logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wyjąć ukręconą świecę poniżej gwintu w Volvo V50 1.6D?

Piorunnnnnn 06 Cze 2018 20:09 2850 11
REKLAMA
  • #1 17262003
    Piorunnnnnn
    Poziom 7  
    Ocena: 5
    Witam ukrecila mi sie swieca volvo v50 1.6d . Swieca ukrecona ponizej gwintu. Czy moze ktos.moze mi doradzic.badz zna sposob wydobycia jej z glowicy ? Dziekuje za pomoc
    Załączniki:
    • Jak wyjąć ukręconą świecę poniżej gwintu w Volvo V50 1.6D? 20180606_202216.jpg (920.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17262080
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1711
    Współczuję, ale z tym typem jest ciężko , pomoże tylko:
    - ktoś kto ma praktykę w takich sprawach i odpowiedni sprzęt,
    a i tak nie ma 100% gwarancji, że się uda
    - ściągnięcie głowicy, no ale są koszty
    gdzieś ostatnio na forum Forda ktoś pisał gdzie to robił, ale też nie było tanio

Ta końcówka jest jeszcze w głowicy czy wpadła do komory ?
  • REKLAMA
  • #3 17262107
    Piorunnnnnn
    Poziom 7  
    Jest w glowicy
  • #4 17262129
    madamsz1
    Poziom 42  
    Tam nie ma jej jak złapać i wyciągnąć do góry :(, nie wiadomo czy kompresja by jej nie wypchnęła po odpaleniu, ale to jest trochę ryzyko , a po wepchnięciu do środka pozostaje próba przez gniazdo wtrysku, chociaż tam też jest mało miejsca ( chyba 6-7 mm)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 17262164
    madamsz1
    Poziom 42  
    Tu sama końcówka została w głowicy, a przy próbie jej nawiercenia pewnie wpadnie do środka

Podobno są jakieś zestawy do samych żarników.
  • #7 17263748
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    To się po prostu gwintuje, wkręca śrubkę i wyrywa.
  • #8 17264022
    piordekk
    Poziom 16  
    Ocena: 95
    ociz napisał:
    To się po prostu gwintuje, wkręca śrubkę i wyrywa.

Dokladnie. Mialem kiedys C5 2.0 hdi i trzy sztuki mi sie pourywaly. W zestaw do wyciagania żarników nie chciałem inwestowac. Każdy żarnik nawiercałem cieńkim wiertłem nie na wylot, następnie długi gwintownik i wkręcony nagwintowany pręt z którego zrobiłem młotek bezwładnościowy. Wszystkie wyszły bez szkód.
  • Pomocny post
    #9 17264298
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1843
    Sprawdź czy wtryskiwacz wyjdzie na tym cylindrze. Jak tak to wbij żarnik do środka. Zakup wcześniej cienki magnes, taki żeby przeszedł przez otwór od końcówki wtrysku. Potrzebna Ci będzie jeszcze sprężarka i pistolet długi do przedmuchania. Magnes wkładasz przez otwór po wtryskiwaczu, a w otwór po świecy wdmuchujesz powietrze. Sto procent gwarancji że wyjdzie. Tylko przed wbiciem sprawdź czy wyciągniesz wtryskiwacz!!
  • Pomocny post
    #10 17264464
    sly_1978
    Poziom 20  
    Ocena: 284
    ftp.kowal napisał:
    Sprawdź czy wtryskiwacz wyjdzie na tym cylindrze. Jak tak to wbij żarnik do środka. Zakup wcześniej cienki magnes, taki żeby przeszedł przez otwór od końcówki wtrysku. Potrzebna Ci będzie jeszcze sprężarka i pistolet długi do przedmuchania. Magnes wkładasz przez otwór po wtryskiwaczu, a w otwór po świecy wdmuchujesz powietrze. Sto procent gwarancji że wyjdzie. Tylko przed wbiciem sprawdź czy wyciągniesz wtryskiwacz!!

Popieram sam w kilku 1.6 hdi tak robiłem,aczkolwiek bez sprężarki. Robota mozolna, ale lepsze to niż demontaż głowicy. W dwóch przypadkach sam żarnik wystrzelił podczas pracy silnika.
  • #11 17265337
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    Może się to wydaje mało realne, ale gwintowanie w żarniku wcale nie jest tak trudne jak by się mogło wydawać.
    Później osobiście nie rwałem na siłę, tylko używałem chemii rozpuszczającej nagar, trzeba odczekać ale i tak zawsze to szybciej i taniej niż zrzucać głowicę.
  • #12 17296421
    Piorunnnnnn
    Poziom 7  
    Koncowke swiecy wbilem do srodka ,wyciagnelem przez otwlr wtrysku dziekuje za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ukręconą świecą w silniku Volvo V50 1.6D, która utknęła poniżej gwintu w głowicy. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod jej usunięcia, w tym użycie zestawów do wyciągania żarników, gwintowanie końcówki świecy, a także próbę wydobycia jej przez otwór wtrysku. Wskazano na ryzyko związane z próbą wyciągania, a także na możliwość użycia magnesu i sprężarki do przedmuchania. Użytkownik ostatecznie potwierdził, że udało mu się wydobyć końcówkę świecy przez otwór wtrysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA