logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mruganie lampy LED w kuchni, nieprawidłowe podłączenie przewodów

oakpil 02 Cze 2018 14:56 1344 4
  • #1 17254094
    oakpil
    Poziom 9  
    Witam, mam taki problem mruga mi lampa sufitowa, na zwykłej żarówce ok. 40 jest ok lub mruganie jest mało widoczne, na świetlówce gorzej, na LED (zwykły gwint) było ok a teraz miga jak szalona. Co ciekawe w puszce włącznika są trzy przewody, czarny, brązowy, niebieski i to na niebieskim jest faza! Gdy podłączę kontaktem niebieski i brązowy to prąd pojawia się też na czarnym, niebieski z czarnym nic się nie dzieje. Prawdopodobnie kontakt ten był sztukowany bo całe mieszkanie jest na alu a tu są miedziane, tylko w jednej puszce widzę w miarę nowe kable i jest tam dwużyłowy, czarna i niebieska żyła z czego niebieska jest podłączona do N. Wymieniłem już włącznik i nawet lampę i ciągle to samo. Czy jestem w stanie spróbować samemu jeszcze coś zrobić? Nie chcę być cztery dni bez lampy w kuchni. Stare budownictwo, cała instalacja na jednym korku, w trakcie sprawdzania nie chodzi nic co bierze dużo prądu.
  • #2 17254128
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1129
    Masz tam strasznie pomieszane w tej instalacji. Zdalnie możemy Ci tylko powiedzieć, że żarówka wolframowa ma swoją bezwładność, a LED - nie - dlatego miga. Oba źródła światła dostają takie same zakłócenia ze strony sieci. Instalacja ma jakąś wadę i wiele wskazuje na to, że jest to problem z rezystancją styku (połączenia) - coś gdzieś jest poluzowane, nagrzewa się i grozi pożarem.

Ciekawe, w jaki sposób masz połączone przewody miedziane z aluminiowymi? (nie sprawdzaj sam - to pytanie ma charakter pytania retorycznego). Jeśli w sposób powodujący bezpośredni kontakt AL z Cu - możesz spodziewać się korozji w miejscu styku (te dwa materiały nie lubią się, reagują ze sobą).
  • #3 17254158
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    oakpil napisał:
    Czy jestem w stanie spróbować samemu jeszcze coś zrobić?

Raczej bez przyrządów pomiarowych i przeglądu instalacji elektrycznej nic kolega nie jest w stanie sam zdziałać.
    Potrzebny jest elektryk na miejscu.
    Stara aluminiowa dwużyłowa instalacja elektryczna z zerowaniem ochronnym wykonana w latach 70-tych to zagadka dla dobrego, starej daty fachowca. Bo tylko taki może zrozumieć co się tam może pojawić.

Nie ma się co doszukiwać usterki w osprzęcie tylko w oprzewodowaniu i połączeniach w puszkach i rozdzielnicy. Aluminium podlega utlenianiu i powstają luzy na połączeniach co może być przyczyną migotania światła.
    Zazwyczaj te stare instalacje nie były obliczane na taki pobór mocy jaki jest na dzień dzisiejszy potrzebny dla komfortowego życia.

Co może kolega sprawdzić to: połączenia przy zabezpieczeniach ( rozdzielnica ), puszkach rozgałęźnych czy nawet w gniazdach elektrycznych ( prowadzenie przewodów w pętli czyli od jednego gniazda do następnego itd. )

A że faza jest na niebieskim - nie takie kwiatki występowały w epoce kryzysu i deficytu materiałowego za komuny.
  • #4 17254174
    oakpil
    Poziom 9  
    Fakt, połączenie miedzi i alu jest bezpośrednio. Poniżej fotki dwóch puszek, które możliwe, że są odpowiedzialne za oświetlenie.
    I raz już mały pożar miałem bo okazało się, że chyba nie chciało się komuś robić puszki i była dziura zapchana papierem a tam połączone przewody i to zatynkowane.
    Załączniki:
    • Mruganie lampy LED w kuchni, nieprawidłowe podłączenie przewodów IMG_20180602_152746.jpg (2.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mruganie lampy LED w kuchni, nieprawidłowe podłączenie przewodów IMG_20180602_152826.jpg (2.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 17254353
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 522
    Instalacja do przeglądu przez uprawnionego i kumatego elektryka na miejscu. Niestety ale w tym stanie ta instalacja stanowi zagrożenie.
REKLAMA