logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWO/D 431360 - rzucanie bębnem przy wirowaniu

darekogarek 29 Maj 2018 11:52 3414 9
REKLAMA
  • #1 17246780
    darekogarek
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam.
    Potrzebuję rady fachowca przy pralce Whirlpool AWO/D 431360. Pralka podczas wirowania oddaje bardzo głośne uderzenia bębnem, jak by ktoś młotem walił w obudowę pralki. Są 3-4 takie uderzenia i pralka zaczyna wirować ok. Jak dojdzie do kolejnego wirowania to problem się powtarza i tak w koło. Napomnę, że problem pojawił się około miesiąca temu. Myślałem, że to przejdzie, ale się myliłem. Huk jest ogromny na całą klatkę schodową w bloku.
    Posprawdzałem sprężyny, amortyzatory i wszystko jest w porządku.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17246846
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 989
    Może jest za dużo tego prania ?
    Filtr jest czysty ? Mnie padła pompa, założyłem inną, ale mniej wydajną, która nie zawsze się wyrabia przed wirowaniem i rozpędzający się doładowany bęben razem z jeszcze nieodprowadzoną wodą potrafi nieźle pohałasować na początku.
    Coś wpadło pomiędzy bęben a obudowę.
    Te amortyzatory jak sprawdziłeś ? Odkręcałeś je aby sprawdzić jakość tłumienia ?
  • Pomocny post
    #3 17246899
    bootrecord
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Miałem ostatnio podobny przypadek ale z inną pralką.

W moim przypadku poluzowaniu uległy betonowe obciążenia które montowane są zazwyczaj na górze bębna piorącego. Poluzowanie ich objawia się właśnie takim "waleniem".
    Proponuje abyś zdemontował górną obudowę pralki i sprawdził czy te obciążenia są poprawnie zamocowane. W moim przypadku poluzowani uległy trzy śruby na klucz 13. Wystarczy je dokręcić ;) i po problemie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17247127
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3731
    Witam.
    Jak już kolega pisał wyżej przyczyną mogą być amortyzatory.
    https://north.pl/karta/amortyzator-do-pralki-whirlpool-awo-d-431360,A8W-PT-CLM5-9V2.html
    Wystarczy, że jeden się uszkodzi i właśnie takie są objawy.
    Już taki przypadek miałem, ale poluzowanej przeciwwagi oczywiście nie wykluczam.
    Czy pralka nie pracuje głośno w trakcie wirowania?
  • REKLAMA
  • #5 17247758
    darekogarek
    Poziom 9  
    Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi, jutro sprawdzę te obciążniki. Co do amortyzatorów to tylko rzuciłem okiem. Kolega miał taki sam przypadek, tylko przy innej pralce i była oberwana końcówka przy amortyzatorze. Najwyżej spróbuję odkręcić amortyzatory i zobaczyć jak trzymają. Tylko mi podpowiedzcie jak odkręcić te amortyzatory, w jakim położeniu ma być pralka, bo od tyłu nie ma dojścia. Jak je oglądałem to przechyliłem pralkę na tzw. plecy i od dołu było je widać.
    Co do pompy to była wymieniana 2 miesiące temu i została założona oryginalna.
  • Pomocny post
    #6 17247825
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3731
    Kolega nie odpowiedział na pytanie czy pralka nie pracuje przypadkiem głośno w trakcie wirowania?
    Jeśli chodzi o demontaż amortyzatorów to połóż pralkę na plecy lub na drzwiczki, ale podłóż coś pod pralkę w stylu koc itp.
    Na boki lepiej pralki nie kładź bo woda z zasobnika może zalać elektronikę.
    Czy położysz ją na przód czy tył zależy od tego w jakiej pozycji będzie Ci wygodniej wymontować amortyzatory.
    Przed całą operacją sprawdź najpierw przeciwwagi pralki.
  • REKLAMA
  • #7 17248384
    darekogarek
    Poziom 9  
    Kenworth 18

Pralka wiruje normalnie. Przeciwwaga jest w porządku. Odkręciłem amortyzatory przy spodzie pralki i sprawdziłem ich elastyczność. Nie stawiają żadnego oporu przy wciskaniu ich do środka, nie wiem, jaką role spełnia amortyzator w pralce, jeżeli taką samą jak w samochodzie to oczywiście są do wymiany. A może w pralce działają na innej zasadzie?
    Na zdjęciu zaznaczenie, gdzie uderza kamień przeciwwagi w poprzeczkę.

W jaki sposób odczepić amortyzator od bębna pralki.
  • Pomocny post
    #8 17248460
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Trzeba obrócić o 90 stopni ,ale najpierw odłącz od obudowy. Amortyzatory są do wymiany. Możesz psiknąć WD 40 lżej pójdzie.
  • #9 17248584
    darekogarek
    Poziom 9  
    Gobro

Dzięki, ale to już pojutrze teraz spadam do pracy.
  • #10 17253700
    darekogarek
    Poziom 9  
    Dziękuję Wszystkim za pomoc, której mi udzieliliście.
    Wczoraj kupiłem zestaw nowych amortyzatorów za 76 pln.
    Założyłem i wszystko wróciło do normy.

Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool AWO/D 431360, która podczas wirowania wydaje głośne uderzenia bębna. Problemy zaczęły się miesiąc temu, a użytkownik sprawdził sprężyny i amortyzatory, które wydają się być w porządku. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, w tym nadmiar prania, zanieczyszczony filtr, poluzowane obciążenia betonowe oraz uszkodzone amortyzatory. Użytkownik zdemontował amortyzatory, które okazały się uszkodzone, a po ich wymianie problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA