logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres DeLonghi ECAM 22.110 - słaba kawa w opcji dużej filiżanki

sc12 13 Cze 2018 12:17 21747 12
REKLAMA
  • #1 17273786
    sc12
    Poziom 1  
    Witam,

2 miesiące temu kupiłem ekspres DeLonghi ECAM 22.110. Nie miałem żadnych zarzutów, wszystko niby działa w porządku, jednak zauważyłem, że przy wyborze kawy w dużej filiżance, kawa jest po prostu strasznie słaba. Mocno rozwodniona. Jaki może być tego powód? Standardowo w ustawieniach jest mała filiżanka na 40ml kawy a duża na 120ml. Żeby mieć normalną kawę muszę wciskać przycisk dwóch małych filiżanek do jednego kubka. Wszystko jest w takim wypadku ok.

Kiedy jednak wybiorę opcję dużej kawy lub dwóch dużych to nawet kolor kawy przypomina bardziej herbatę, nie pachnie jak kawa i jest po prostu słabiutka. Mam reklamować ekspres, czy jest może coś, co mogę zrobić? Może to być wina kawy? Nie wiem jakie miałem wcześniej, teraz mam na poziomie 5/10.
    No, ale tak jak już wspominałem, przy małej filiżance nie ma żadnego problemu, kawa jest bardzo dobra.
    Problem występuje dopiero przy włączaniu opcji dużej kawy. Pomożecie?
    Z góry dziękuję
    Ekspres DeLonghi ECAM 22.110 - słaba kawa w opcji dużej filiżankikawa.JPG (17.44 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17584093
    Konrsar
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Cześć, odkopie temat. Z dnia na dzień kawa zaczęła robić się słaba. Na maximum dalej jest mocno średnia. Ostatnio ustawiałem nowy ekspres to fusy miały kształt krążków, u mnie wygląda to tak jak w załączniku. Ekspres na gwarancji. Ekspres DeLonghi ECAM 22.110 - słaba kawa w opcji dużej filiżanki
  • #4 17584107
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3320
    Według mojej opiniii kłania się konserwacja bloku zaparzania.
    Rozebrać, umyć i nasmarowac. W przeciągu 10 kaw po zabiegu powinno się ustawić prawidłowo.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #5 17665162
    makowsk
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Miałem dokładnie taki sam problem, kawa rozsypywała się leciała wszędzie tylko nie do pojemnika. Winny okazał się brudny tłok który nie pracował płynnie jak powinien. Rozebrałem zaparzacz oraz tłok z sitkiem wszystko dokładnie wyczyściłem.
    Sprawdzić uszczelki, ewentualnie wymienić i przesmarować smarem spożywczym.
  • REKLAMA
  • #6 17674376
    Sowa0101
    Poziom 8  
    Ocena: 10
    Proste kawa po bokach rozsypana zaparzacz
    Nawet nowe a smarowane nie będą też będą brudzić
    Co dwa lata powinno sie wymienić uszczelki
    Smarowac jak zaczyna ciężej pracować
    Czym smarować , wazelinka
    Pozdrawiam

Dodano po 11 [minuty]:

A tamto jak kawa rozsypywana jest ,tu zaś krążki
    zmniejsz ziarno mielenia , nasmaruj zaparzacz sprawdź sitko
    Thermoblock jak wygląda suchy w środku
  • #7 17902476
    Misiek85
    Poziom 23  
    Ocena: 536
    To nie esam wiec tu smarowanie nie za wiele pomaga. Jesli ktos regulowal mlynek to mogl ekspres zapamietac inne ustawienie. Trzeba dac max smak i wciskac duza kawe obserwowac krazki i czas mielenia mlynka. Czy sie wydluza czy nie. A rozsypywanie to mkze wskazywac na urwane regulatory w obudowie ekspresu.
  • REKLAMA
  • #8 18539027
    lukasb4
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Możesz rozwinąć temat tych urwanych regulatorów w obudowie? Mam ecama 23.450 i też krążki się rozsypuja. Dzisiaj mylem i smarowałem, ale za późno na kawę. Regulacji młynka nie jestem też pewny. Jak to ogarnąć?
  • #9 18539266
    Misiek85
    Poziom 23  
    Ocena: 536
    Po otwarciu drzwiczek w konsteukcji widsc dwa takie ruchowe plastiki zwane regulatorem. Po lewej i po prawej tuz na skraju dziury ktora zamykaja drzwiczki.
  • #10 20153576
    yarog
    Poziom 1  
    Misiek85 napisał:
    To nie esam wiec tu smarowanie nie za wiele pomaga. Jesli ktos regulowal mlynek to mogl ekspres zapamietac inne ustawienie. Trzeba dac max smak i wciskac duza kawe obserwowac krazki i czas mielenia mlynka. Czy sie wydluza czy nie. A rozsypywanie to mkze wskazywac na urwane regulatory w obudowie ekspresu.

Mam to samo , kawa "duży kubek" słaba. Czas mielenia młynka 5s ma ustawieniu max mocy kawy podobnie jak na min. Krążki kawowe się rozpadają w pojemniku na fusy.
    Może ktoś pomóc
    Ekspres już 2 krotnie był w serwisie , za pierwszym razem wymienili górny mikroprzełącznik i działał
    Po drugiej reklamacji krakowski serwis odesłał z adnotacją iż sprzęt sprawny. Ale kawa Lura a regulacja mocy ciężko zauważyć że cokolwiek zmienia.
    Ktoś pomoże?
  • #11 20776388
    jar3ck1
    Poziom 4  

Misiek85 napisał:
    Trzeba dać maks. smak i wciskać dużą kawę, obserwować krążki i czas mielenia młynka. Czy się wydłuża czy nie.

A jeśli się nie wydłuża, to jaka może być przyczyna?
  • #12 20784090
    rostex
    Poziom 14  
    Ocena: 58
    Spróbuj procedury resetu enkodera.
    1. Nacisnij i przytrzymaj przyciski ON/STAND-BY i 1 ESPRESSO, ustaw główny wyłącznik z tyłu urządzenia w pozycji I.
    2. Aby zakończyć procedurę, włącz urządzenie, a następnie wykonaj cykl „prania/ogrzewania”; następnie wyłącz urządzenie naciskając przycisk ON/STAND-BY i odłącz urządzenie od prądu.
  • #13 20789019
    jar3ck1
    Poziom 4  
    @rostex po tej procedurze młynek działa jeszcze krócej, tzn. niecałe 3 sekundy. Jedyny sposób, który działa, to wymuszenie błędu zbyt dużej ilości kawy. Niestety po tym błędzie tylko 1 lub 2 następne kawy są poprawnie przygotowywane, czyli młynek działa przez 6 sekund na maksymalnej mocy kawy. Później wszystko wraca do poprzedniego stanu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem DeLonghi ECAM 22.110, który przy wyborze opcji dużej filiżanki (120 ml) produkuje słabą, rozwodnioną kawę, podczas gdy przy małej filiżance (40 ml) kawa jest zadowalająca. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym konieczność konserwacji bloku zaparzania, czyszczenia tłoka oraz sprawdzenia uszczelek. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z podobnymi problemami, wskazując na znaczenie ustawień młynka oraz ewentualne uszkodzenia regulatorów w obudowie ekspresu. Proponowane są również procedury resetu urządzenia oraz obserwacja czasu mielenia kawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA