logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zestaw wideodomofon Zamel VP-719B + VO-811IDB - konfiguracja karty master RFID

kosa351 01 Cze 2018 21:41 13620 9
  • #1 17253011
    kosa351
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Cześć,
    zainstalowałem zestaw jak z tematu wg schematu:
    Zestaw wideodomofon Zamel VP-719B + VO-811IDB - konfiguracja karty master RFID
    Wideo, audio, furtka działa. Nie mogę natomiast skonfigurować RFID.
    Podpinam purpurowy przewód do zasilania i według instrukcji podczas pierwszego startu buzzer powinien piszczeć, następnie przyłożyć dowolną kartę i zostanie zaprogramowana jako master. Niestety po podaniu zasilaniu buzzer nie brzęczy, jak przyłożę kartę to tylko piknie jeden raz.
    Spróbowałem jeszcze z reset. Odkręciłem tylni panel, przycisnąłem, ale nic się nie dzieje.
    Jak to ogarnąć?
    Panel zew., monitor i zaczep mam na jednym zasilaczu.
    P.S
    Patrząc teraz nie zwarłem WG0 i WG1. Czy będzie miało to wpływ na działanie?
  • #2 17253563
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1277
    kosa351 napisał:
    Patrząc teraz nie zwarłem WG0 i WG1. Czy będzie miało to wpływ na działanie?

Istnieje spora szansa że kolega sam sobie odpowiedział na swoje pytanie. W schemacie No czyli bez dodatkowego czytnika te przewody są zwarte. Co prawda instrukcja mówi o nieco innych kolorach i nieco innych przewodach ale ja bym trzymał się schematu.
    pozdrawiam
  • #3 17293857
    Labirynth
    Poziom 2  
    Ocena: 13
    Witam,

Mam ten sam problem co 'kosa351'.
    Czy w instrukcji jest błędny opis programowania panelu?
    Ktoś zna może rozwiązanie tego problemu?
    kosa351, udało CI się to uruchomić?

Pozdrawiam, Labirynth.
  • #4 17297563
    kosa351
    Poziom 15  
    Nie miałem czasu jeszcze się tym zająć. Muszę w końcu to ogarnąć. Pytanie jeszcze czy zwarłeś WG0 i WG1? Ja tego nie zrobiłem, a schemacie jest napisane, że powinno być zwarte.
  • #5 17298614
    Labirynth
    Poziom 2  
    Tak, zwarłem WG0 i WG1.
    Jutro będę dzwonił do serwisu fabrycznego ZAMEL-a. Jeśli czegoś się dowiem, napiszę.

Pozdrawiam, Labirynth.
  • #6 17301061
    kosa351
    Poziom 15  
    Udało Ci się uzyskać jakąś informację?
  • Pomocny post
    #7 17312195
    Labirynth
    Poziom 2  
    Przepraszam, że tak długo nie pisałem, ale mam nawał pracy i permanentny brak czasu.
    Rozmawiałem z serwisem, jest błędny opis w instrukcji.
    Trzeba zrobić reset, panel generuje wtedy przerywany dźwięk.
    Oznacza to oczekiwanie na autoryzację karty MASTER.
    Po jej autoryzacji dźwięk kończy się.
    Autoryzacja pozostałych kart przebiega zgodnie z opisem w instrukcji.
    Sygnalizacja dźwiękowa po przyłożeniu kart do czytnika:
    karty MASTER generują niski dźwięk, a użytkowe wysoki.
    Sprawdziłem to na biurku, jak czas pozwoli to zamontuję to w domu w weekend.

Pozdrawiam, Labirynth.
  • #8 17326804
    kosa351
    Poziom 15  
    W przyszłym tygodniu zamierzam w końcu ogarnąć temat. Czy podana instrukcja przez Ciebie zadziałała?
  • #9 17420039
    Labirynth
    Poziom 2  
    Witam,

Tak informacyjnie, może ktoś będzie szukał pomocy w tym temacie.
    Domofon zainstalowany, wszystko działa poprawnie.
    Co do kart RFID, to informacja o błędzie w instrukcji opisana przeze mnie w poprzednim poście jest aktualna.

Pozdrawiam, Labirynth.
  • #10 17455231
    kosa351
    Poziom 15  
    U mnie też działa. Dzięki kolego. Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował zestaw wideodomofonowy Zamel VP-719B i VO-811IDB, jednak napotkał problemy z konfiguracją karty master RFID. Po podłączeniu zasilania buzzer nie wydaje dźwięku, a przyłożenie karty skutkuje jedynie pojedynczym piknięciem. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia przewodów WG0 i WG1, które powinny być zwarte. Po konsultacji z serwisem ZAMEL-a potwierdzono, że instrukcja zawiera błędne informacje. Należy wykonać reset, co spowoduje przerywany dźwięk, sygnalizujący oczekiwanie na autoryzację karty MASTER. Po autoryzacji, dźwięk ustaje, a karty użytkowe generują inny dźwięk. Użytkownicy potwierdzili, że po zastosowaniu tych wskazówek, system działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA