Kupiłem spawarkę redok 203i jestem amatorem przed nauką spawania czy to dobry zakup dla spawacza domowego spawanie zupełnie amatorskie dla użytku swojego proszę o opinie
Może kolega poda jakieś dane tej spawarki i zamieści fotkę.
Dodano po 21 [minuty]:
Przejrzałem dane tej spawarki. Powinna pociągnąć elektrodę fi 4,ale proponuję używać elektrod fi 3,25. Przy amatorskim spawaniu powinna starczyć na długie lata. Miłej nauki spawania. Pozdrawiam.
Dziękuję za odpowiedź trochę mnie martwi że to chińczyk jeszcze mam pytanko jaką elektrodę użyć aby przyłapać kawałek profilu do bramy boję się przepalić
Grubość elektrody dobiera się do spawanego materiału, pozycji spawania oraz szczeliny. Szczelina nie może być większa niż średnica elektrody, tak samo jak grubość spawanego materiału. Czy kolega jest pewien, że to odpowiedni dział do nauki spawania? Standardowe elektrody dla małych profili to 2.5 rutylowe, dla bardziej wprawionych elektrody zasadowe o zdecydowanie większej wytrzymałości spawu.
Proponuję poćwiczyć aby dojść do wprawy, lub poprosić o pomoc spawacza.
✨ Użytkownik zakupił spawarkę Redok 203i i pyta, czy to dobry wybór dla amatora. Odpowiedzi sugerują, że spawarka powinna być wystarczająca do amatorskiego użytku, zwłaszcza przy użyciu elektrod o średnicy 3,25 mm. Użytkownicy ostrzegają przed spawaniem ocynkowanych materiałów bez wcześniejszego oczyszczenia, aby uniknąć niebezpieczeństwa. Zaleca się dobór grubości elektrody do spawanego materiału oraz praktykę w spawaniu, a także ewentualne skonsultowanie się z doświadczonym spawaczem. Wygenerowane przez model językowy.