Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamoscdev napisał:mogą być te, jak to ktoś powiedział " z braku laku i kit się nada"
Cytat:Słabo patrzysz, poszukaj klasy X2 na ~275V, a jeśli nie znajdziesz to "zwykły" kondensator powinien być na 630VDC, takie są zalecenia ze względu na wyładowania koronowe.(chociaż jak patrzę, to nie ma innych na 400V
jarek_lnx napisał:Mam pytanko co wspólnego mają wyładowania koronowe i gdzie one twoim zdaniem występują. A z tego co pamiętam tyczy się linii wysokiego napięcia. W momencie gdy zaczyna płynąć prąd. Fajne zjawisko atmosferyczne zwłaszcza przy bardzo wilgotnym powietrzu koło lub w pobliżu linii wysokich napięć. widoczna łuna jonizująca, potoczne określenie spawanie TIG w osłonie. 257 VAC chciałem zauważyć. (prąd zmienny)Cytat:Słabo patrzysz, poszukaj klasy X2 na ~275V, a jeśli nie znajdziesz to "zwykły" kondensator powinien być na 630VDC, takie są zalecenia ze względu na wyładowania koronowe.(chociaż jak patrzę, to nie ma innych na 400V
meaverick napisał:Mam pytanko co wspólnego mają wyładowania koronowe
meaverick napisał:W powietrzu, w kondensatorzei gdzie one twoim zdaniem występują
oscdev napisał:Układ będzie użyty do włącz/wyłącz żarówkę.
krzysiek_krm napisał:Teoretycznie tak, w praktyce gasik ogranicza też trochę wpływ zakłóceń z zewnątrz. Kiedyś miałem układ bez gasika, który czasem mignął żarówką, kiedy załączano/wyłączano inne obciążenie, przypuszczam że zakłócenia z sieci (załączenie przez wysokie du/dt) załączały triak na jeden półokres albo kilka (dłuższe iskrzenia). Niestety układu już nie ma i nie mogę już zbadać czy moje podejrzenia są słuszne.Poza tym, żarówka jest obciążeniem rezystancyjnym, większość elementów jest niepotrzebna, rzuć okiem na przykładowe aplikacje:
krzysiek_krm napisał:to może zastosuj optotriak z detekcją zera sieci.
idepopizze napisał:Jeżeli chodzi o rezystor to daj większej mocy, bo mają większe dopuszczalne napięcie pracy między końcówkami. Z tego co pamiętam to 1/4W nie bardzo się tu nada.