logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] PoolSpa Klio BG2 - Uszkodzenie dmuchawy systemu powietrznego

mike_cz 16 Cze 2018 12:32 1833 8
REKLAMA
  • #1 17279069
    mike_cz
    Poziom 7  
    Ocena: 14
    Dzień dobry,

po 10-ciu latach użytkowania, dzisiaj wanna odmówiła posłuszeństwa.
    Po wypuszczeniu wody, włączyła się dmuchawa osuszająca ale nagle zaczęła dziwnie buczeć i wyłączyła się. W łazience czuć smród z jak z przegrzanego silnika elektrycznego. Wyłączyłem bezp, odczekałem dłuższą chwilę, napełniłem wannę wodą. Sprawdziłem, uruchamia się system masażu wodnego ale po włączeniu masażu powietrznego słychać dziwne buczenie silnika dmuchawy i zaczyna ponownie śmierdzieć.
    Obstawiam zatarcie silnika dmuchawy.

Pytanie najważniejsze czy da się to wymienić mając dostęp od przodu wanny?
    Wanna zabudowana glazurą z 3 stron bez możliwości jej wyjęcia bez robienia remontu :(

Na rysunku technicznym widzę,że oba silniki od systemów masażu są pod siedziskiem wanny.

mike
    Załączniki:
    • PoolSpa Klio BG2 - Uszkodzenie dmuchawy systemu powietrznego 2018-06-16 12_39_18-Whirlpool_symmetric_bath_general_installation_instructions.pdf - Adobe Reader.jpg (79.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17280016
    mike_cz
    Poziom 7  
    Rozkułem ścianę z tyłu wanny i po 3h gimnastyki wyjalem pompę wody oraz problematyczną dmuchawę. Czuć od niej spalenizną ale nie wiem co dalej mógłbym sprawdzić. Ona oprócz silnika dmuchawy ma jeszcze jonizator i podgrzewacz no i 4 żyły w przewodzie. Żółto zielony to 0, a pozostałe? Czy ktoś z szanownych pomoże? Drugie pytanie- gdzie ew kupić taką dmuchawę?
    PoolSpa Klio BG2 - Uszkodzenie dmuchawy systemu powietrznegoPoolSpa Klio BG2 - Uszkodzenie dmuchawy systemu powietrznego
    PoolSpa Klio BG2 - Uszkodzenie dmuchawy systemu powietrznegoPoolSpa Klio BG2 - Uszkodzenie dmuchawy systemu powietrznegoPoolSpa Klio BG2 - Uszkodzenie dmuchawy systemu powietrznego
    Kolejny update, sprawdzilem po kolei - jonizator działa, grzałka działa, a silnik po włączeniu zaczyna się kręcić, ale iskrzy jak przy mega burzy i zaczyna śmierdzieć. Iskry lecą z uzwojenia a nie ze szczotek. Czy to można przewinąć? Gdzie w Warszawie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17280599
    antek124
    Poziom 32  
    Ocena: 146
    W którym miejscu uszkodzenie uzwojenia? Na trzecim zdjęciu widzę ułamane plastiki, czy nie uszkodziły one wyprowadzeń do komutatora wirnika?

Dodano po 7 [minuty]:

Taka dmuchawa była wystawiona na portalu za 1750zł.
  • #4 17280629
    mike_cz
    Poziom 7  
    Te plastiki są identycznie ulamane po obu stronach- wygląda to jak fabryczne działanie.
    Gdzie uzwojenie uszkodzone to nie wiem ale w środku wirnika zaczyna bardzo iskrzyc w uzwojeniu.

Widziałem ta ofertę - jest trochę przesadzona bo w serwisie poolspy 1000pln.
    Tylko że tu potrzeba by było wymienić sam silnik bez grzałki i jonizatora, dlatego myślałem o przesunięciu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17280653
    antek124
    Poziom 32  
    Możesz się skontaktować z firmą co przezwajają silniki agd. Bo nie każda firma co przezwaja silniki chce się bawić w takie pierdoły. Jak to mi jeden mówił. I znalazłem cos takiego tylko musisz się z kontaktować z gościem. Ma nowe pompy. https://sprzedajemy.pl/spatech-gmbh-blower-ko...trza-ravak-riho-wojkowice-2-a1d299-nr56084436
  • #6 17280986
    mike_cz
    Poziom 7  
    Dzięki za linka, będę dzwonił w poniedziałek.
    Patrzyłem na przykładowe zdjęcia które umieścił, obudowy są identyczne, producent też więc powinni by ok. Roznica tylko taka że ja mam moc dmuchawy 800W a u niego 1000W. Moc grzałki taka sama 300W. Czy te 200W na dmuchawie może być problemem? (Np dla jednostki sterującej)
  • Pomocny post
    #7 17281663
    antek124
    Poziom 32  
    Na zdjęciu jest i nawet 800W ale bez grzałki. Kwestia dogadania z gościem. A 1000W to już nie będzie miało większego znaczenia. To tylko moc silnika więc będzie mocniejsza pompa.
    A na czym jest zbudowana jednostka sterująca?
  • REKLAMA
  • #8 17281995
    pal-dys
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    W Ciechanowie jest firma która przewija silniki komutatorowe. Ulica Płocka.

Dodano po 3 [minuty]:

Na terenie starej paszarni.
  • #9 17309859
    mike_cz
    Poziom 7  
    Dzięki podpowiedzi kolegi antek124 udało się znaleźć dystrybutora. Szybko i tanio (tzn porównując do cen proponowanych przez serwisanta) kupiłem nowiutką dmuchawę ale bez bajerów, przełożyłem silnik do starej obudowy i działa aż miło.
    temat zamykam dziękując wszystkim za porady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dmuchawą systemu powietrznego w wannie PoolSpa Klio BG2 po 10 latach użytkowania. Po wyłączeniu dmuchawy pojawił się zapach spalenizny, a silnik dmuchawy wydawał dziwne dźwięki. Użytkownik podejrzewał zatarcie silnika. Po rozebraniu wanny, stwierdził, że dmuchawa jest uszkodzona, a iskry pojawiają się z uzwojenia. Użytkownicy forum doradzili, aby skontaktować się z firmami zajmującymi się przewijaniem silników oraz podali linki do ofert zakupu nowej dmuchawy. Ostatecznie użytkownik znalazł dystrybutora, kupił nową dmuchawę bez dodatkowych elementów, przełożył silnik do starej obudowy i problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA