logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć nadajnik i odbiornik AM/CB na 27 MHz? Schematy z Elektroda.pl

06 Maj 2002 14:52 4916 16
REKLAMA
  • #1 14879
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 15129
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 185008
    eit
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Apropo tych zabawek Walkie talkie (nie mam schematu tego więc pytanie może być dziwne ).
    Standardowo jest tam kwarc 27.125 Mhz.Czy możnaby wstawić tam jakis kwarc 30 Mhz (lub jakiś z tych okolic - aby tylko dało sie kupić).Chodzi mi o zejście z pasma CB tak aby mieć komplet "mikrotelefonów" .
    Jak ew odstroić lekko ten kwarc o powiedzmy 1-2Mhz w dół/góre ?
  • #4 185012
    TM85
    Poziom 27  
    Ocena: 149
    Teoretycznie można. Wejdziesz jednak na pasmo krótkofalowców, a to jest niedozwolone. Obecnie pasmo 27 Mhz jest w miarę czyste i nie wiem dlaczego chcesz je zmienić.
  • #5 185013
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Te z kwarcem to chyba model delux bo ja w tych co zaglądałem do środka nie widziałem kwarcu jedynie obwód LC.
  • REKLAMA
  • #6 185065
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Jak juz zmieniac czestotliwosc to proponowal bym zejsc ponizej gdyz wyzej jest pasmo krotkofalarskie od 28.000 Mhz(telegrafia).A tak na 25-26 MHz mozna smigac i nawet niektore radiotelefony fabryczne maja ten zakres :)
  • #7 185499
    eit
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    tylko czy dostane taki kwarc 25-26Mhz i czy wymiana tylko kwarcu da pożądany efekt tzn radyjko bedzie chodzic tak jak chodziło tylko ze w innym paśmie
  • #8 185553
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    nie trzeba jeszcze dostroic filtry odbiornika .
  • #9 187533
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam !!!
    Drogi kolego wspólne dla tych elementów (podzespołów) jest: zasilanie,obudowa oraz przekazniczek który załączałby na czas nadawania nadajnik a wyłączał odbiornik!!!!
  • REKLAMA
  • #10 212376
    Kizio
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    przy okazji walkie talkie czy dało by się coś wstawić aby można było tam przełanczac kanały a jesłi tak to gdzie ?
  • #11 212486
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    :arrow: elektryk ja sie kiedys (pare lat temu) bawilem tym. niemialo to wielkiego zasiegu, dosyc zaklucony odbior. mialem kilka roznych i wszystkie mialy kwarce. tyle ze chyba do odbiornika byla cewka ktora sie go stroilo. tak wiec zmiana o kilka MHz jest niezbyt skomplikowana tyle ze chyba trzeba ustawic cewke na najlepszy odbior (ewentualnie odwinac/dowina pare zwojow). z synteza to juz niewiem jak to dokladnie zrobic...
  • #12 212520
    Kizio
    Poziom 12  
    a może wmontować gdzieś kondensator zmienny ?
    a i o którą cewke ci chodzi ? o tą powietrzną ? czy taka z wkręcanym/wykręcanym rdzeniem ?
  • REKLAMA
  • #13 212532
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    no tak u mnie byl to rdzen dosyc gruby (sorki za "dokladne" okreslenie ale to bylo dawno) i pamietam ze wszystkie walkie-talkie jakie mialem rozstroilem :) . ale taka przerobka nie jest bardzo trudna. jest tu gdzies projekt radiotelefonu CB moc chyba 500mW, jest dosyc prosty w konstrukcji i kwarc tam trzeba wstawic zgodnie z tym jaka ma byc czestotliwosc...
  • #14 212628
    Kizio
    Poziom 12  
    więc właśnie najbardziej boje się rozstroić je bo kilka kompletów rozstroiłem :-) :-( ale pokombinuje ze starym rozstrojonym może coś się da zrobic dam przed cewką powietrzną kondensator zmienny (tak jak to widziałem w jednym układzie odbiornika/nadajnika am )
  • #15 216987
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 224121
    stebx
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    janchar, a gdzie wyrzuciles to radyjko na 120 MHz?
  • #17 225053
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu połączenia nadajnika i odbiornika AM/CB na pasmo 27 MHz, ze szczególnym uwzględnieniem schematów z Elektroda.pl. Podkreślono, że w CB radiu nadajnik i odbiornik są zwykle oddzielnymi blokami połączonymi anteną, zasilaniem oraz układem przełączającym (przekaźnikiem) wyłączającym odbiornik podczas nadawania. Wskazano, że konstrukcja CB radia wymaga stabilizacji częstotliwości kwarcem (np. 27,125 MHz) oraz odpowiedniego strojenia filtrów i cewek, co jest trudne dla początkujących. Poruszono temat modyfikacji częstotliwości poprzez wymianę kwarcu na inny (np. 25-26 MHz) oraz dostrojenie cewek i filtrów odbiornika, aby uniknąć zakłóceń i wejścia na pasma krótkofalowe. Wspomniano o odbiornikach superreakcyjnych stosowanych w prostych walkie-talkie, które mają ograniczoną czułość i jakość w porównaniu do odbiorników heterodynowych. Zwrócono uwagę, że zmiana częstotliwości wymaga nie tylko wymiany kwarcu, ale także dostrojenia całego układu, w tym filtrów i cewek. Wskazano, że nadajnik i odbiornik powinny mieć wspólne zasilanie i obudowę oraz mechanizm przełączający między nadawaniem a odbiorem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA