logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega 2.5 V6 - sekwencja czy mieszalnikowa instalacja gazowa?

silver_x 23 Sie 2005 14:42 5199 6
REKLAMA
  • #1 1757551
    silver_x
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Witam
    chę załozyc instalacje do omegi 2.5 w warsztacie odradzaja mi zwykła i proponuja sekwencję :-( Czy ktos miał do czynienia ze zwykłą instalacja do Omegi V6 ( zwyka mieszalnikowa z emulatorem i sterownikiem )
  • REKLAMA
  • #2 1758618
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    tylko i wyłącznie sekwencja -ze zwykłą będziesz miał tylko problemy
  • REKLAMA
  • #3 1758764
    sqby
    Poziom 12  
    Popieram przedmówce - instalacje mieszalnikowe to kłopoty z poprawną regulacją, są bardzo wrażliwe na jakość gazu ustawione na gazie z jednej stacji mogą przyspożyć problemu po zatankowaniu na innej inna "proporcja" propanu do butanu "oszczędności :) właścicieli stacji"
    Bez wdawania się w szczegóły tylko sekwencja mimo wyższego kosztu daje większe oszczędności
  • REKLAMA
  • #4 1759904
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Przy tym silniku tylko sekwencyjna.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1759968
    silver_x
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Tak własnie mówia w warsztacie. Szkoda mi tylko tych 4,5 tys ale jak tak mówicie !!!
    Swoja drogą zakładałem kiedyś gaz do Alfy 166 2.0 V6 Turbo tez mówili ze tylko sekwencja. Wsadziłem mieszalnikowa BRC bo nie mailem wtedy kaski i byłem bardzo zadowolony, bez problemów.
  • #6 1777431
    bratyslaw
    Poziom 23  
    Ocena: 98
    Ja założyłem do takiej samemej omegi zwykłą - mieszlnikową i jestem zadowolony chociaż na początku żałowałem, że nie załozyłem sekwencji (problemy z wolnymi obrotami, czasem strzały przy ruszaniu, nierówne obroty po włączeniu klimy...). Ale gaziarze się przyłożyli, powiększyli dolot do regulatora wolnych obrotów, wyregulowali i jest OK, brak strzałów, normalnie się rusza, check od silnika się nie zaświeca (kontrolki nie odcięli). Fakt - jest niewielka strata mocy w porównaniu z benzyną, ale nie ma to dla mnie większego znaczenia...
    Pozdrawiam!
  • #7 6374951
    czarusienki
    Poziom 11  
    załóż sekwencje odzałuj kase bo może na zwykłej sie nie dzwignąć i dużo palić ja mam sekwencje i jest ok

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru instalacji gazowej do Opla Omega 2.5 V6, gdzie większość uczestników zaleca instalację sekwencyjną zamiast mieszalnikowej. Instalacje mieszalnikowe z emulatorem i sterownikiem są krytykowane za problemy z regulacją, wrażliwość na jakość gazu oraz nierówną pracę silnika, co może skutkować strzałami, nierównymi obrotami i problemami przy włączaniu klimatyzacji. Instalacja sekwencyjna, mimo wyższego kosztu, zapewnia lepszą oszczędność paliwa i stabilniejszą pracę silnika. Jeden z użytkowników podzielił się doświadczeniem z instalacją mieszalnikową w Omedze, gdzie po odpowiedniej regulacji udało się wyeliminować problemy, choć występuje niewielka utrata mocy. Podkreślono, że przy silnikach V6, zwłaszcza w Omedze, sekwencja jest rekomendowana jako optymalne rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA