logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Remont instalacji zasilającej drugi budynek - montaż skrzynki IP66?

Boobiek 13 Cze 2018 20:52 552 3
  • #1 17274749
    Boobiek
    Poziom 8  
    Witam

W przyszłym miesiącu planuje wykonanie małego remontu instalacji zasilającej drugi budynek na mojej działce. Obecna instalacja jest stara (ok 50 lat) i niestety zaczyna sie "sypać". Od głównego kabla zasilającego odchodzą dwie linie (jedna do garażu, druga do piwnicy i innych pomieszczeń). Długo zastanawiałem się jak to załatwić ale jedyne co mi przychodzi do głowy to montaż hermetycznej skrzynki elektrycznej (min. IP66).

Tutaj pojawia się moje pytanie. Czy ktoś z Państwa ma jakiś inny pomysł jak to rozwiązać? Czy warto zamontować jakieś zabezpieczenia?

Dodam że niestety puszczenie kabla w ziemi jak również montaż skrzynki wewnątrz budynku nie wchodzi w gre.
    Z góry dziekuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam
    Boobiek
    Załączniki:
    • Remont instalacji zasilającej drugi budynek - montaż skrzynki IP66? 3.jpg (5.04 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Remont instalacji zasilającej drugi budynek - montaż skrzynki IP66? 1.jpg (3.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Remont instalacji zasilającej drugi budynek - montaż skrzynki IP66? 4.jpg (2.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 17274923
    dasilvaart
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    Najwygodniej będzie wezwać elektryka który będzie wiedział, że do napowietrznej stosuje się odpowiednie kable, zaciski i uchwyty do tego dedykowane [kabel to AsXSn] możliwe, że jest coś w cu ale tego nie wiem.
    Jak masz zabezpieczenia przed napowietrzną i za nią jakieś rozdzielnice to spokojnie może tak być.
    Gdy właścicielem linii jest dystrybutor wiem gdzie jakie zabezpieczenia ale jak masz to rozwiązać u siebie to nie podpowiem od tego jest elektryk - wykonawca. -- po co komuś włazić w pardę.
    A co do pomieszczeń w których będzie się kończyła linia to zainwestuj w rozdzielnice z zabezpieczeniami - bardzo ułatwia to eksploatacje - nie mówiąc o konieczności rozdziału linii na poszczególne obwody.
    Moja rada wezwij elektryka bo prądu nie widać a potrafi "kopnąć",
    Co do elektryka to jak się będziesz umawiał na robotę to poproś o pomiary i protokoły po wykonawcze.
  • Pomocny post
    #3 17274925
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6603
    Przy tak skąpych informacjach trudno cokowiek doradzić a raczej wywróżyć.
    Jedyne co wiadomo, to że przewód pomiędzy budynkami, przewody prowadzące dalej i połączenia między nimi to jakieś aluminiowe "fifitki".

Na przerzut napowietrzny między budynkami najlepszy jest przewód samonośny AsXSn wraz z osprzętem montażowym i łączeniowym.

Co do reszty nic nie można powiedzieć nie widząc całości instalacji.
    Sugeruję wizytę elektryka.
  • #4 21634051
    Boobiek
    Poziom 8  
    Nic więcej
REKLAMA