logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Transformator CTL5U042ZE do DENON AVR-1311 - uszkodzone uzwojenie

witv 17 Cze 2018 12:31 879 6
REKLAMA
  • #1 17280603
    witv
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Potrzebny transformator jak w tytule, trafo ma przerwę w uzwojeniu pierwotnym, padł pewnie bezpiecznik termiczny, czy da się go wymienić ?, próbował może ktoś z powodzeniem to zrobić ?.
  • REKLAMA
  • #2 17280692
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9237
    witv napisał:
    czy da się go wymienić ?,
    O ile jest na wierzchu uzwojenia pierwotnego , to jak najbardziej. Należy delikatnie zdjąć izolację z uzwojenia pierwotnego i sprawdzić. Jak jest to kupić taki jak był (taka sama temperatura i prąd) i wymienić.
  • REKLAMA
  • #3 17284193
    witv
    Poziom 15  
    Ok dzięki, jak i co wymienić , to wiem, chodzi mi o to, czy ktoś to rozbierał ?, trafo jest zalane lakierem a ten fuse znajduje się w środku pomiędzy segmentami uzwojeń, czy warto się za to zabierać ?. Kupiłbym taki , ale na razie zero odzewu.
  • REKLAMA
  • #4 17284387
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9237
    Jeśli bezpiecznik jest pod uzwojeniem, w dodatku zalane lakierem - nie dość że się nie opłaca, to praktycznie biorąc jest to awykonalne.
    Transformatora nowego (oryginału) raczej (na 99%) nie trafisz, z odzysku/demontażu może, chociaż też trudno. Rozpatrywałeś możliwość wymiany na zamiennik - o takiej samej mocy i napięciach? Można )o ile masz schemat i są na nim napięcia zaznaczone) zamówić w jednej z firm zajmujących się nawijaniem transformatorów odpowiedni do Twojego sprzętu.
  • #5 17286361
    Qudlatyy
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Ja kiedyś popełniłem takie coś
    [Kupię] Transformator CTL5U042ZE do DENON AVR-1311 - uszkodzone uzwojenie
    Znalazłem drut uzwojenia z którym połączony był bezpiecznik i zrobiłem obejście
    Wymagało to wyskrobania trochę plastiku karkasu ale się udało Oczywiście nie jest to żadna porada i robisz to na własną odpowiedzialność :)
  • REKLAMA
  • #6 17287988
    witv
    Poziom 15  
    Dzięki bardzo za rzeczowe odpowiedzi, szanse na zakup trafa są raczej zerowe, spróbuje wydłubać lakier i dostać się do końcówek uzwojenia , jeśli nie uda się, to będę szukał jakiegoś o takich parametrach, pozdrawiam .
  • #7 17293942
    witv
    Poziom 15  
    Witam ponownie, no i udało się, wydłubałem delikatnie żywice od strony wyprowadzeń i trafko ożyło a wraz z nim całe urządzenie.Pozornie wydawało się awykonalne , jednak warto próbować, dzięki za pomocne odpowiedzi, pozdrawiam.

Dodano po 9 [minuty]:

Oczywiście temat zakończony, chociaż trafo pracuje teraz bez bezpiecznika termicznego , umieszczenie go na zewnątrz nie ma raczej sensu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał transformatora CTL5U042ZE do amplitunera DENON AVR-1311, który miał uszkodzone uzwojenie pierwotne. W odpowiedziach zasugerowano, że wymiana bezpiecznika termicznego, który znajduje się wewnątrz zalanego lakierem transformatora, może być trudna lub nieopłacalna. Użytkownik rozważał możliwość zakupu nowego transformatora, jednak nie znalazł takiego na rynku. Ostatecznie udało mu się wydłubać żywicę i naprawić transformator, co przywróciło działanie urządzenia, mimo że trafo pracuje bez bezpiecznika termicznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA