logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputery nie widzą się w sieci

davixx12 12 Cze 2018 00:44 28467 21
REKLAMA
  • #1 17271191
    davixx12
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Cześć. Mam problem z widocznością dwóch sprzętów. Posiadam komputer stacjonarny podłączony za pomocą kabla do routera i laptopa podłączonego przez wifi do tego samego routera. Oba sprzęty pracują na Windows 10. W maju dokonałem aktualizacji systemu do wersji 1803 (April 2018 Update), w której zlikwidowano grupę domową. Od tego momentu zaczęły się dziać dziwne rzeczy z siecią LAN. W obu komputerach internet działa bez problemu ale komputery mają problem z widocznością się nawzajem. W zależności, który komputer pierwszy uruchomię to tylko jeden z nich widzi tego drugiego, a ten drugi nic nie widzi. Po zrestartowaniu obu często zdarza się, że to ten drugi widzi pierwszego ale pierwszy nie widzi tego drugiego ale nigdy nie widzą się na wzajem - po prostu loteria. Pisząc "widzi" mam na myśli dostęp do plików i drukarek tego drugiego sprzętu. Próbowałem wielu możliwości rozwiązania tego problemu - czytałem fora, oglądałem poradniki lecz nic z tego. Nie mam pojęciu co się stało... aczkolwiek podkreślam, że przed aktualizacją systemu komputery komunikowały się między sobą bez żadnego problemu. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17271216
    mandrake13
    Poziom 27  
    Ocena: 77
    Ustaw profil sieci jako "sieć prywatna".

M$ przy okazji aktualizacji pozmieniał coś w DNS-ach i komputery nie chcą się widzieć po nazwach hostów. Zalecałbym przydzielenie na routerze stałego IP komputerom i po tym IP je wołał.

A w temacie uwierzytelnienia: dodaj tabliczkę do Menedżera poświadczeń Windows:
    :arrow: Panel sterowania (widok ikon) :arrow: Menedżer poświadczeń :arrow: Dodaj poświadczenie systemu Windows :arrow: wpisujesz nazwę komputera/hosta na którym jest Symfonia + login + hasło i powinno zadziałać (;

Tak to może wyglądać, przy czym zamiast nazwy sugeruję tu użyć konkretnego IP:
    Komputery nie widzą się w sieci
    (screen z Win7, ale dla Win10 jest identycznie)
  • #3 17274835
    davixx12
    Poziom 10  
    W Menedżerze poświadczeń Windows oba komputery był już wpisane, więc usunąłem je i dodałem jeszcze raz. W routerze przydzieliłem stałe IP lecz nic to nie zmieniło. Wciąż jest tak, że albo oba komputery nic nie widzą albo po zrestartowaniu jeden widzi drugiego ale ten drugi już nie widzi pierwszego i tak na zmiane. A wszystko przez tą aktualizację systemu... zamiast ulepszyć system to tylko narobiła bałaganu. W dalszym ciągu proszę o wskazówki w rozwiązaniu problemu.
  • #4 17274933
    mandrake13
    Poziom 27  
    Nazwy komputerów oczywiście różne? Ustaw static IP na poziomie kart sieciowych, przy czym DNSy wpisz adres routera + jakiś zewnętrzny np. Google 8.8.8.8 i zobacz czy gadają.

Na obu stacjach ustawiona sieć prywatna?
  • #5 17275048
    davixx12
    Poziom 10  
    Sieć ustawiona prywatna. Zrobiłem statyczne IP na obu, zgodnie ze wskazówki, zrestartowałem i nadal to samo. Tym razem laptop widzi stacjonarny ale stacjonarny laptopa już nie. Masakra jakaś. Masz może jeszcze jakieś pomysły?
  • #6 17275102
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 743
    Co wyświetli polecenie w cmd start \\ {ip kompa} ?
    Netbios włączony?
    Problemu z uprawnieniami nie ma?
  • REKLAMA
  • #7 17275144
    Skylakee
    Poziom 18  
    Ocena: 122
    Wyłącz zaporę systemową na obu komputerach i wtedy sprawdź. Spinguj najpierw z pierwszego, potem z drugiego.
  • #8 17275171
    davixx12
    Poziom 10  
    hermes-80 napisał:
    Co wyświetli polecenie w cmd start \\ {ip kompa} ?
    Netbios włączony?
    Problemu z uprawnieniami nie ma?

Jak wpisałem tą komendę w cmd to wyskoczyło małe okno, że system windows nie może uzyskać dostępu, ale jak wpisałem to na laptopie to wyświetlił się folder ze stacjonarnego [ akurat teraz laptop widzi wszystko dookoła, a stacjonarny nie]
    Jeśli chodzi o netbios to mam ustawione na domyślne.

Odnośnie wyłączania zapory to próbowałem już dawno tego i nic nie dało.

Jak wpisałem w cmd: PING(nr IP drugiego kompa) to bez problemu się tam widzą, jeden i drugi
  • REKLAMA
  • #9 17275220
    hermes-80
    Poziom 43  
    We właściwościach udostępnionych folderów (PPM na folder /właściwości) dodaj grupy Goście (w zabezpieczeniach i udostępnianiu) - z pełnym dostępem.
    Czy na obu kompach jest ustawiona ta sama grupa robocza?
  • #10 17275235
    davixx12
    Poziom 10  
    Niestety bez zmian :(
  • REKLAMA
  • #11 17275244
    mandrake13
    Poziom 27  
    Tabliczki z poświadczeniami wprowadzone na obu komputerach? Jakiś antywirus/zapora zainstalowane? Może włącz jawny dostęp do udziałów przy udostępnianiu
  • #12 17275247
    davixx12
    Poziom 10  
    Oczywiście, tabliczki na obu kompach. Nie posiadam żadnego antywirusa tylko Defender (też go wyłączałem ale bez zmian).
    Co masz na myśli jawny dostęp do udziałów?
  • #13 17275271
    mandrake13
    Poziom 27  
    Przepraszam, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Mam tu na myśli włączone udostępnianie plików i odkrywanie folderów w sieci, a do udostępnionych zasobów dostęp ma określony jasno użytkownik/grupa zarówno na karcie udostępnianie jak i zabezpieczenia
  • #14 17277166
    davixx12
    Poziom 10  
    Dzisiaj, kolejny już wieczór próbowałem coś zrobić z moim problemem i.... udało się!
    Wystarczy zmienić kilka rzeczy w narzędziach administracyjnych a dokładnie w usługach składowych i sieć lokalna pięknie śmiga.
    W 100% pomógł mi ten oto filmik, co prawda dotyczy on łączenia dwóch laptopów kablem ale przez wifi też działa: https://www.youtube.com/watch?v=aEydJb-8RCk
    Szokujące jest to, że chcąc wykonać tak proste zadanie jak udostępnianie plików między dwoma komputerami trzeba spędzić sporo czasu żeby dojść do tego jak to zrobić. Lubię nowości, aktualizacje ale w tej sytuacji muszę stwierdzić, że XP albo WIN7 były po prostu mniej problemowe.
    Niemniej bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i starania w rozwiązaniu problemu.
  • #15 17376875
    RamboAR
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Witam,
    Dopadło mnie to samo, żadna porada w/w nie pomogła. Jakieś dodatkowe pomysły ?
  • #16 17376940
    hermes-80
    Poziom 43  
    Czyli co? Doinstalowałeś protokół smb1 w systemach powyżej 7?
    Ja jakoś nigdy nie miałem problemów z widocznością plików między xp a 10/8.
  • #17 17376952
    RamboAR
    Poziom 7  
    hermes-80 napisał:
    Czyli co? Doinstalowałeś protokół smb1 w systemach powyżej 7?
    Ja jakoś nigdy nie miałem problemów z widocznością plików między xp a 10/8.

O czym ty piszesz ? jaki system 7 ? Przecież mowa tu windows 10.
  • #18 17376966
    hermes-80
    Poziom 43  
    Pingi przechodzą z komp na komp i w drugą stronę?
    IP ustawione statycznie w protokołach IPv4?
    Udostępnianie na jednym jak i na drugim według filmu powyżej skonfigurowane?
    Jaki wynik daje wywołanie po IP danego kompa?
    To: skonfigurowane poprawnie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3470684.html#17275220?
  • #19 17376979
    RamboAR
    Poziom 7  
    hermes-80 napisał:
    Pingi przechodzą z komp na komp i w drugą stronę?
    IP ustawione statycznie w protokołach IPv4?
    Udostępnianie na jednym jak i na drugim według filmu powyżej skonfigurowane?
    Jaki wynik daje wywołanie po IP danego kompa?
    To: skonfigurowane poprawnie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3470684.html#17275220?

Dokładnie tak i nadal dupa.
  • #20 17376981
    hermes-80
    Poziom 43  
    Jakieś konkrety? Co się dzieje po wywołaniu kompa poprzez IP ? lub w cmd start \\(IP) Zapora otwarta na sieć prywatną - sieć LAN przyporządkowana do sieci prywatnych, a nie publicznych?
  • #21 17376993
    RamboAR
    Poziom 7  
    nic sie nie dzieje , tak jak by byly wylaczone.internet dziala poprawnie.
  • #22 17387368
    RamboAR
    Poziom 7  
    Zamieniłem wifi na kabel i wszystko działa prawidłowo. Jeba.. M$.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z widocznością dwóch komputerów w sieci lokalnej po aktualizacji systemu Windows 10 do wersji 1803. Komputer stacjonarny podłączony kablem do routera oraz laptop łączący się przez Wi-Fi nie mogły się nawzajem widzieć, mimo że internet działał poprawnie. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, takich jak ustawienie sieci na "prywatną", przydzielenie statycznych adresów IP, dodanie poświadczeń w Menedżerze poświadczeń oraz wyłączenie zapory systemowej, jednak problem nie ustępował. Ostatecznie, po zmianie ustawień w narzędziach administracyjnych i usługach składowych, udało się przywrócić funkcjonalność udostępniania plików. Inny użytkownik zasugerował, że zamiana połączenia Wi-Fi na kabel rozwiązała jego problemy z widocznością.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA