Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosze o pomoc, jaką lodówkę kupić?

Pawelllllll 11 Apr 2007 22:38 15422 7
    Pawelllllll
    Level 11  
    Witam wszystkich;
    Mam zamiar kupić lodowkę i mam maly problem z wyborem marki i modelu, prosze o jakies porady. Chodzi dokladnie o chłodziarko-zamrażarkę w cenie do no...1500zl, wysokość 140-160cm, szerokość chętniej 55cm (ale i 60cm w ostateczności może być), 2-drzwiowa, zamrażalnik na dole - wystarczą 2 szuflady, klasa A (A+ chyba głośniej pracują). Wyczytałem tu różne opinie o lodówkach, chyba te marki były najmniej obsmarowane na forum: Bosch, Siemens, Electrolux i Liebherr. Czy ktoś zorientowany w temacie może coś napisać o tych markach konkretnych modelach, ewentualnie polecić jakieś inne marki lub modele lodówek o tych parametrach.

Pozdrawiam i z gory dziekuje
    dorciax
    Level 12  
    W dzisiejszych czasach trudno jednoznacznie wskazać tę najlepszą. W cenach się nie orjętuje bo zajmuję się serwisem , ale z tych wymienionych to raczej Liebherr nie Bosch, Siemens. Smutna prawda jest taka , że żywotność lodówek jest przewidziana na okres ok. 5 lat , więc lepiej wybrać taką która się wizualnie i funkcjonalnie podoba - to tylko moje zdanie ale może uczciwy sprzedawca je potwierdzi. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    Pawelllllll
    Level 11  
    Dziekuje "Dorciax" za podpowiedz w odniesieniu do marki lodowki, przeanalizuje to i poszukam interesujacych modeli, zasiegajac innych opinii. Doczytalem na forum iz lodowki Bosch i Siemens z klasa A+ wydaja bardzo nieprzyjemne dźwieki, czy dotyczy to tylko tych marek czy chodzi ogolnie o klase A+, i czy lodowki klasy A sa cichsze? Mam w domu leciw lodowke Silesia, wiec zapytam jeszcze czy automatyczne odmrazanie jest istotne i na czym to polega pod kontem uzytecznosci?
    dorciax
    Level 12  
    O tej głośnej pracy już pisano na tym forum:

www.elektroda.pl/rtvforum/topic725049.html

Automatyczne odmrażanie chłodziarki to wygoda , ale pociąga za sobą krótką "żywotność" produktów np. wędliny. Polega to na tym że po osiągnięciu zadanej temperatury lodówka się wyłączy i nie załączy się dopóki cały szron nie stopnieje , przy tym temperatura podnosi się do 8-12 °C. Ale coś za coś - jest przez to bardziej energooszczędna od starej poczciwej Silesi , szkoda że teraz są same bez-szronowe i ekologiczne na izobutan (R-600) , który tak pięknie potrafi zagłuszyć nawet telewizor - mam taką jedną Polara.
    Pawelllllll
    Level 11  
    Jeszcze raz dziekuje za informacje, zapytam jeszcze o awaryjnosc i zywotnosc lodowek marki Gorenje i Elektrolux. Mam pralke marki Gorenje i wiem ze ten produkt jest atutem tej firmy, oczywiscie w konkretnych przedzialach cenowych. Nie wiem jak to wyglada przy lodowkach tej marki, poniewaz malo jest tu opinii, a Elektrolux ma za to bardzo odmienne opinie. Ale tak czy inaczej poszukam lodowek Lieberr, od kilku znajomych osob slyszalem duzo superlatyw o tych lodowkach.
    Czy mam rozumiec ze klasa A, jest mniej uciazliwa dla ucha od A+?

Pozdr
    raton laveur
    Level 19  
    Pawelllllll wrote:
    (ciach) Ale tak czy inaczej poszukam lodowek Lieberr, od kilku znajomych osob slyszalem duzo superlatyw o tych lodowkach. (ciach)

Tez tak myslalem, ale, ku mojemu zaskoczeniu, wyczytalem w miesieczniku francuskiej federacji konsumentow, ze takie swietne sa tylko lodowki Liebherr z gornej polki cenowej, a ich tansze modele wypadaja w testach duzo gorzej od np. Electroluxa czy Boscha (tez ze sredniej klasy), wiec moze porownaj je jeszcze. Ja w efekcie kupilem Electroluxa i jestem bardzo zadowolony).
    Pawelllllll
    Level 11  
    Nie bylo mnie przez jakis czas na forum,ale temat znow powraca. Dziekuje za opinie "Raton laveur", zaczynam teraz dopiero poszukiwania po sklepach, to dopiero wstepna wizja, ale wypatrzylem w 2 sklepach kilka modeli o tej wysokosci:
    Elektroluxa ERB 2945
    Wirpoola ARC 5712
    Boscha KGV 26V00
    Gorenja RK 4236W

Jakies propozycje co do tych modeli lub inych?

Pozdrawiam wszystkich
    PZ
    Alien_END
    Level 11  
    Pragnę podzielić się moim doświadczeniem w kupowaniu sprzętu AGD. W zeszłym roku robiłem remont kuchni i musiałem kupić całe wyposażenie. Uważam że w wyborze AGD należy wyznaczyć sobie pewne kryteria którymi należy się kierować a jest ich wiele. Dla jednych będzie to wygląd dla innych finkcjonalność i cena. Ja kierowałem się przede wszystkim ważnością w kuchni danego urządzenia a dopiero później innymi rzeczami i ułożyłem to tak:
    1. Lodówka (Siemens KG36V640) - według mnie najważniejsze urządzenie w kuchni. Pracuje 24h/dobę więc musi być niezawodna i funkcjonalna. Na drugim miejscu jest cicha praca urządzenia. To jedyne urządzenie w waszym domu w którym silnik będzie włączał się w nocy !!! Przed zakupem poproście sprzedawcę o podłączenie upatrzonego modelu. W sklepie są nowe urządzenia więc jest to tylko poglądowe sprawdzenie bo po kilku tygodniach silnik się dotrze i układ chłodzenia też się ureguluje do ciągłej pracy więc urządzenie będzie bardziej ciche niż na początku ale zawsze warto sprawdzić. Lodówka jest największym urządzeniem dlatego wygląd jest również istotny. Uważam że podstawa to lodówka dzielona z systemem automatycznego odszraniania i możliwością ustawiania temperatury chłodzenia. Dobrze jeżeli posiada powłokę anti-bacteria ale jak ktoś przegląda co ma w środku i nie hoduje penicyliny na przeterminowanych produktach to nie jest konieczne. Zamrażarka powinna być na dole a nie na górze bo nie trzeba się schylać po napoje. Co do ilości agregatów to uważam że do warunków domowych 1 wystarczy. Przy 2 silnikach koszt jest większy i hałas może być uciążliwy ale każdy ma swoje kryteria. Moją lodówkę użytkuję 1.5 roku i nie załuję wyboru
    2. Płyta grzewcza (Mastercook 1840X). Płyta grzewcza to według mnie drugie w koleności najważniejsze urządzenie w kuchni. Ja wybrałem zestaw do zabudowy. Warto kupić zestaw z piekarnikem ze względu na cenę. Moja płyta jest gazowa z zapalarką. Zrezygnowałem z modelu z odcięciem gazu bo uważam że nie jest potrzebny. W razie jakiś problemów z tym układem odetnie gaz i koniec gotowania. Za to uważam że powinno się zwrócić uwagę na wielkość rusztu. Powinien zajmować on jak największą powierzchnię płyty bo jest to po prostu wygodne zwłaszcza przy używaniu mniejszych garnków i patelni. Ruszt powinien być łatwo ściągalny a jeżeli chodzi o płytę to dobrze jest kiedy nie jest płaska tylko zagłębiona w środku. Jeżeli coś się rozleje albo wykipi to nie rozleje się po całej płycie tylko ścieknie do środka. W mojej płycie zawory są nachylone pod kątem i dzięki temu jak się coś rozleje to nie zalewa mi zaworów. Uważam że to bardzo praktyczne rozwiązanie zwłaszcza dla osób które często gotują choć płaskie płyty np szklane są na pewno ładniejsze i bardziej efektowne.
    3. Piekanik (Mastercook M5EX) To urządzenie jest dużo rzadziej używane niż 2 pierwsze więc według mnie nie trzeba aż tak inwestować w piekarnik. Nie mniej po 1,5 roku użytkowania uważam że warto zainwestować w automatyczny wyłącznik czasowy. Modele dostępne na rynku mają chyba podobne paramerty jeżeli chodzi o termoobieg, opiekacz itp. Najważniejszy jest tutaj właśnie termoobieg żeby piekło się równomiernie. Opiekacz od góry też się przydaje do zapiekanek tak samo jak minutnik z alarmem do gotowania np. jajek.
    4. Wyciąg kuchenny (Teka TL1) Należy pamiętać że nadmierne pchanie kasy w to urządzenie jest bez sensu. Urządzenie to włączamy naprawdę sporadycznie. W sumie u mnie (model do zabudowy) służy do tego żeby wilgoć nie osiadała na szafce nad płytą grzewczą. Według mnie urządzenie powinno mieć dobry ciąg, siatkowe filtry które można umyć z sadzy i czasem przydatne jest oświetlenie. Jednak jeżeli ktoś ma oświetlenie blatu pod szafkami to nie sądzę żeby często z tego korzystał
    W takiej kolejności, jeżeli chodzi o hierarchię zakupów i ilość wydatków na poszczególne urządzenia, zaplanowałem zakupy i uważam że dobrze zrobiłem. Po 1.5 roku użytkowania zrobiłbym tak samo. Mam nadzieję że pomoże wam to w podjęciu decyzji jakie urządzenie kupić i ile na nie wydać pieniędzy