logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka lodówka do 1700 zł w 2005 roku? Zamrażalnik u góry czy na dole, 1 czy 2 agregaty?

crocs 23 Sie 2005 09:30 763031 116
Najlepsze odpowiedzi

Jaką chłodziarko-zamrażarkę kupić za około 1500–1700 zł i czy lepszy będzie zamrażalnik na dole oraz jeden czy dwa agregaty?

W tej cenie najlepiej szukać lodówki na R600a (izobutan), z zamrażalnikiem na dole i raczej z jednym agregatem; do chłodziarki masz wtedy wygodniejszy dostęp, a dwa agregaty w praktyce niewiele dają poza większą wydajnością zamrażania. [#1756843][#1762608] Dwuagregatowe modele mają sens głównie wtedy, gdy chcesz niezależnie wyłączać jedną komorę albo często mocno mrozić, ale dobrej 2-agregatowej lodówki za te pieniądze raczej nie kupisz. [#1756843][#2943282] Z marek najczęściej polecano Bosch i Siemens jako dobrze dopracowane, a późniejsze wpisy mocno chwaliły też Liebherra jako bardzo solidny wybór. [#1756843][#2943282][#3014649]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 1756795
    crocs
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    DZisiaj padł mi zabytkowy Mińsk i koniecznie muszę coś kupić. Niestety brak mi czasu na zaznajamianie się z różnorodnością modeli na rynku. Prośba więc do Was, abyście mi doradzili jakiego producenta mam brać pod uwagę? Cena ok. 1500-1700 zł.
    Czy ma znaczenie położenie zamrażalnika u dołu lub u góry?
    Jaka jest różnica (korzyści lub wady) lodówki z 2 agregatami? -Rozumiem, że cena byłaby wyższa, ale może warta grzechu?
    Dzięki za pomoc.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu!
    ... nie krzycz , nie używaj Caps Locka !

• #2 1756843
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Przede wszystkim ma pracować na gazie R600a, bo tylko on daje gwarancję, że za parę lat nie wyrzucisz jej z powodu dziury. Lepiej jak zamrażarka jest na dole, bo wygodniejszy masz dostęp do chłodziarki.
    W lodówkach pracujących na gazie R600a dwa agregaty praktycznie poza tym, że można 2-3 razy więcej zamrażać na dobę nic nie dają. W tej cenie i tak dobrej 2-agregatowej nie kupisz. Osobiście polecam Boscha lub Siemensa. Nowe modele tych marek są dobrze dopracowane.
  • #3 1757013
    crocs
    Poziom 16  
    zayzayer napisał:
    Przede wszystkim ma pracować na gazie R600

Czy modele Boscha np. KGV 36610, KGV 36640 mają ten gaz? W ulotce na stronie Boscha nic nie mówi się o typie zastosowanego gazu.
  • #4 1757039
    sipowitz
    Poziom 18  
    Ocena: 72
    No właśnie, a sprzęt Indesita posiada ten rodzaj gazu? Znajoma sprzedawczyni poleciła mi ten model z uwagi na bardzo cichą pracę oraz wysoką bezawaryjność. Poza tym odpowiada mi układ z zamrażarką na dole. Za lodówkę Bosch'a lub Siemensa niestety, ale trzeba zapłacić za markę.
  • #5 1757292
    zayzayer
    Specjalista AGD
    :arrow: neta Wszystkie lodówki Boscha i Siemensa produkowane od 1996r. mają Izobutan (R600a)

sipowitz napisał:
    Znajoma sprzedawczyni poleciła mi ten model z uwagi na bardzo cichą pracę oraz wysoką bezawaryjność

Dobre :D

A co do cen, to porownajmy sobie np. lod. Boscha w cenie 1599,-
    http://centrum2000.com.pl/wip02/w/w.php?id=c2_i723858p&p=775&x=bo
    do podobnej wielkościa Indesita w cenie 1499.-
    http://centrum2000.com.pl/wip02/w/w.php?id=c2_85adpiex&p=1343&x=in
    No i gdzie tu płacisz za markę? I jeszcze jedna uwada, Twoja zanajoma i tak nie poleci Ci Boscha i postapi prawidłowo, bo musi sprzedawać towar na którym jest 25% marży, a nie 5% :D
  • #6 1758167
    sipowitz
    Poziom 18  
    zayzayer napisał:
    Dobre :D

W takim razie poproszę Twoje typy odnosnie lodówek w przedziale 1500 - 1600 pln. Chodzi mi o dokładne modele.
  • #7 1758388
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Liczy się marka, a nie typ.
  • #8 1758777
    sipowitz
    Poziom 18  
    Zakładam, że informacje podane w Twoim profilu są prawdziwe i można polegać na Twojej opinii, jako fachowca od sprzętu AGD. ;)

Może jednak pokusisz się o wytypowanie kilku modeli "reklamowanych" przez Ciebie marek, hmm?
  • #9 1759509
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    zayzayer napisał:
    Przede wszystkim ma pracować na gazie R600a, bo tylko on daje gwarancję, że za parę lat nie wyrzucisz jej z powodu dziury.

Nie zgodzę sie.
    Nie do końca jest tak.

Dziury powstają na skutek działań elektrochemicznych. Czy to wilgoć plus gołe aluminium, czy to kretyński wymysł aristona/indesita z kapilarami miedzianymi po sąsiedzku z rurą alu :D :D

BSH jest dobrej klasy bo od pewnego czasu stosują parowniki aluminiowe malowane (zamiast stalowych onegdaj ;) ). I tylko TO jest gwarancją przyzwoitej trwałości.

Nie zmienia to faktu, że R600a jest lepszym czynnikiem od R134a i nie posiada wad tego drugiego. Wtajemniczeni wiedzą o co chodzi...
  • #10 1760256
    sipowitz
    Poziom 18  
    elektryk2000, możesz podać swoje typy?
  • #11 1761907
    elektryk2000
    sipowitz napisał:
    elektryk2000, możesz podać swoje typy?

Przychylam sie do zdania Zayzayera. Jedyne co pada w BSH to elektronika i sprężarki ;)
    Poza tym spokój...
  • #12 1762608
    zayzayer
    Specjalista AGD
    elektryk2000 napisał:
    Jedyne co pada w BSH to elektronika i sprężarki ;)
    Poza tym spokój...

Nie zgadzam się z tym. W lodówkach BSH sprężarka jest ostatnim elementem jaki może paść. Z elektroniką też nie ma żadnych problemów.
    W tych wyprodukowanych po roku 2000 to poza jakąś urwaną klamką (w nowych są wzmocnione) nic sie nie dzieje. Chyba wyrobiłeś sobie opinię o BSH na podstawie sprzętu przywożonego z Niemiec ze szrotu.
    Nie zgadzam się też z tym, ze R600a jest gorszy od R134.
    R134 to kiła. Najwiekszą jego wadą jest to, że nie miesza sie z olejem. To dlatego lodówki zatykają sie. R600a doskonale czysci uklad. Już nie będę się rozpisywał, co się robi z olejem jak dostanie się do niego wilgoć. Oczywiście, że sam gaz nie decyduje o korozji układu, ale lodówki na R600a, ze względu, że jest palny muszą być tak wykonane, żeby nigdy się nie rozszczelniły. I żeczywiście są tak robione. Jeszcze nie nie miałem nieszczelnej lod. pracującej na gazie R600a. Teraz nawet Ardo na R600a idzie tak, że nadziwić sie nie można.
  • #13 1762646
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 1765217
    elektryk2000
    zayzayer napisał:

Nie zgadzam się też z tym, ze R600a jest gorszy od R134..

Przecież niczego takiego nie powiedziałem. Wręcz przeciwnie! Proszę czytać w miarę dokładnie i bez negatywnych emocji w stosunku do mnie, zwłaszcza jeśli osmielam się w czymś nie zgadzać ;)

zayzayer napisał:

lodówki na R600a, ze względu, że jest palny muszą być tak wykonane, żeby nigdy się nie rozszczelniły. I żeczywiście są tak robione.

Ja tam różnic nie widziałem. Ale może po prostu niewiele jeszcze widziałem ;)

Ostatnia dziurawa na R600a, jaką naprawiałem, miała "solidny" lakierowany parownik. Mimo tego "dostała" jakimś cudem dziurkę.
    Była to dwusprężarkowa Privileg, miała coś koło 4 lat.

zayzayer napisał:

Jeszcze nie nie miałem nieszczelnej lod. pracującej na gazie R600a.

Ja miałem. Niejedną. Cierpliwości :D

Pozdrawiam

PS
    R600a wcale nie jest taki groźny w lodówkach, jedynie niedoświadczony macher przy próbie naprawy mógłby mieć mały problem ;)
    Tam jest od około 20 do około 70 gramów czynnika, więc nie ma o czym mówić...
  • #15 1766062
    crocs
    Poziom 16  
    Aby podtrzymać temat zapytam:
    CO SĄDZICIE O WHIRLPOOL-ach?
    Ostatnio bardzo zachwalał je pewien sprzedawca. Ponoć wyszły jakieś rewelacyjne modele z wentylatorem za ok. 2000 zł
  • #17 1767578
    meb.larski
    Poziom 2  
    Też obecnie poszukuje lodówki i w grę wchodzi Bosch, WHIRLPOOL, ale dzisja zaczałem sie zastanawiac na poważnie nad Samsungiem.

No tylko nie jest to firma specjalizująca się w lodówkach. Pytanie czy sie zaraz nie popsuje no i może ktoś wie jaki ma gaz (patrz posty wyżej)
  • #18 1767718
    wilde_hilde
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    Ja też mam ten dylemat, nie chodzi o cenę gdyż lodówka będzie kupowana w Niemczech - chodzi mi o rade, na co zwracać uwagę.

Lodówka nie będzie zabudowana, będzie wolnostojąca.

Preferowany kolor obudowy - coś a la chrom - chociaz chyba trudniej ją utrzymać w czystości (widac odbite paluchy).

Lodówka typu kombi - na dole 3 półki zamrażarki + u góry chłodziarka.

Wymiar - ok. 180-200 cm wys.

Lodówka nie musi miec żadnych ekstras typu: szuflada na lód itp, ale czy lepiej zeby miala 2 agregaty, miala funkcje "no frost", etc . . . ?
  • #19 1767936
    meb.larski
    Poziom 2  
    Z opisywanych warunków ja znalazłem Whirlpoola ARC6700 IX cena pomiedzy 2600-3000 zalezy gdzie
    Gorenje RK 63391E ceny podobne oraz Samsunga RL 39WBMS ok 2500.

wszystkie koloru chrom ale paluchów nie widać w miare wysokie i ciekawe w wyglądzie parametry podobne.
    No i najbardziej interesuje mnie Samsung - najciekawsza ofertya wymiarów, ceny , design itp. pytanie tylko jak z jakością .
  • #20 1767959
    elektryk2000
    Jak koreańskie to w miarę oki.
    Problem sie pojawi gdy zapytasz o ceny części. Albo o ich dostępność. Chodzi głównie o elektronikę.
    Tak to jest ze sprzętem "egzotycznym", niby jest serwis ale czesto tak naprawde go nie ma.

Ja bym kupił coś "miejscowego", solidnego. Typy już były podawane powyżej...
  • #21 1768132
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 1768430
    sipowitz
    Poziom 18  
    Cześć serwisantów krzywi się z powodu LG. Podobno głośny sprzęt, średnio awaryjny. Więc kto ma rację?
  • #23 1769358
    meb.larski
    Poziom 2  
    Po 2 dniach jazdy po sklepach (mediamarkt itp) mam takie wnioski.
    Niezależnie od marki trzeba zaglądać do oryginalnej instrukcji.
    Zarówno sprzedawcy jak i opisy wywieszone na lodówkach niesety trochę odbiegają od stanu faktycznego.

Najczęściej widziałem błędy z oznaczeniami 2 agregatów - później sprzedawca tłumaczył, że chodzi o 2 termostaty oraz oznaczenie funkcji odmrażani zamrażalnika - której nie było.
  • #24 1772058
    tadziu47
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Witam !
    Czytając Kolegów wywody muszę stwierdzić , że przeciętny klient [ nabywca ] może się w tym pogubić .
    Ja natomiast w połowie kwietnia kupiłem lodówko-zamrażarkę firmy " INDESIT " typu BANNI 3 . W/w lodówka jest klasy A + [ małe zużycie prądu ] . Jest o wysokości 182cm. . Lodówka jest u góry , a zamrażalnik jest na dole [ 3- komorowy ] .
    Zakupnem w/w sprzętu przemawiała dość przystępna cena tj. 1399 zł. ! ! !
    Pozdr.
  • #25 1772191
    dar121
    Poziom 11  
    Kup to na co cię stać, a im dłużej będzesz "gadał"
    na forum tym dłużej nie bedziesz miał sprzetu w domu, tak więc idź do sklepu i kup tą lodówkę bo jeszcze półtora miesiąca i nie będzie ci potrzebna aż do wiosny !!!!!!!!!1
  • #26 1772310
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 1774208
    sipowitz
    Poziom 18  
    dar121 napisał:
    Kup to na co cię stać, a im dłużej będzesz "gadał"
    na forum tym dłużej nie bedziesz miał sprzetu w domu, tak więc idź do sklepu i kup tą lodówkę bo jeszcze półtora miesiąca i nie będzie ci potrzebna aż do wiosny !!!!!!!!!1

Przetrenowałem bodajże harcerski sposób przechowywania zywności na parapecie za oknem i już mi się znudził. Poza tym ryzyko w postaci kotów i innych zwierzątek mających ochotę ma moje wędliny... :|
  • #28 1774810
    crocs
    Poziom 16  
    Kolejne pytanie z cyklu: A CO SĄDZICIE O...
    Np. Ariston MBAA 3832 V (bardzo zgrabna i okazyjna cena - ok. 1950 zł)
    Np. Whirlpool ARC 6700 IX ("telewizorek" i inne bajery, cena ok. 2100)
    Może serwisanci mają jakieś uwagi, co do producentów?
  • #29 1775184
    elektryk2000
    neta napisał:
    Kolejne pytanie z cyklu: A CO SĄDZICIE O...
    Np. Ariston MBAA 3832 V (bardzo zgrabna i okazyjna cena - ok. 1950 zł)
    Np. Whirlpool ARC 6700 IX ("telewizorek" i inne bajery, cena ok. 2100)
    Może serwisanci mają jakieś uwagi, co do producentów?

Największe nieporozumienie konstrukcyjne tego wieku.
    Ale fajna jest i po poprawieniu producenta (naprawie układu chłodniczego) może być. Sam mam taką w domu od niedawna i nie narzekam (odkupiłem 3-letnią od zdenerwowanego klienta za grosze :D ).
  • #30 1775655
    crocs
    Poziom 16  
    elektryk2000 napisał:
    Ale fajna jest i po poprawieniu producenta (naprawie układu chłodniczego) może być.

A tak bardziej szczegółowo, to gdzie tkwił błąd producenta?
    Co natomiast sądzić o wyrobach firmy Whirlpool, bo nikt jakoś nie wypowiada się na temat tej firmy?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru lodówki do około 1700 zł w 2005 roku, z uwzględnieniem położenia zamrażalnika (u góry czy na dole) oraz liczby agregatów (1 czy 2). Zaleca się wybór lodówek z czynnikiem chłodniczym R600a (izobutan), który jest bardziej ekologiczny i trwały niż starsze czynniki, choć wymaga starannego wykonania urządzenia ze względu na palność. Zamrażalnik na dole jest wygodniejszy w użytkowaniu, a lodówki z dwoma agregatami oferują szybsze zamrażanie i niezależną pracę komór, jednak w budżecie do 1700 zł trudno znaleźć dobre modele dwuagregatowe.

Marki rekomendowane ze względu na jakość i trwałość to Bosch, Siemens oraz Liebherr, które cechują się solidnym wykonaniem i dobrym serwisem. Electrolux jest często polecany, ale pojawiają się opinie o problemach z jakością wykonania i ciężkim otwieraniu drzwi. Indesit, Ariston i Ardo są krytykowane za słabą jakość, awaryjność i problemy z serwisem, szczególnie w Polsce. Whirlpool i Samsung mają mieszane opinie; Samsung jest chwalony za funkcję No Frost, ale krytykowany za dostępność części i awaryjność. LG jest oceniane różnie, z uwagami o głośnej pracy, ale dobrym serwisie. Amica i Polar są odradzane ze względu na niską trwałość i korozję.

Ważne jest zwracanie uwagi na klasę energetyczną (najlepiej A lub B), obecność funkcji No Frost, jakość materiałów (np. szklane półki vs. druciane), oraz rzeczywiste parametry podane w instrukcji, gdyż opisy na sklepowych etykietach bywają mylące. Przy zakupie warto unikać modeli z wadliwymi elementami konstrukcyjnymi, np. nieszczelnościami układu chłodniczego czy słabymi uszczelkami.

Wśród konkretnych modeli wymieniano m.in. Bosch KGV 36610, KGV 36640, KGV 33600, Siemens KG 39 NX 70, Electrolux ERB 2722, ERB 3445, ERN 2925, Samsung RL 39WBMS, RL36EBNS, Whirlpool ARC 6700 IX, Indesit BAAN 33 P, Ardo DP28SA, Liebherr KSD 3142, KDS 205, LG GR-459GLCA, GR-419QLQA, oraz Amica i Polar w kontekście negatywnych opinii.

Podsumowując, najlepszym wyborem w budżecie do 1700 zł są lodówki Bosch, Siemens lub Liebherr z zamrażalnikiem na dole i czynnikiem R600a, z jednym agregatem. Modele dwuagregatowe są droższe i rzadziej dostępne w tym przedziale cenowym. Należy unikać marek o słabej reputacji i problematycznym serwisie, a także dokładnie sprawdzać specyfikacje techniczne i jakość wykonania przed zakupem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA