakrętkę trzeba wkręcić na tyle głęboko, że 2-3 mm śruby muszą się schować do klucza.
    Klucz z magnesem z tego powodu odpada, bo magnes blokuje możliwość wejścia śruby w klucz.
    Klucz bez magnesu jest niewygodny w obsłudze, bo gdy kieruję klucz z nakrętką w środku w dół ku pionowej śrubie to nakrętka wypada.
    Aktualnie robię tak, że kluczem z magnesem załapuje nakrętkę na gwint, a nasadką bez magnesu na wkrętarce to dokręcam.
    Szukam wygodniejszego rozwiązania. Da się może jakiś magnes na zamówienie stworzyć ?
    Gdyby był taki magnes o wymiarach nakrętki tylko zamiast gwintu byłaby po prostu dziura, żeby śruba się do tego nie załapywała i wkleić taką namagnetyzowaną nakrętkę do klucza.
    Jednym słowem poszukuje rozwiązania takiego, by mieć nasadkę na nakrętkę 5,5mm z której ta nakrętka nie będzie wypadać, a magnes byłby taki, żeby nie blokowało śruby która musi trochę wejść do klucza.

Macie jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 17243194
    KMal
    Poziom 34  
    Ocena: 1434
    Witam.
    Włóż nakrętkę do klucza na odrobinie towotu (smaru).
    2. Zaczynasz wkręcać na magnesie, a dokręcasz zwykłym.
  • REKLAMA
  • #3 17243197
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    W nasadce z magnesem wydrążyć elektroerozyjnie otwór na pomieszczenie śruby przy dokręcaniu.
  • REKLAMA
  • #4 17243206
    adam95102
    Poziom 17  
    kindlar napisał:
    W nasadce z magnesem wydrążyć elektroerozyjnie otwór na pomieszczenie śruby przy dokręcaniu.

Myślałem nad tym, ale niestety magnes jest na tyle wąski, że jakbym miał wydrążyć otwór na szerokość śruby to nic by z niego nie zostało

Dodano po 2 [minuty]:

KMal napisał:
    Witam.
    Włóż nakrętkę do klucza na odrobinie towotu (smaru).
    2. Zaczynasz wkręcać na magnesie, a dokręcasz zwykłym.

1. nakręcanie nakrętki to nie jedyna czynność którą wykonuje, smar przy tym wszystkim sporo by przeszkadzał, to dobre rozwiązanie do jednorazowej akcji

2. Tak właśnie do tej pory robię
  • #5 17243232
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1614
    To może wykonać boczny otwór w nasadce i wstawić sprężynkę przytrzymującą nakrętki.
  • #6 17243355
    KMal
    Poziom 34  
    Ocena: 1434
    Namagnesuj zwykłe klucz (przez pocieranie), do momentu, aż skutecznie będzie trzymał nakrętkę.
  • #7 17243995
    Parowy
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Czołem.

Spróbuj zastosować najpierw przedłużkę z magnesem

Klucz 5,5 mm, bez magnesu wypada nakrętka, a z magnesem nie mogę wkręcić głęboko

A w nią wsadzić nasadkę na sześciokąt

Klucz 5,5 mm, bez magnesu wypada nakrętka, a z magnesem nie mogę wkręcić głęboko

Pamiętam że coś takiego działało ale też nie w każdym przypadku, zapewne kwestia użytych materiałów na przedłużkę, nasadkę i nakrętkę.

W markecie typu ciastorama dało by pewnie radę dopasować taki zestaw co by nakrętka nie wylatała :)
  • #8 17244722
    Michelson
    Poziom 26  
    Ocena: 305
    Moim zdaniem najlepsze rozwiązanie to wkleić w klucz mały magnesik neodymowy, lub magnes-kulkę. Są takie o średnicy 5mm. Pozostaje tylko dobrać długość klucza i odległość magnesu od końcówki klucza. Ponieważ magnes nie może być za głęboko, ani za płytko wklejony. Robiłem próby z namagnesowaniem kluczyka i prawie dawało radę, nieraz nakrętka się ładnie trzymała, ale myślę, że z wklejonym magnesem byłoby o wiele lepiej.
  • #9 17252899
    Romulus7874
    Poziom 29  
    Ocena: 458
    W podobnych sytuacjach robię tak jak w poście #7, albo do nasadki przykładam małego neodyma. Wystarcza żeby śrubkę przytrzymać.
  • REKLAMA
  • #10 17252958
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1657
    O jakiej ilości /częstości nakrętek mowa? Ile tych nakrętek w cyklu technologicznym? Ile miejsca na element wykonawczy (nasadkę)? I wreszcie jak wielka produkcja ? Rozumiem, że nie występuje stanowisko technologa produkcji?
  • #11 17252967
    adam95102
    Poziom 17  
    Składam grzałki boilerowe , 50 sztuk dziennie w każdej po dwie nakrętki , po nakręceniu nakrętki zostaje śruby w wysokości jeszcze jednej nakrętki. miejsca na nasadkę hmm, mam nasadkę proxxon 5,5mm, wąska długa, i o większej średnicy raczej się już nie zmieściła. Chodzi po prostu o to , żeby magnes pozwalał na to by nakrętka nie wypadała z klucza, ale nie przeszkadzał w tym, żeby śruba się schowała w klucz
  • #12 17252992
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17253030
    adam95102
    Poziom 17  
    zamykam temat, dyskusja wyczerpana. Idealnym rozwiązaniem byłoby według mnie wklejenie magnesu w kształcie tulei o wysokości głębokości nasadki - wysokość nakrętki. Ale raczej nie ma dokładnie takiego magnesu o dokładnie takich wymiarach, a przy tak małej produkcji zamawianie na wymiar to bezsens. Kończymy temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z używaniem klucza 5,5 mm do nakrętek M3, gdzie klucz z magnesem uniemożliwia wkręcenie śruby na odpowiednią głębokość, a klucz bez magnesu powoduje wypadanie nakrętki. Proponowane rozwiązania obejmują: użycie smaru do przytrzymania nakrętki, wydrążenie otworu w kluczu z magnesem, wklejenie małego magnesu neodymowego w klucz, zastosowanie przedłużki z magnesem oraz dodanie sprężynki do nasadki. Użytkownik poszukuje wygodniejszego rozwiązania, które pozwoli na stabilne trzymanie nakrętki bez blokowania śruby.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA