Witam jestem posiadaczem chińskiego skutera 50cc o przebiegu 25000km skuter działał poprawnie do tej pory bez awaryjnie, wymieniane były tylko rolki, wariator i pasek napędowy opony i jakaś drobnica
od 3 dni zauważyłem ze w skuterze wysiadły światła mijania oraz brak ładowania (mam wskaźnik na liczniku) czytałem sporo tematów na tym forum i wymieniłem w skuterze moduł zapłonowy cdi , regulator napięcia oraz sam stator na nowe i dalej brak świateł i ładowania.. przy podpiętym akumulatorze są kierunkowskazy, pozycja , sygnał dźwiękowy, idzie go normalnie zapalić z aku jak kiedyś wyjmowałem akumulator to tez działały wszystkie światła ale wiadomo ze bardzo slabo
tak jak pisałem wcześniej zostało wymienione:
-moduł
-regulator
-stator
przed regulatorem nie ma wcale napięcia
skuter normalnie odpala i jeździ
rozkopałem cala instalacje w poszukiwaniu pozrywanych przewodów i poczyściłem kostki (sprawdzałem miernikiem czy zamyka obwód dany przewód)
znalazłem tylko 1 bezpiecznik ale byl sprawny
napięcie znalazłem przed przekaźnikiem rozrusznika to było tam ponad 3V
ze statora wychodzi kostka z 3 przewodami i 2 luźne kable (mierzyłem tam miernikiem ale wszędzie 0V myślę ze źle to robię)
akumulator ma ponad 12V a jak odpale spada do poniżej 11V
Model silnika to 1pe40qmb
Jedynie cześć przewodów z przodu przy światłach nie była sprawdzana dokładnie bo chyba nie ma sensu jak wszystko tam działa z akumulatora
sprawdziłem stacyjkę ale tam tez nic nie znalazłem
Może ktoś miał podobny przypadek i pomoże mi co mam z tym zrobić bo już nie mam sil do niego a skuter służy mi do dojazdu latem do pracy
z góry dziękuje i pozdrawiam
tak jak pisałem wcześniej zostało wymienione:
-moduł
-regulator
-stator
przed regulatorem nie ma wcale napięcia
skuter normalnie odpala i jeździ
rozkopałem cala instalacje w poszukiwaniu pozrywanych przewodów i poczyściłem kostki (sprawdzałem miernikiem czy zamyka obwód dany przewód)
znalazłem tylko 1 bezpiecznik ale byl sprawny
napięcie znalazłem przed przekaźnikiem rozrusznika to było tam ponad 3V
ze statora wychodzi kostka z 3 przewodami i 2 luźne kable (mierzyłem tam miernikiem ale wszędzie 0V myślę ze źle to robię)
akumulator ma ponad 12V a jak odpale spada do poniżej 11V
Model silnika to 1pe40qmb
Jedynie cześć przewodów z przodu przy światłach nie była sprawdzana dokładnie bo chyba nie ma sensu jak wszystko tam działa z akumulatora
sprawdziłem stacyjkę ale tam tez nic nie znalazłem
Może ktoś miał podobny przypadek i pomoże mi co mam z tym zrobić bo już nie mam sil do niego a skuter służy mi do dojazdu latem do pracy
z góry dziękuje i pozdrawiam