logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padł mi nagle Windows 8 w laptopie podczas aktualizacji , i moje zdjecia :(

Klaudusia22 01 Cze 2018 19:49 1356 19
REKLAMA
  • #1 17252812
    Klaudusia22
    Poziom 7  
    Witam
    Aktualizowal sie windows w Lenovo gd50-30 , wyskoczyl blad nagle i koniec.Po laptopie, nie wlacza sie - znaczy wlacza, ale windows sie nie laduje - wyskakje caly czas ten bląd.Probowałam odzyskac Windowsa , znaczy cofnac zmiany , wybralam starszą datę kopii i nowszą datę- ale wyskakuje znów bład - proces kończy się błędem
    Mialam duzo zdjec na laptopie, nie wiem co teraz zrobic, slyszalalm o LIVE plytach, ze moge wlozyc taka plyte lub pendrive i skopiowac dane z dysku.

co mam teraz zrobic, zeby odzyskac zdjecia ?

Padł mi nagle Windows 8 w laptopie podczas aktualizacji , i moje zdjecia :(Padł mi nagle Windows 8 w laptopie podczas aktualizacji , i moje zdjecia :(Padł mi nagle Windows 8 w laptopie podczas aktualizacji , i moje zdjecia :(Padł mi nagle Windows 8 w laptopie podczas aktualizacji , i moje zdjecia :(.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17252831
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Można użyć dystrybucji typu live np PartedMagic czy lubuntu, można również przełożyć dysk do innego komputera i skopiować potrzebne dane.
  • #3 17252842
    Klaudusia22
    Poziom 7  
    Dra98 napisał:
    Można użyć dystrybucji typu live np PartedMagic czy lubuntu, można również przełożyć dysk do innego komputera i skopiować potrzebne dane.

czy ten PartedMagic i Lubintu znajde po polsku ? i czy bede musiala cos ustawiac w Biosach ? nie iwem czy dam rade z tym
  • Pomocny post
    #4 17252898
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #5 17252939
    przemkoc
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Uruchom kompa z pendrive z instalacją Windowsa i spróbuj naprawić system.
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/15088/windows-create-installation-media
    Tam masz dokładną instrukcje jak go stworzyć
    Uruchom z niego komputer i spróbuj naprawić jeszcze raz
    Jak się nie uda to zainstaluj system od nowa z zachowaniem danych. Będzie pytał podczas instalacji czy przenieść stary system do katalogu Windows. 000 czy skasowac wszystko.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17253054
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    Parted Magic 2018_04_30 nie jest darmowy koszt 11$ ale jest masa innych płyt ratunkowych systemrescuecd-x86-5.2.2
    Hiren's BootCD 15.2
    ubuntu
    lubuntu
    Pupylinux
    język obowiązujący na tych płytach to Angielski
    ale osobiście polecam Parted Magic 2018_04_30 warty ceny i łatwy do ogarnięcia. a można wszystko tam zrobić co potrzebne.
  • #7 17253055
    Klaudusia22
    Poziom 7  
    przemkoc napisał:
    https://support.microsoft.com/pl-pl/help/15088/windows-create-installation-media
    Jak się nie uda to zainstaluj system od nowa z zachowaniem danych. Będzie pytał podczas instalacji czy przenieść stary system do katalogu Windows. 000 czy skasowac wszystko.

jak myslisz jaka wersje pobrac ? ten 64 bajt czy 32 ? to jest lenovo gd50-30 hmmm
  • REKLAMA
  • #8 17253071
    przemkoc
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    64bit wersja procesora jest w tym laptopie.
  • REKLAMA
  • #9 17253083
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 959
    Wersja 64 bit ale można pobrać Windows ISO Downloader.exe 6.04 https://www.heidoc.net/php/Windows%20ISO%20Downloader.exe i zrobić sobie płytkę lub usb.

Dodano po 1 [minuty]:

ale to do naprawy windowsa może się przydać tylko pliku skopiujesz mając dystrybucje live cd lub linuksa jakiegoś

Dodano po 2 [minuty]:

można też sprubować tego:
    You can try the following methods:

Method 1:

Use Startup Repair to try to repair any startup issues with your computer

Startup Repair will try to repair any startup issues in Windows 7. To run the Startup Repair tool, follow these steps:

a) Restart your computer and start pressing the F8 key on your keyboard. You need to press F8 before the Windows logo appears. If the Windows logo appears, you need to try again by waiting until the Windows logon prompt appears, and then shutting down and restarting your computer. Note: On a computer that is configured for booting to multiple operating systems, you can press the F8 key when the Boot Menu appears

b) Use the arrow keys to choose Repair your Computer in the Advanced Boot Options and then press ENTER. If prompted, select the Windows 7 installation to be repaired, and then click Next

c) Select the Language and a keyboard input method and click Next

d) Select a User name and type your Password and click OK

e) Under System Recovery Options, click Startup Repair. Note: If the repair process detects a problem when it starts Windows 7, it will run Startup Repair to automatically fix the problems. Allow this process to complete. Startup Repair might prompt you to make choices as it tries to fix the problem, and if necessary, it might restart your computer as it makes repairs.

f) On the Startup Repair window click Finish

g) Restart your computer if prompted

Method 2:

Try the steps below:

Step 1

a) Try to uninstall the update by running DISM command from Windows Recovery Environment (WinRE) & check if you are able to boot to the desktop normally. Follow the steps from this link to boot into Windows Recovery Environment. For more information, follow the section ‘To open the System Recovery Options menu on your computer’

b) You will need to know the date and time that the update was installed for this procedure.

c) From the command prompt run the following command: "DISM.exe /Image:C:\ /get-packages"

This will produce a list of installed updates and packages. It should look like this:

package Identity: package_for_KB976932~31bf3856ad364e35~amd64~~6.1.1.1

State: Installed

Release Type: Service Pack

Installed Time: 2/23/2010 10:24PM

d) Then run: DISM.exe /Image:C:\ /remove-package /packagename:package_for_KB976932~31bf3856ad364e35~amd64~~6.1.1.1

e) Then reboot your PC.

Step 2

Thereafter, try installing Service Pack 1. However, before you proceed with the installation of the update. Please follow these links.

Steps to follow before you install Windows 7 Service Pack 1 from the Microsoft Download Center

Learn how to install Windows 7 Service Pack 1 (SP1)

Method 3:

Try the follow these steps and check if it helps.

a) Try to revert the update installation by running DISM command from Windows Recovery Environment (WinRE) & check if you are able to boot to the desktop normally. Follow the steps from this link to boot into Windows Recovery Environment. For more information, follow the section ‘To open the System Recovery Options menu on your computer’

b) You will need to know the date and time that the update was installed for this procedure.

c) From the command prompt run the following command: "DISM /Image:C:\ /Cleanup-Image /RevertPendingActions"

d) Then reboot your PC.
  • #10 17253233
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    Zacząłbym od zrobienia kopii posektorowej na inny dysk (najlepiej korzystając z ddrescue), a potem zabawy z odzyskiwaniem.
  • #11 17253749
    Klaudusia22
    Poziom 7  
    przemkoc napisał:

Pobralam ten .iso 64bit windows 8 , i ten iso wystarczy skopiowac poprostu na pendrive i wlozyc do komputera i juz ? i wtedy wsyatrtuje instalacja z usb z tego iso, tak ?
  • #12 17253762
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    Bez sprawdzenia stanu dysku odradzam takie działania, gdyż problem może mieć podłoże w systemie ale istnieje ryzyko uszkodzenia dysku i wtedy takie naprawy (nawet użycie chkdsk) mogą zaszkodzić. Tego ryzyka nie ma przy dystrybucji typu live, oraz przy pracy z kopią posektorową.
  • #13 17254199
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Najprostrzym Najprostszym rozwiązaniem jest wejście w trybie awaryjnym ale nie wiem czy już tego próbowałeś i zgranie sobie tego co jest ci potrzebne. Lub próba przywracania również w trybie awaryjnym. Wejście z płytki bądź przez CD-rom lub zewnętrznego CD-romu jeśli nie masz innej możliwości i naprawa systemu( trzeba wybrać odpowiednią opcję). Tak właśnie bym zrobił. Nie wiem czy dysponujesz systemem na pendriwie? Ewentualnie recovery bez nadpisywania plików zdaje się że F4 przy starcie systemu.

Funkcja chkdsk w żaden sposób nie uszkodzi dysku poczytaj sobie zanim napiszesz bzdury!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ta funkcja jest stosowana wtedy kiedy ulegnie uszkodzeniu system plików dzieje się tak np. kiedy wyłączysz zasilanie w czasie działania systemu i muszą temu towarzyszyć sprzyjające warunki. Do funkcji powinny być dołączone instrukcje warunkowe w postaci literek. Ale bez nich system albo o nie krzyknie albo naprawi system plików. Aby je wyświetlić trzeba wpisać chkdsk /? Można użyć tej funkci funkcji i innych bez obawy o dysk. Jeśli będzie uszkodzony nie da się ich użyć.

Moderowany przez dt1:

Porada szkodliwa. Jeśli dysk będzie miał uszkodzone sektory, próba użycia chkdsk (jak i jakiegokolwiek innego narzędzia mogącego wprowadzać zmiany na dysku) może wyrządzić znaczne szkody i utrudnić odzyskanie danych. Nie mając pojęcia o postępowaniu z uszkodzonymi dyskami i o odzyskiwaniu danych proszę się powstrzymać od takich porad, mogą się okazać dla kogoś szkodliwe.

• #14 17254786
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 17254846
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    W rzeczy samej. Pewnie już ma zrobiony a my nie potrzebnie kombinujemy. Jak nic sys. plików się uszkodził.
  • #16 17254951
    Klaudusia22
    Poziom 7  
    Krzysztof1969 napisał:
    W rzeczy samej. Pewnie już ma zrobiony a my nie potrzebnie kombinujemy. Jak nic sys. plików się uszkodził.

jeszcze nie mam do końca :) ale dziękuje za wszystkie porady, udalo mi sie stworzyć plyte DVD z Ubuntu, ktora sie uruchamia online i są widoczne moje pliki w laptopie - moge je skopiowac na pendrive :)

ale z wgraniem od nowa windowsa jeszcze sobie nie poradzilam, nie zaczęłam - boje sie, ze poprosi o numer seryjny , a ja nie wiem gdzie go mam, a chce miec legalnie wszystko jak wczesniej.
    Laptopa kupilam legalnie w sklepie juz z windowsem 8.1 , w sumie to wina firmy Windows , ze podczas aktualizacji padl mi laptop :(
  • Pomocny post
    #17 17254961
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Nie poprosi z tyłu masz nalepkę taką bordo czy fioletową z napisem Windows..serial jest wgrany w Recovery przywróc sobie kopię zapasową.

https://www.youtube.com/watch?v=6gH_LqfK9c4

Masz też jeśli był nowy instrukcję jak tą kopię przywrócić na papierze.
  • #18 17254986
    Klaudusia22
    Poziom 7  
    Krzysztof1969 napisał:
    Nie poprosi z tyłu masz nalepkę taką bordo czy fioletową z napisem Windows..serial jest wgrany w Recovery przywróc sobie kopię zapasową.

https://www.youtube.com/watch?v=6gH_LqfK9c4

Masz też jeśli był nowy instrukcję jak tą kopię przywrócić na papierze.

dziękuję :) Krzysztof1969 za film, i wszsytkim innym za porady, dzięki Wam, uda mi sie naprawic calego laptopa :) i odzyskac dane , a naprawde nie dawalam rady.
  • #19 17255018
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3557
    Klaudusia22 napisał:
    udalo mi sie stworzyć plyte DVD z Ubuntu, ktora sie uruchamia online i są widoczne moje pliki w laptopie - moge je skopiowac na pendrive :)

To przed dalszymi poczynaniami radzę od razu odczytać i przeanalizować SMART dysku z tego laptopa. :idea:
  • #20 17255243
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Lenovo GD50-30, który przestał działać po błędzie podczas aktualizacji systemu Windows 8.1. Pomimo prób przywrócenia systemu, laptop nie uruchamia się poprawnie. Użytkownik obawiał się utraty zdjęć i szukał sposobów na ich odzyskanie. Odpowiedzi sugerowały użycie dystrybucji Linuxa, takich jak Parted Magic lub Ubuntu, do uruchomienia systemu w trybie live i skopiowania danych na pendrive. Inne porady obejmowały naprawę systemu za pomocą nośnika instalacyjnego Windows oraz sprawdzenie stanu dysku twardego. Użytkownik ostatecznie stworzył bootowalną płytę DVD z Ubuntu, co umożliwiło mu dostęp do plików. Wskazano również na możliwość odzyskania klucza produktu Windows z naklejki na laptopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA