logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW T5 wentylator ciągle pracuje

Kon.rtk145 15 Cze 2018 17:38 22992 9
REKLAMA
  • #1 17278056
    Kon.rtk145
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam. Chciałbym się zapytać mniej więcej jakby ktoś kojarzyl czemu gdy tylko przekręce zapłon wentylatory się uruchamiają na najwyższych obrotach , gdy wyłącze zapłon to przestają i tak cały czas nawet w trakcie jazdy.
  • REKLAMA
  • #2 17278632
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4431
    Masz zepsute auto, zacznij od diagnostyki i parametrów, skup się na temperaturze silnika, jaką "widzi" sterownik. Potem pogadamy dalej.
  • REKLAMA
  • #3 17278641
    Kon.rtk145
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Wymieniłem czujniki i jeszcze jakieś duperele i wraz coś nie tak , wydake mi się że coś może być w elektryce Ale no nie wiem
  • REKLAMA
  • #4 17278654
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4431
    Pół auta wymienisz, a usterki nie naprawisz. Podstawą jest rzetelna diagnostyka. Napisałem Tobie co masz na początek sprawdzić.
  • #5 17290400
    Dawid W
    Poziom 15  
    Ocena: 88
    Coś mi się kojarzy że w tych autach nie jeden czujnik odpowiada za pracę wentylatorów
  • #6 17290466
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 807
    Dawid W masz rację. W zderzaku jest czujnik temp. zewnętrznej.
  • REKLAMA
  • #7 17520016
    aras3121
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam .
    Miałem podobny problem
    Awaria alternatora to wiadomo zderzak chłodnice do zdjęcia i łapa silnika z poduszką.
    Ale do rzeczy
    Poskładane wszystko oprócz zderzaka
    Po włączeniu zapłonu wentylatory na maksa.
    Diagnoza czujnik wymieniłem dalej to samo
    Zdjęciem od nowa wszystko żeby dostać się do czujnika w silniku miernik i niby wszystko ok .
    Moduł mierzenie szukanie itd i dalej nic .
    Aż wyjęłam czujnik że zderzaka i podłączyłem i wszystko ok.
    4 godziny zmarnowane .
    Ale człowiek uczy się całe życie .
    Kto by pomyślał tak od razu że auto bez zderzaka nie będzie chciało chodzić .
    A tak na marginesie to w necie widziałem że do altenatora to cały pas przedni demontują A wystarczy zderzak i chłodnice no i łapa od poduszki .
  • #8 21134852
    dawidluciuk76
    Poziom 1  
    Czy oprócz tego, że pracują wentylatory, to nie zadziała klimatyzacja przez ten czujnik temperatury?
  • #9 21134901
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2074
    Może być, sprawdź też czujnik ciśnienia czynnika w klimatyzacji. Jak będzie widział zbyt wysokie ciśnienie, będą pracowały wentylatory chłodnicy i spężarka nie zostanie włączona. Nawet jeśli nie będzie błędów, przyjrzyj się parametrom. Grupa VW ma blok pomiarowy, który mówi o przyczynie odłączenia sprężarki, tylko nie każdy tester to pokazuje.
  • #10 21153619
    piotr32
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    aras3121 napisał:
    Witam .
    Miałem podobny problem
    Awaria alternatora to wiadomo zderzak chłodnice do zdjęcia i łapa silnika z poduszką.
    Ale do rzeczy
    Poskładane wszystko oprócz zderzaka
    Po włączeniu zapłonu wentylatory na maksa.
    Diagnoza czujnik wymieniłem dalej to samo
    Zdjęciem od nowa wszystko żeby dostać się do czujnika w silniku miernik i niby wszystko ok .
    Moduł mierzenie szukanie itd i dalej nic .
    Aż wyjęłam czujnik że zderzaka i podłączyłem i wszystko ok.
    4 godziny zmarnowane .
    Ale człowiek uczy się całe życie .
    Kto by pomyślał tak od razu że auto bez zderzaka nie będzie chciało chodzić .
    A tak na marginesie to w necie widziałem że do altenatora to cały pas przedni demontują A wystarczy zderzak i chłodnice no i łapa od poduszki .

Do takich samych wniosków doszedłem - dzięki , możę dysponujesz schematem lub wiesz w które miejsce podłączyć czujnik temp zewnętrznej (musze to zrobić na krótko) żeby dokończyć naprawę swojego auta ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wentylatorami w VW T5, które uruchamiają się na najwyższych obrotach po przekręceniu zapłonu i przestają działać po jego wyłączeniu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenia czujników, problemy z elektryką oraz awarie alternatora. Wskazano na konieczność przeprowadzenia diagnostyki, zwracając uwagę na czujniki temperatury, w tym czujnik w zderzaku oraz czujnik ciśnienia w klimatyzacji. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z wymianą czujników i problemami z ich lokalizacją, podkreślając, że brak zderzaka może wpływać na działanie wentylatorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA