logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Taśma led z czujnikem ruchu + oświetlenie ogólne

lechit81 10 Cze 2018 14:25 1563 5
REKLAMA
  • #1 17268230
    lechit81
    Poziom 10  
    Witam!!!
    Jako że jestem w trakcie remontu łazienki, postanowiłem zmienić trochę oświetlenie.
    Wykombinowałem sobie podświetlenie wanny taśmą led + oświetlenie tzw. ogólne na suficie. Oświetlenie ogólne załączane będzie klawiszem na zewnątrz łazienki, a taśma LED czujnikiem ruchu żeby np. w nocy nie zapalać całego świetlenia gdy trzeba iść za potrzebą :) I tu moje pytanie.... jak rozwiązać problem zapalania się ów taśmy LED. Chciałbym, aby zapalała się ona w przypadku wykrycia ruchu w łazience ale tylko w momencie jeśli ogólne oświetlenie jest wyłączone. W momencie gdy wchodzę do łazienki i zapalam zewnętrznym klawiszem światło ogólne, taśma LED pozostaje nie załączona.
    Mam nadzieje że jasno to wytłumaczyłem. Z góry dzięki za wszystkie sugestie i odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17268271
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1399
    Musisz zastosować wyłącznik z czujnikiem PIR ( ruchu ) oraz zintegrowanym czujnikiem zmierzchowym .
  • REKLAMA
  • #3 17268328
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Jako wyłącznik na zewnątrz łazienki można zastosować łącznik schodowy, który będzie przełączał między oświetleniem głównym, a podświetleniem wanny. Oczywiście załączanie podświetlenia wanny musi być sterowanie czujką ruchu.
  • REKLAMA
  • #4 17268961
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1399
    Masz zatem podane 2 sposoby na rozwiązanie tej kwestii. Wybierz zatem co ci będzie bardziej odpowiadało.
  • REKLAMA
  • #5 17269131
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    kj1 napisał:
    Jako wyłącznik na zewnątrz łazienki można zastosować łącznik schodowy, który będzie przełączał między oświetleniem głównym, a podświetleniem wanny. Oczywiście załączanie podświetlenia wanny musi być sterowanie czujką ruchu.

To rozwiązanie jest prostsze, chociaż ja w ogóle odradzałbym rozwiązanie z LED-ami. Będą z tego zbędne kłopoty w niedalekiej przyszłości. A tak na marginesie, co z oświetleniem przy lustrze?
  • #6 17801435
    lechit81
    Poziom 10  
    Czujnik ruchu z czujnikiem zmierzchu, w wersji modułowej, podtynkowej. Wszystko śmiga jak należy
REKLAMA