logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer samoczynnie startuje i gaśnie po podłączeniu do prądu

Bruce97 17 Cze 2018 18:31 3447 6
REKLAMA
  • #1 17281279
    Bruce97
    Poziom 2  
    Witam wszystkich czytających owy temat. Mój problem polega na tym, iż po włączeniu listwy do której podpięty jest mój komputer(kabel od zasilacza) komputer włącza się na około 4 sekundy (automatycznie bez klikania guzika do startu) i potem gaśnie. Następnie po wystąpieniu tego wydarzenia komputer jest wyłączony do momentu kiedy nie klikne przycisku startu, wtedy komputer normalnie się włącza. (generalnie podsumowując moim problemem jest to, że przed każdym włączeniem przeze mnie komputera, owe urządzenie samo odpala się na około 4 sekundy po czym gaśnie. Prosze o pomoc nie wiem czego to może być wina. Specyfikacja komputera jest tutaj:

Dysk: Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300 OEM
    Procek: Intel G4560 3.50GHz
    Grafika: ASUS GeForce GTX 1050 Ti Cerberus OC 4GB
    RAM: HyperX 8GB 2400MHz DDR4
    Płyta: ASRock H110M-HDV R3.0

(komputer świeżo kupiony i złożony) Jeżeli zły dział to prosze o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17281324
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 978
    Też nie wiem, ale w BIOS były funkcje od automatycznego włączania po podłączeniu do zasilania. Może trzeba resetnąć bios ?
    Widzieć nie widzę, ale to jest ciekawe w instrukcji do płyty
    Komputer samoczynnie startuje i gaśnie po podłączeniu do prądu
    http://asrock.pc.cdn.bitgravity.com/Manual/H110M-HDV.pdf
  • #4 17281465
    Bruce97
    Poziom 2  
    Czyli jeżeli to wszystko w ten sposób działa to z komputerem nic złego się nie będzie działo po takim czymś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17281466
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 17281479
    Bruce97
    Poziom 2  
    W takim razie dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi, temat można zamknąć.
  • Pomocny post
    #7 17281510
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8189
    W BIOS jest funkcja, która odpowiada za takie działanie. Jeśli płyta jest sprawna, a funkcja poprawnie ustawiona, to płyta nie ma prawa się sama uruchamiać po podłaczeniu do prądu.

W BIOS -> Advanced na samym dole listy powinna być funkcja Restore on AC/Power Loss.

Jej opis: Select the power state after a power failure. If [Power Off] is selected, the power will
    remain off when the power recovers. If [Power On] is selected, the system will start
    to boot up when the power recovers.

Powinna być ona ustawiona na Power off, aby płyta się z automatu nie włączała.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który automatycznie uruchamia się na około 4 sekundy po podłączeniu do zasilania, a następnie gaśnie. Po tym incydencie komputer można włączyć normalnie przyciskiem. W odpowiedziach zasugerowano, że jest to normalne zachowanie w niektórych płytach głównych. Użytkownicy wskazali na możliwość zmiany ustawienia w BIOS, w szczególności funkcji "Restore on AC/Power Loss", która decyduje o stanie zasilania po awarii. Ustawienie tej opcji na "Power Off" powinno zapobiec automatycznemu uruchamianiu się komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA