logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Segate ST1000DM003-1CH162 - Odzyskanie bardzo ważnych danych z dysku twardego

SkyTech 01 Cze 2018 21:41 1053 16
REKLAMA
  • #1 17253009
    SkyTech
    Poziom 9  
    Witajcie,

Tak jak w opisie potrzebuje odzyskać bardzo istotne dane z dysku. Jest to praktycznie cały mój dorobek pracy w sieci przez 8 lat. Bazy danych, grafiki, projekty oraz wiele innych bardzo istotnych dla mnie plików. Nie chciałbym popełnić żadnego błędu żeby ich nie stracić. Domyślam się, że być może nie będę wstanie odzyskać wszystkiego.

Więc od początku. Dysk pracował pierwotnie pod monstrum za prawie 10 tys. Następnie przełożyłem go do typowego shitu o słabym zasilaczu i płycie głównej. Gdzieś w międzyczasie była awaria prądu i trafił go szlak. Aktualnie podłączyłem go pod inny komputer i sytuacja wygląda następująco. Po podłączeniu i uruchomianiu komputera dysk wydaje dziwne dźwięki jakby z kosmosu. Ni to piszczenie ni to buczenie. Tak jakby coś blokowało mu obroty. Taki charakterystyczny dźwięk. Po uruchomieniu komputera system normalnie zainstalował sterowniki i pokazał dysk w komputerze, jednak nie ma on pojemności i nie idzie go odpalić.

Jak próbuje go otworzyć to wyskakuje informacja lokalizacja niedostępna, dysk nie jest dostępny, parametr jest niepoprawny.

Pobrałem MiniTool Partition Wizard tam program widzi dysk, mogę przejrzeć pliki ale wiadomo nic z nimi zrobić. Przy próbie sprawdzenia systemu plików twierdzi, że to NTFS ale nie może określić wersji woluminu i stanu. Program CHKDSK przerwany.

Aktualnie robię Error Scan programem HD Tune PRO i z tego co widzę to już 1/20 jest na czerwono. Benchmark w ogóle nie chciał się odpalić.

Jakieś sensowne pomysły? Z góry dzięki za każdą odpowiedź
    Segate ST1000DM003-1CH162 - Odzyskanie bardzo ważnych danych z dysku twardego Segate ST1000DM003-1CH162 - Odzyskanie bardzo ważnych danych z dysku twardego Segate ST1000DM003-1CH162 - Odzyskanie bardzo ważnych danych z dysku twardego Segate ST1000DM003-1CH162 - Odzyskanie bardzo ważnych danych z dysku twardego Segate ST1000DM003-1CH162 - Odzyskanie bardzo ważnych danych z dysku twardego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17253035
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    Pierwsze co to nie katuj dysku dalej. Jeżeli masz tam WAŻNE dane to przemyśl co chcesz zrobić i co robisz. Na podstawie dotychczasowych działań... jesteś pewny, że chcesz sam to odzyskiwać? Jeżeli tak to jedyną szansą jest próba zrobienia kopii posektorowej i odzysk z niej. Chociaż dysk jest w takim stanie, że prawdopodobnie padnie gdzieś po drodze.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
  • REKLAMA
  • #3 17253047
    SkyTech
    Poziom 9  
    SGdata napisał:
    Pierwsze co to nie katuj dysku dalej. Jeżeli masz tam WAŻNE dane to przemyśl co chcesz zrobić i co robisz. Na podstawie dotychczasowych działań... jesteś pewny, że chcesz sam to odzyskiwać? Jeżeli tak to jedyną szansą jest próba zrobienia kopii posektorowej i odzysk z niej. Chociaż dysk jest w takim stanie, że prawdopodobnie padnie gdzieś po drodze.

Przeżyje bez nich ale można z nich zrobić niemałe pieniądze. Kwestia jakie koszta by były gdybym to zlecił firmie która zajmuje się tym profesjonalnie. Jeszcze zanim doszedł do takiego stanu czasem odpalił na tyle by można było z niego korzystać więc najważniejsze projekty mam zbackupowane.

Co do kopi posektorowej jak najlepiej to wykonać?
  • Pomocny post
    #4 17253074
    SGdata

Poziom 27  
    O koszta pytaj firmę, której będziesz chciał to zlecić. Póki co dysk ma sprawne głowice i jakoś czyta więc nie powinny być wysokie, o ile nie dojdzie do większych uszkodzeń.
    Najlepiej wykonać kopię spod Linuxa by nie katować dysku. Albo użyć czegoś by deaktywować MBR, np. Rapid Drive Tester, jeżeli dobrze nazwę pamiętam.
    DD albo DMDE.
    Konto firmowe:
    SGdata
  • REKLAMA
  • #6 17253089
    SkyTech
    Poziom 9  
    SGdata napisał:
    O koszta pytaj firmę, której będziesz chciał to zlecić. Póki co dysk ma sprawne głowice i jakoś czyta więc nie powinny być wysokie, o ile nie dojdzie do większych uszkodzeń.
    Najlepiej wykonać kopię spod Linuxa by nie katować dysku. Albo użyć czegoś by deaktywować MBR, np. Rapid Drive Tester, jeżeli dobrze nazwę pamiętam.
    DD albo DMDE.

Dra98 napisał:
    Najlepiej przy takim stanie HDD użyć linuksa i ddrescue -
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330869.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1330304.html]

Właśnie widzę, że jego stan nie jest za dobry. Przed chwilą przy sprawdzaniu tych bad sectorów Error Scanem zaczął niebezpiecznie charczeć co chyba dobrze nie wróży. Wyłączyłem system natychmiast. Z linuksem nie mam problemów głównie na nich pracowałem kwestia dobrania oprogramowania tylko to mi nic nie da jak mi się dysk wysypie do końca sam nic nie zrobię a zapewne znając moje szczęście tak będzie i nawet kopii jego nie zdążę zrobić.
  • Pomocny post
    #7 17253091
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    Nie należy wykonywać żadnych testów tylko kopię posektorową lub oddać dysk do DR.
  • #8 17253104
    SkyTech
    Poziom 9  
    Dra98 napisał:
    Nie należy wykonywać żadnych testów tylko kopię posektorową lub oddać dysk do DR.

Dobrze, że w porę tu napisałem bo pewnie doprowadziłbym go do jeszcze gorszego stanu. Zrobię jedną próbę z poziomu linuxa do kopii posektorowej może się uda jak to nie zostanie mi nic innego jak oddać go do firmy która będzie potrafiła to naprawić. Tylko kwestia czy w tym stanie odzysk pewnie będzie w większym % niż jak wysypie mi się coś innego jeszcze.
  • Pomocny post
    #9 17253123
    SGdata

Poziom 27  
    W tym stanie warto by było ustawić parametry na jak najmniej obciążające dysk. W DMDE można sporo zdziałać w tym zakresie. Każda minuta działania tego dysku(z tego co opisujesz co się z nim dzieje) zbliża go do zajechania. Idealną opcją by było wykonać kopię MFT, z niej zrobić mapę sektorów używanych przez kluczowe dane i je skopiować, ale to w warunkach domowych nie jest możliwe do wykonania.
    Konto firmowe:
    SGdata
  • Pomocny post
    #10 17253205
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Jedź z tym dyskiem do laboratorium albo do nich zadzwoń i zapytaj się o koszta. Zobaczysz czy ci się opłaca. Zrób to zanim go zajeździdz. Przecież za telefon ciebie nie rozstrzelają. Chyba...
  • #11 17253209
    SkyTech
    Poziom 9  
    SGdata napisał:
    W tym stanie warto by było ustawić parametry na jak najmniej obciążające dysk. W DMDE można sporo zdziałać w tym zakresie. Każda minuta działania tego dysku(z tego co opisujesz co się z nim dzieje) zbliża go do zajechania. Idealną opcją by było wykonać kopię MFT, z niej zrobić mapę sektorów używanych przez kluczowe dane i je skopiować, ale to w warunkach domowych nie jest możliwe do wykonania.

Teraz mi zaswitalo. To jest jakiś badziewny wirus. Nie wiem jak on to robi ale gasi obroty dysku. Dysk troche lezal i wylecialo mi z pamieci. Przed chwila uwalil mi kolejny dysk z komputera do ktorego podlaczylem tamten. Bo raczej od jednego zepsutego kolejny nie mialby takich samych objawow. Wpierw zawieszenie dzialania zrestartowalem. Po odpaleniu takie same dzwieki jakby nie mogl pelnych obrotow zlapac cos jak ciecie drzewa pila tylko ze magnetyczne. Dysk juz nie odpalil systemu w ogole go nie widzi chce botowac z czego innego. Nie wiem czy to jakis niszczyciel dyskow czy zjadacz danych.
  • Pomocny post
    #12 17253214
    daminek1234
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    A może upośledzony zasilacz bądż płyta główna? Podaj model zasilacza i płyty głównej.
  • Pomocny post
    #13 17253215
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    To raczej nie wirus, tylko problemy z zasilaniem. Ewentualnie dwa dyski masz z problemami.
    Tak, czy inaczej, trzeba:
    -przestać skanowąc dysk
    - podłączyć dysk do dobbego zasilacza
    - zrobić kopię posektorową używając ddrescue
  • #14 17253216
    SkyTech
    Poziom 9  
    daminek1234 napisał:
    A może upośledzony zasilacz bądż płyta główna?
    .

Mozliwe, ze za slabe zasilanie. Choc obstawialbym natretnego robala. Odpalam kolejny system musze debiana pobrac bedzie prosciej. Na tej plycie i zasilaczu chodzilo kilka dyskow i nigdy tak sie nie stalo.
  • REKLAMA
  • #15 17259460
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 119
    Nie wiem skąd wytrzasnąłeś koncepcję 'robala', ale w internecie jest pełno różnych bzdur.
  • #16 17260248
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Za to sprzęt się starzeje, i to, że wcześniej się tak nie działo nie oznacza, że teraz tak się nie może dziać.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #17 17267548
    SkyTech
    Poziom 9  
    Dam Wam znać jak efekty mojej samodzielnej pracy przyniosły efekty albo defekt

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w odzyskaniu ważnych danych z dysku twardego Seagate ST1000DM003-1CH162, który uległ uszkodzeniu po awarii prądu. Dysk wydaje niepokojące dźwięki i nie jest rozpoznawany przez system operacyjny. Użytkownicy forum zalecają, aby nie kontynuować używania dysku, a zamiast tego wykonać kopię posektorową przy użyciu narzędzi takich jak ddrescue lub DMDE, najlepiej w systemie Linux, aby zminimalizować ryzyko dalszych uszkodzeń. Wskazują również na możliwość skorzystania z usług profesjonalnych firm zajmujących się odzyskiwaniem danych, zwracając uwagę na koszty związane z taką usługą. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z zasilaniem lub wirusem, ale większość odpowiedzi koncentruje się na problemach sprzętowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA