logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać zamiennik silnika JOHNSON do napędu bramy Somfy SGS201?

JAKZUK 08 Cze 2018 23:15 3534 5
  • #1 17265877
    JAKZUK
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie! Po dwukrotnej naprawie centralki przyszła kolej na silniczek w napędzie - tu niestety sam trochę nabroiłem, ponieważ przy składaniu obudowy silnika zabrakło mi cierpliwości. Silnik pracuje ale słuchając go odnoszę wrażenie, że jego dni są policzone :-(
    Od dłuższego czasu poszukuję zamiennika, niestety bezskutecznie. Producent, firma JOHNSON niestety zmieniła system oznakowań swoich produktów i nie jestem w stanie zidentyfikować silnika w ich obecnej ofercie. Czy ktoś z szanownych Kolegów jest w stanie pomóc mi w doborze zamiennika?
    Jak dobrać zamiennik silnika JOHNSON do napędu bramy Somfy SGS201?
  • #2 17267167
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 86
    Nawet nie wiesz ilu ludzi pomyślało, żeby zbyt długo twoje urządzenie nie popracowało. W dodatku zamienników do najtańszej półki cenowej raczej się nie robi. Moim zdaniem, lepiej kupić markowe używki, dać do sprawdzenia, ewentualnie do regeneracji.
  • #3 17267821
    JAKZUK
    Poziom 10  
    Chętnie kupiłbym używany siłownik ale niestety obecnie dostępna jest tylko oferta - 400 zł za nowy siłownik, a cały zestaw kosztuje poniżej 1000 zł.
  • #4 17275104
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2109
    JAKZUK napisał:
    Po dwukrotnej naprawie centralki przyszła kolej na silniczek w napędzie -

To jest prawda o somfy, choć maja udane modele.
    JAKZUK napisał:
    400 zł za nowy siłownik, a cały zestaw kosztuje poniżej 1000 zł.

To tanio, (trwałe, sprawdzone konstrukcje kosztują 1600 wzwyż) czyli niska jakość i po kilku ltach wychodzi drogo.
    Ja bym próbował rozmontować zanitowany silnik i sprawdzić stan wirnika, szczotek panewek itd. Ale to chyba jest silnik z przekładnią i tu może być gorzej.
  • #5 19490130
    coboss
    Poziom 10  
    Jakieś postępy w temacie?
  • #6 19490171
    JAKZUK
    Poziom 10  
    Od mojego pierwszego postu minęły już trzy lata i co ciekawe silnik... nadal działa. Faktycznie jest nieco wolniejszy niż ten z drugiego siłownika ale działa.
    Niestety nie udało mi się znaleźć żadnego zamiennika, ale widziałem kilka modeli zbliżonych wymiarami na Aliexpresie.
    Finalnie poszedłem inną drogą i zakupiłem przeszło 2 lata temu w promocji (za nieco ponad 1000zł) podstawowy zestaw NICE WINGO, który planowałem założyć, gdy SOMFY wyzionie ducha :-)
    Podsumowując całość można stwierdzić, że SOMFY nie jest wcale takie złe, ponieważ całość działa już 8 lat!
REKLAMA