logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP P1005 - Częściowa utrata danych i niestabilne drukowanie

GrandMasterT 15 Cze 2018 16:16 741 6
REKLAMA
  • #1 17277951
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Mam tu dość leciwą HP P1005 z objawem którego wcześniej nie widziałem.
    Drukarka podłączona do komputera w zasadzie drukuje, ale nie zawsze. Zwykle jest tak że jak stanie i zrobi się restart komputera, wyłączy/włączy drukarkę itp pokombinuje, to ruszy. Bywa że wydrukuje wtedy jedną stronę, czasami kilka. W zasadzie żadnego błędu sterownik nie wyświetla, raz jedyny widziałem jakiś 'dymek' z komunikatem w którym coś pisało o firmware, ale znikł nim zdążyłem cokolwiek przeczytać.

Drukarkę zabrałem do siebie i już na moim komputerze zauważyłem dwie rzeczy:
    - przy licznikach w sterowniku zamiast liczby wydruków jest info "niedostępne".
    - na wydruku konfiguracji i stanu materiałów - pusto, wszystko niedostępne, brak numerów seryjnych itp, brak info z kasety drukującej.
    Czyżby drukarka zgubiła faktycznie część oprogramowania lub jakąś konfigurację fabryczną ? Da się to jeszcze naprawić czy raczej kierować na złom ?

EDIT: po jakimś czasie strona konfiguracji zaczęła się drukować normalnie, ale coś nadal jest na rzeczy bo samoistnie zresetowały się liczniki.
    Załączniki:
    • P1005.pdf (117.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17281496
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Najprawdopodobniej poszły luty w scalaku sterującym i dlatego tak się dzieje. Z powodu tego, że jest to układ BGA to pomoże tylko rebailing. Można też spróbować naprawić luty układu bez rebailingu i pożadnie wygrzać scalaka. Wiele razy to robiłem i zawsze pomagało na tę dolegliwość.
  • REKLAMA
  • #3 17281669
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Jeśli faktycznie tak jest to chyba najbardziej kalkuluje mi się zostawić ten sprzęt na części, bo mamy w firmie ich jeszcze kilka, może w którejś zdechnie coś mechanicznie. Fanem wygrzewania nie jestem, bo po takich akcjach nieraz sprzęt działa miesiąc i problem wraca. Do reballingu wysyłać PCB się raczej nie opłaci tym bardziej że nie ma 100% pewności, może spróbuję we własnym zakresie bo jakiś tam podstawowy sprzęt mam.

Ogólnie usterka dość upierdliwa bo drukarka raz działa, raz nie. Przez dłuższy czas nawet myślałem, że to wina czegoś na kompie.
  • REKLAMA
  • #4 17281693
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Miałem tą usterkę kilka razy. Różne problemy stwarza odparzony układ. Ale jeszcze nigdy nie wróciła do mnie na serwis drukarka po prawidłowym wygrzaniu. A w HP to jest częsta usterka.
  • #5 17282240
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Właśnie spojrzałem na elektronikę i główny układ jest w obudowie QFP a nie BGA, z jego przelutowaniem raczej nie byłoby problemów ale średnio widzę sens to robić bo wszystkie wyprowadzenia wyglądają dobrze. Już bardziej podejrzane wydają mi się luty w paru innych miejscach płytki, w tym na układzie pamięci i chyba część przelutuję jak znajdę czas. Średni mam do tego zapał bo nie od razu będzie wiadomo czy pomogło, ta drukarka miała takie zrywy że czasami tydzień potrafiła działać dobrze.
  • #6 17286522
    ERESJOT
    Poziom 22  
    Miała zrywy dobrego działania ze względu na luty. Po nagrzaniu się układu przestają kontaktować niektóre z nich i dlatego głupieje.
  • REKLAMA
  • #7 17462713
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Problem w tej drukarce faktycznie stanowiły prawdopodobnie zimne luty, ale nie wiem czy przy procesorze - raczej nie, bo po przelutowaniu procesora dalej się od czasu do czasu kaszaniło. Z braku innej opcji przelutowałem uczciwie z użyciem topnika i świeżego lutu wszystko na płycie, drukarka do dziś działa.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP P1005, która sporadycznie drukuje, a przy próbach restartu komputera lub drukarki czasami udaje się wydrukować jedną lub kilka stron. W sterowniku brak jest informacji o liczbie wydruków, a na wydruku konfiguracji brakuje danych. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z zimnych lutów w układzie sterującym, co prowadzi do niestabilności działania. Proponowane rozwiązania obejmują przelutowanie układów oraz wygrzewanie, jednak niektórzy użytkownicy zauważają, że takie naprawy mogą być tymczasowe. Wskazano również na możliwość wykorzystania części z uszkodzonych drukarek w firmie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA