logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralko-suszarka AEG L99695HWD - Po włączeniu blokuje drzwi, pobiera wodę...

kunter76 04 Cze 2018 18:35 1089 8
REKLAMA
  • #1 17258161
    kunter76
    Poziom 9  
    Po włączeniu blokuje drzwi, pobiera wodę i wyświetla (wyjąć pranie).

Jak w opisie. Dodam tylko, że kilka razy po nieużywaniu pralki przez około tydzień problem zniknął na kilka prań i powracał. Raz po włączeniu pralki wyskoczyły bezpieczniki, a przedtem pojawił się napis testowanie elektroniki) (lub coś w tym sensie - widziałem to tylko raz i kilka dni temu więc dokładnie nie pamiętam.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17258332
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6917
    Zacznij od pomiarów grzałki.
  • #3 17258465
    kunter76
    Poziom 9  
    Zrobione. Na samej grzałce 26.8Ω, a na grzałce i obudowie grzałki miernik nie reaguje - pokazuje 1. Grzałki nie wyjmowałem - odłączyłem tylko od niej wszystkie przewody. Wieczorem próbowałem ją jeszcze włączyć i tym razem ekran nie zadziałał. Zadziałał po wyłączeniu i ponownym włączeniu pralki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17259418
    mrice
    Moderator AGD
    Jaki zakres pomiarowy masy ?
    Sprawdź czy pralka nie pokaże błędu, po włączeniu zasilania przyduś i przytrzymaj przycisk startu kilka sekund, jeśli jest błąd w pamięci powinna pokazać ostatni Exx
  • REKLAMA
  • #5 17259604
    kunter76
    Poziom 9  
    Zakres sprawdzę jak wrócę do domu. Pamiętam natomiast błąd, sprawdzałem to wcześniej ale zapomniałem napisać. Pokazuje błąd E6H - niestety nigdzie nie mogłem znaleźć opisu tego konkretnego błędu.
    Edit:
    Ok. Coś wczoraj sknociłem przy pomiarze masy. Dzisiejszy pomiar: zakres 20M, wynik skacze od około 0.2 do 1.5, a w porywach nawet do 14. Pomiar na obudowie elementu grzewczego (rurce - dziś grzałkę wymontowałem) jest bardziej stabilny niż na obudowie grzałki (tej części, która wystaje poza bęben). Na końcu grzałki była zawinięta spora kępka psiej sierści. Grzałka w tym miejscu zrobiła się czarna. Jeśli grzałka jest do wymiany to czym oprócz mocy (obecna ma 1950W) się kierować przy wyborze nowej?
  • Pomocny post
    #6 17261730
    mrice
    Moderator AGD
    Informacja o błędzie powinna być już w pierwszym poście kolego, to bardzo cenna informacja.

Wg błędu E6H usterka przekaźnika grzałki lub upłynność do masy.
    Wg twojego pomiaru grzałka uszkodzona i jednoznacznie do wymiany.
    Kierować się otworem montażowym w zbiorniku, otworem pod NTC i długością, żeby się zmieściła w zbiorniku. Moc to temat mniej istotny, będzie 50W mocniejsza czy 100W słabsza to wiosny nie uczyni.
  • REKLAMA
  • #7 17261805
    kunter76
    Poziom 9  
    Mea culpa. Nie wiem sam czemu o tym nie napisałem.
    Zamawiam grzałkę i napiszę o efektach.
    Póki co serdeczne dzięki. Mam nadzieję, że to jedyna usterka w mojej pralce.
    Pozdrawiam.
  • #8 17261948
    mrice
    Moderator AGD
    Na 95% na tym się zakończy.
  • #9 17267943
    kunter76
    Poziom 9  
    Tak jak pisałeś - na tym się skończyło. Wszystko znowu pięknie działa.
    Dziękują serdecznie i pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralko-suszarką AEG L99695HWD, która po włączeniu blokuje drzwi, pobiera wodę i wyświetla komunikat o konieczności wyjęcia prania. Po kilku dniach nieużywania problem ustępował, ale powracał. Użytkownik zauważył również, że podczas jednego z uruchomień wyskoczyły bezpieczniki, a na ekranie pojawił się komunikat o testowaniu elektroniki. Po pomiarach grzałki stwierdzono, że jest uszkodzona, co potwierdził błąd E6H, wskazujący na usterkę przekaźnika grzałki lub upłynność do masy. Po wymianie grzałki pralka zaczęła działać poprawnie.
REKLAMA