złamała mi się karta micro sd 32gb. Miałem na niej mnóstwo plików na których mi zależy. Mogę w jakiś sposób naprawić taką kartę? (zdjęcie w załączniku)
Załączniki:
1528296496323829740181.jpg(2.45 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Biorąc pod uwagę, że karta złamała się tak, że wszystkie (lub niemal wszystkie) piny potrzebne do podłączenia karty są nieuszkodzone, jak tu:
Myślę, że profesjonalna firma zajmująca się odzyskiwaniem danych ma szansę je wydobyć. Niestety jest to bardzo żmudne zajęcie, które niestety trzeba robić ręcznie wyodrębniając każdy plik osobno. Koszt takiego zabiegu to kilkaset złotych (około 700-1000 pln).
Jeśli chciałbym się tym zająć sam, co bym musiał z nią zrobić?
Nie dasz rady. Myślisz, że czemu to tyle kosztuje? Po podłączeniu się do karty, dokładniej bezpośrednio do pamięci Flash, zczytyujesz po kolei wszystkie komórki, w efekcie czego na komputerze otrzymujesz suchy ciąg bitów. Nie masz doświadczenia oraz wiedzy jak się za to zabrać i jak poznać gdzie kończy się jeden plik, a zaczyna drugi. Także sam nic z tym nie zrobisz, a jeżeli dane nie były warte więcej niż 1000pln, to możesz wyrzucić kartę.
Nie dasz rady. Myślisz, że czemu to tyle kosztuje?
Jeśli Kolega tego nie potrafi, to nie znaczy że wszyscy inni też nie. Niech Autor sam oceni, czy da radę podejść do tematu, czy nie. Ocenianie możliwości Autora nie powinno być rolą Kolegi. Jeśli Autor przez przypadek jest elektronikiem, bądź ma znajomego elektronika, to może to nie być coś niewykonalnego.
Po krótkim wstępie - jeśli sam układ pamięci nie został złamany, można próbować odzyskać dane. Procedura jest trudna, wymaga cierpliwości, niezłych umiejętności lutowania, sprzętu do rozpoznania pinów układu (na przykład analizator stanów logicznych) - zamiast niego może być pinout układu pamięci - jeśli ktoś wcześniej taką kartą się bawił, to może on być do znalezienia gdzieś w sieci. Dalej jest potrzebny czytnik układów flash oraz oprogramowanie, w którym złoży się odczytane dane.
Procedura jest trudna, nawet bardzo, ale mając pewne umiejętności i dostęp do kilku narzędzi - wykonalna (to jest o ile sam układ pamięci przeżył, a nie wygląda to dobrze).