logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G50-30 - Jak odzyskać Windows 8 po upadku laptopa?

Matthletic 28 Lut 2017 15:24 2418 13
REKLAMA
  • #1 16313179
    Matthletic
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    Witam,

laptop po upadku zaczął działać bardzo wolno, wgrywałem recovery co zajmowało kilka godzin, ale i tak po wyłączeniu laptop już nie wstawał. Aktualnie podpiąłem uszkodzony dysk pod inny laptop, zostały wykryte dwie partycje G: i H: (Lenovo) z systemem, tylko patrząc na parametry ten dysk jest pusty. Drugiej partycji nie mam jak sprawdzić, bo ciągle się wczytuje, nawet przez kilka godzin. Zależy mi na odzyskaniu systemu win8, który był oryginalnie wgrany.
    Słyszałem, że wgrywając windows ze strony microsoftu, laptop sam odnajdzie numer seryjny, czy to prawda?
    Jeśli nie to czy jest jakiś realny sposób na odzyskanie klucza?
    Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 16313222
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1130
    Pokaż SMART tego dysku. Jeśli chcesz odzyskać dane z tego dysku z opisu wynika, że konieczna będzie kopia posektorowa na sprawny dysk, a ten dysk jedynie do wymiany. Nie ma co męczyć dysku uszkodzonego mechanicznie, jak do tej pory robiłeś, bo mogło to już uniemożliwić skopiowanie z niego danych. Jeśli chcesz odzyskać tylko partycję Recovery, to skopiuj jedynie odpowiednie sektory.
  • REKLAMA
  • #3 16313261
    Matthletic
    Poziom 7  
    Sprawdzałem dysk jak jeszcze była możliwość przywrócenia recovery, wtedy wyglądało to tak: Lenovo G50-30 - Jak odzyskać Windows 8 po upadku laptopa?

Wybaczcie, że fota a nie screen. Wolałem uchwycić obraz póki dysk jeszcze działał. :D
  • #4 16313300
    mati211p
    Niekompletny SMART, ale i tak dysk do wymiany. Kopia posektorowa z użyciem ddrescue i potem próba odzysku czegokolwiek z kopii.
  • REKLAMA
  • #5 16313308
    Matthletic
    Poziom 7  
    Dysk mam już nowy SSD. Czyli użyć tego programu ddrescue? A później to odzyskiwanie to tez jakimś programem?
  • #6 16313336
    mati211p
    Chcesz wykonać kopię tego dysku na SSD? Przecież SSD nie ma 500GB wolnego miejsca zapewne, chyba że masz 512GB SSD, lub chodzi tylko o partycję recovery a wtedy trzeba znać jej położenie co do sektora.
  • REKLAMA
  • #7 16313338
    Matthletic
    Poziom 7  
    Chcę tylko odzyskać sam system żeby mieć dalej oryginał, po prostu nie chcę bawić się w piraty.
  • #8 16313409
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1091
    Pobranie systemu stąd: https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows8 jest nie tylko legalne, ale i bezpieczne.
    Klucz, w trakcie instalacji, zostanie odczytany z BIOS-u (UEFI), a system aktywuje się "bezobsługowo". Poza tym system będzie pozbawiony całego balastu. Panu zostanie tylko doinstalowanie aktualnych sterowników.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 16313466
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3563
    Matthletic napisał:
    Dysk mam już nowy SSD.

System (odpowiednia wersja w postaci ISO) pobierzesz także za pomocą:
    Załączniki:
    • Microsoft Windows ISO Download Tool v4.18.exe (655 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 16313473
    Matthletic
    Poziom 7  
    Pobrałem system i wrzuciłem na bootowalnego pena. Podczas instalacji pyta mnie o klucz produktu.

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

Zainstalowałem z klucza generic i wyciągnąłem z cmd klucz produktu. Niestety przy próbie aktywacji wywala błąd, że klucz nieprawidłowy. :/
  • #11 16314517
    Matuzalem

Poziom 43  
    Jaki to konkretnie Windows 8 (wersja)? - Żeby nie okazało się ,że "z Bing", bo wtedy rzeczywiście będzie kłopot z instalatorem.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #12 16314614
    Matthletic
    Poziom 7  
    Wersja systemu 8.1, nie wiem czy wcześniej był taki sam czy 8.0.
  • #13 16315078
    Matuzalem

Poziom 43  
    Sądząc po wątku, który Pan założył na winclub.pl (i informacji w nim przedstawionych), to jednak była wersja "z Bing" i dlatego klucz nie pasował.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
  • #14 16316247
    Matthletic
    Poziom 7  
    Dokładnie. Jak dowiedziałem się na infolinii, mój klucz pasował tylko do windowsa 8.1 bing. Problem rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ Laptop Lenovo G50-30 po upadku działał wolno, a próby przywrócenia systemu Windows 8 przez recovery zakończyły się niepowodzeniem. Użytkownik podłączył uszkodzony dysk do innego laptopa, gdzie wykryto dwie partycje, ale jedna z nich była niedostępna. Użytkownik chciał odzyskać oryginalny system Windows 8, a także dowiedzieć się, czy klucz produktu można odzyskać. Odpowiedzi sugerowały wykonanie kopii posektorowej uszkodzonego dysku oraz pobranie systemu z oficjalnej strony Microsoftu, co pozwoliłoby na automatyczne odczytanie klucza z BIOS-u. Po pobraniu systemu i próbie instalacji, użytkownik napotkał problem z aktywacją, który okazał się wynikać z posiadania wersji "Windows 8.1 Bing", co uniemożliwiło użycie standardowego klucza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA