logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z złamanej karty micro SD 32GB?

Yanotoru 06 Cze 2018 16:50 6450 5
REKLAMA
  • #1 17261584
    Yanotoru
    Poziom 2  
    złamała mi się karta micro sd 32gb. Miałem na niej mnóstwo plików na których mi zależy. Mogę w jakiś sposób naprawić taką kartę? (zdjęcie w załączniku)
    Załączniki:
    • Jak odzyskać dane z złamanej karty micro SD 32GB? 1528296496323829740181.jpg (2.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17261630
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17261631
    NIEPELNOSPRAWNY
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Jak chip nie jest uszkodzony to tak da rade odzyskać dane z tej karty ale jest to czasochłonne.
  • REKLAMA
  • #4 17261647
    Yanotoru
    Poziom 2  
    Jeśli chciałbym się tym zająć sam, co bym musiał z nią zrobić?
  • REKLAMA
  • #5 17261657
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 17261780
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8227
    Kraniec_Internetów napisał:
    Nie dasz rady. Myślisz, że czemu to tyle kosztuje?

Jeśli Kolega tego nie potrafi, to nie znaczy że wszyscy inni też nie. Niech Autor sam oceni, czy da radę podejść do tematu, czy nie. Ocenianie możliwości Autora nie powinno być rolą Kolegi. Jeśli Autor przez przypadek jest elektronikiem, bądź ma znajomego elektronika, to może to nie być coś niewykonalnego.

Po krótkim wstępie - jeśli sam układ pamięci nie został złamany, można próbować odzyskać dane. Procedura jest trudna, wymaga cierpliwości, niezłych umiejętności lutowania, sprzętu do rozpoznania pinów układu (na przykład analizator stanów logicznych) - zamiast niego może być pinout układu pamięci - jeśli ktoś wcześniej taką kartą się bawił, to może on być do znalezienia gdzieś w sieci. Dalej jest potrzebny czytnik układów flash oraz oprogramowanie, w którym złoży się odczytane dane.

Procedura jest trudna, nawet bardzo, ale mając pewne umiejętności i dostęp do kilku narzędzi - wykonalna (to jest o ile sam układ pamięci przeżył, a nie wygląda to dobrze).

Przykładowy filmik pokazujący taką procedurę: https://www.youtube.com/watch?v=jjB6wliyE_Y
REKLAMA