logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI GT80S 6QE - Laptop po naprawach w serwisie dalej nie obrazuje.

Poddaje sie tu 16 Cze 2018 11:26 846 4
REKLAMA
  • #1 17278979
    Poddaje sie tu
    Poziom 2  
    Hej,
    zwykle internety i wyszukiwarka pomagała gdy miałem jakiś problem. Niestety ten jest wyjątkowo beznadziejny.
    Pacjent MSI GT80s i wyjścia obrazu: po roku bezproblemowej współpracy z projektorem od lutego 2018 zakłócenia, ciągłe wyszukiwanie obrazu lub brak obrazowania.
    Laptop właśnie wrócił 3 raz z serwisu MSI Polska.

00:00 - po 1 serwise "naprawa płyty głównej" działał przez kilkanaście godzin - obrazował, później tak jak na filmie
    0:30 - po 2 serwise "nie wykryto usterek" - zakłócenia i szukanie obrazu mimo że wykrywa urządzenia
    1:45 - po 3 serwise "nie wykryto usterek" zakłócenia i szukanie obrazu mimo że wykrywa urządzenia
    3:15 - test na projektorze kolegi po 3 serwisie - wykluczyłem tu 100% ewentualną usterkę mojego projektora
    3:40 - test mojego projektora, każdy inny Laptop obrazuje
    4:30 - po 3 serwisie otrzymane od MSI zdjęcia że wszystko ok
    Sprawdzałem już na Ubuntu, kombinowałem ze sterownikami, kablami innymi urządzeniami itp...bez zmian. Myślę problem jest po stronie płyty głównej lub jednej/obu z kart graficznych.
    Niestety mimo przesyłanych filmików i opisów problemu, serwis MSI Polska poległ. Ja też nie mam już czasu i sił na zabawę w instalowanie, kopiowanie, przywracanie danych przed i po serwisie.
  • REKLAMA
  • #2 17279083
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Inne urządzenia - np. monitor - podłączone do tego samego wyjścia - działają poprawnie czy ten sam efekt?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17279138
    Poddaje sie tu
    Poziom 2  
    Niby w MSI na monitorze jest ok.
    Wczorajsze moje testy:
    Identyczny projektor ( jaki posiadam) u kumpla - zakłócenia i szukanie obrazu, wykrywa urządzenie we właściwościach grafiki
    Samsung TV - brak obrazu, wykrywa urządzenie we właściwościach grafiki
    Panasonic TV - zakłócenia, falowanie dolnej części obrazu, później brak obrazu, wykrywa urządzenie we właściwościach grafiki
  • REKLAMA
  • #5 17280592
    Poddaje sie tu
    Poziom 2  
    enhanced napisał:
    Sprawdzałeś wcześniejsze wersje sterowników? Próbowałeś wyłączyć (jak się da ) jedną z grafik?

Tak jak pisze wyżej sterowniki sprawdzane, testowałem też na Ubuntu - bez zmian.
    Z kartami ciekawa sprawa:
    Po wyłączeniu karty/ kart w menadżerze wyjście obrazu nie działa.
    Po włączeniu kart obrazuje z małymi zakłóceniami (linie poziome) lub lekko faluje u dołu - jest do zniesienia.

Po restarcie systemu obraz wariuje bardziej większe zakłocenia i szukanie obrazu - czyli tak jak na filmach w poście u góry.

Wykonując operacje wył/wł karty obraz ponowanie staje się znośny, oczywiście do kolejnego restartu.

Całkiem możliwe że jakaś usterka, przepięcie na kracie graficznej?
REKLAMA