logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ekspres Siemens EQ.6 TE607203RW05 - Proszę zaczekać aż urządzenie ostygnie

xtreme. 06 Cze 2018 18:10 25299 18
  • #1 17261699
    xtreme.
    Poziom 11  
    Ocena: 91
    Witam,
    mam ekspres Siemens EQ.6. Po wybraniu kawy, naciśnięciu przycisku START pojawia się komunikat: Proszę zaczekać aż urządzenie ostygnie. Po ok 30 sec znika komunikat i świeci się panel wyboru kawy. Panel LCD dotykowy. Wymieniłem czujniki temperatury grzałki i moduł i jest nadal to samo. Czy macie jakieś pomysły? Dziękuję za wszelkie sugestie.
  • #2 17452477
    Brydzio4
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Cześć,

proszę o informację czy udało się Panu rozwiązać problem z tym ekpresem - niestety ale mam ten sam błąd co u Pana :(
  • #3 17452602
    xtreme.
    Poziom 11  
    Witam, czy ekspres robi kawę wstepnie zmieloną?
  • #4 17452606
    Brydzio4
    Poziom 2  
    Nic się nie dzieje, komunkat jak u Ciebie i tyle.
  • #5 17452689
    xtreme.
    Poziom 11  
    Na 99% masz młynek do wymiany :-)
  • #6 17452771
    Brydzio4
    Poziom 2  
    hmm troche mnie zaskoczyłeś że chodzi o młynek - sam komunikat mocno mylący - no trzeba spawdzić koszt tego cuda:P
  • #7 17453120
    xtreme.
    Poziom 11  
    Zajmuję się naprawą ekspresów. Jestem pewny, że za to odpowiedzialna jest awaria młynka:-) przekonasz się. Moim zdaniem skończyły się szczotki ale proponuje wymianę na nowy bo te młynki potrafią robić zwarcie a wtedy nowy moduł no chyba, że umiesz naprawić 😁
  • #8 17459124
    Mantor86.
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Dołączam się do tematu, u mnie taki sam komunikat.
    Czy wymiana młynka pomogła?
    Pytam bo wydaje mi się to mało prawdopodobnie, gdyż mój ekspres ma zrobione 50 kaw.
  • #9 17459167
    xtreme.
    Poziom 11  
    A czy młynek mieli po wybraniu programu kawy mielonej?
    proszę spróbować zaparzyć kawę wstępnie zmieloną.
  • #10 17464542
    Mantor86.
    Poziom 9  
    Odrazu po włączeniu wyskakuje taki komunikat. Jakies pomysly?
    Załączniki:
    • Ekspres Siemens EQ.6 TE607203RW05 - Proszę zaczekać aż urządzenie ostygnie 20180927_175537.jpg (1.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 17464998
    xtreme.
    Poziom 11  
    A czy po włączeniu, ekspres płucze się ? Komunikat przed plukaniem czy po płukaniu?

Dodano po 8 [minuty]:

Generalnie urzadzenie trzeba zrozumieć 😀 ekspres po włączeniu powinien przepłukać się. Podczas plukania grzalka rozgrzewa się bardziej niz w trybie gotowości. Brakuje przeplywu wody która ja wychladza. Dlatego jest taki komunikat. Podłącz pompę na krótko i sprawdź czy jest przeplyw. Można wypiąć jeden przewod wodny od wielozaworu. W tej sytuacji może być uszkodzona pompa, może cos zapchane a może moduł który jej nie załącza.
  • #12 17465219
    Mantor86.
    Poziom 9  
    Na wstępie napiszę ze jestem serwisantem od ponad 10 lat. Fakt zajmuje sie ekspresami bardziej typu cafebistro a juz napewno inne marki niż siemens, toteż nie znam błędów EQ6.

Czy można wejść do trybu serwisowego przed uruchomieniem poprawnym ekspresu?

W odpowiedzi, narazie nie sprawdzałem ręcznie żadnych podzespołów ekspresu. Wiem ze raczej multizawóz dziala bo słychać pracę silnika oraz mikrowlącznikow.
    Rozumiem ze przy uruchomieniu ten ekspres robi tzw ,,test urządzeń,, więc domniemam że właśnie po multizaworze powinien zamknąć sie zaparzacz tak się nie dzieje, wiec pompa nie startuje.

Reasumując, ekspres sie wlacza, przeskakuja ikony napoi, między czasem robi test multizaworu i praktycznie odrazu wyskakuje ów błąd.
  • #13 17465559
    xtreme.
    Poziom 11  
    Tak to prawda, ten ekspres również robi test podzespołów. Między innymi od razu po włączeniu załącza na chwilę pompę, aby sprawdzić czy jest przepływ wody. Czy słychać ją chwilę po włączeniu?

Generalnie jest tak: jeśli po włączeniu wykona testy i przejdzie do trybu gotowości, to pompa jest sprawna i jest przepływ wody. Jeśli wybierzemy program robienia kawy, powinien włączyć się młynek, jednostka przyjąć pozycję zaparzania i ekspres powinien pompować wodę i tym samym wychładzać grzałkę. Jeśli jest brak pracy młynka, ekspres rozgrzewa grzałkę ale nie ma przepływu, gdyż ekspres przerywa pracę. Grzałka zostaje rozgrzana i trzeba czekać aż ostygnie, więc wtedy młynek do wymiany lub naprawy.
    Posprawdzaj wszystkie podzespoły a znajdziesz problem.
  • #14 17465563
    Mantor86.
    Poziom 9  
    Tak jak wspomnialem wyżej. Słychać tylko multizawór.

Ponownie pytanie, czy jest możliwość wejścia do trybu serwisowego przed normalnym uruchomieniem?

Wowczas można by sprawdzić podzespoły.

Jakies inne pomysly?
  • #15 17465587
    xtreme.
    Poziom 11  
    Ja nie znam sposobu. Sprawdź pompę.
    Jak ktoś zna sposób wprowadzenia w tryb serwisowy tej maszyny, to chętnie posiądę tę wiedzę :-)
  • #16 17469852
    Mantor86.
    Poziom 9  
    No i ekspres został naprawiony. Po otworzeniu ekspresu widocznym bylo ze obudowa przekładni zaparzacza byla delikatnie otwarta z jednego z zatrzaskow. Zwrocilem uwage na zaparzacz, okazalo sie ze nie mozna było wyjąć, gdyz nie zatrzymał się w pozycji 0.
    Otworzyłem obudowe przekladni i okazalo się ze jeden z przewodów zasilajacych jest zerwany z silnika.

Ot i ów cala usterka.

Dziękuję za pomoc.
  • #17 17470321
    xtreme.
    Poziom 11  
    No i jak się ma komunikat do w/w usterki? W zasadzie, każdą awarię podzespołów można przypisać do tego komunikatu .😁
  • #18 17471310
    Mantor86.
    Poziom 9  
    No właśnie, nijak.
    Całkowicie zła diagnostyka w tym ekspresie jest.
  • #19 18378592
    xtreme.
    Poziom 11  
    W moim przypadku młynek był uszkodzony i nie kręcił . Po wymianie młynka wszystko wróciło do normy.
    Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekspresem Siemens EQ.6, który wyświetla komunikat "Proszę zaczekać aż urządzenie ostygnie" po wybraniu kawy. Pomimo wymiany czujników temperatury i modułu, problem nie ustąpił. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że przyczyną może być uszkodzony młynek, który nie mieli kawy, co prowadzi do braku przepływu wody i przegrzewania grzałki. Po dalszej analizie, jeden z serwisantów zauważył, że problem może wynikać z uszkodzenia przewodu zasilającego w przekładni zaparzacza. Ostatecznie, po naprawie, ekspres zaczął działać poprawnie, a użytkownik podkreślił, że komunikat błędu był mylący.
REKLAMA