logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica ZZA4614I - włącza się, nabiera wodę i przestaje działać

morenmorenem 19 Cze 2018 13:23 909 12
REKLAMA
  • #1 17284651
    morenmorenem
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Od pewnego czasu problem pojawia się coraz częściej. Włączam obojętnie jaki program, najpierw wypompowuje resztki wody, po czym zaczyna nabierać wodę. Trwa to kilkanaście sekund i kiedy normalnie wszystko działa, to odłącza nabieranie wody i zaczyna prać, ale gdy pojawia się problem to po czasie kilkunastosekundowego nabierania wody odcina wodę i cisza, nic sie nie dzieje. Tak jest przez kilkanaście minut bez ruchu po czym znowu nabiera wodę i cisza, stoi, tak kilka razy łącznie z pół godziny i na koniec wypompowuje całą zawartość i zapala się kontrolka '' koniec ''. Zdarza się tak, że po dwóch próbach dopompowania wody, zaczyna ruszać i pierze ładnie do końca, ale coraz częściej nic nie chce robić. W czym może być problem? Zmieniłem cały moduł sterujący na nowy i objawy takie same... gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 17285830
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6874
    Przyjrzyj się pompie myjącej.
  • #3 17288232
    morenmorenem
    Poziom 8  
    Pompa sprawdzona, podłączona na krótko razem z kondensatorem - działa. Sprawdzałem miernikiem i pompa nie dostaje napięcia kiedy powinna działać. Wydaje mi się, że to jednak coś na module. Które elementy ewentualnie sprawdzić, które mogły ulec uszkodzeniu na płytce?
    Załączniki:
    • Amica ZZA4614I - włącza się, nabiera wodę i przestaje działać 15295802131632140207227.jpg (3.83 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Amica ZZA4614I - włącza się, nabiera wodę i przestaje działać 15295800588742145970478.jpg (4.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17288598
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    morenmorenem napisał:
    Wydaje mi się, że to jednak coś na module

A dlaczego? Pisałeś przecież, że podstawiłeś nowy moduł i zmian nie było.
  • #5 17295847
    morenmorenem
    Poziom 8  
    Problem pojawiał sie już od dłuższego czasu. Kupiłem drugi moduł i chwile było dobrze, ale po niedługim czasie dalej to samo. Aż do teraz kiedy całkiem nie chce ruszyć wiec stwierdziłem, że może kolejny moduł padł, ale dlaczego?
  • REKLAMA
  • #7 17301462
    morenmorenem
    Poziom 8  
    Wiązka sprawdzona, wszystko z nią ok. Nasuwa mi się taki pomysł, czy jeśli na obudowe idzie małe przebicie, ale takie minimalne którego dotykając nie jesteśmy w stanie wyczuć to czy sterownik nie ma jakiegoś zabezpieczenia, które blokuje uruchomienie pompy i grzałki celem zapobiegniecia gorszym skutkom tego przebicia?
  • #8 17301801
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3369
    morenmorenem napisał:
    wiązka sprawdzona, wszystko z nią ok.

Trzeba sprawdzić b. dokładnie, bo często pękają wewnątrz same sploty przewodów, a izolacja nie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17302303
    danyx
    Poziom 20  
    Ocena: 147
    Witam,
    Według mnie to na 90% przerwane przewody lub uszkodzony przepływomierz wody, te zmywarki wodę pobierają dosyć długo napewno nie kilkanaście sekund. Wyświetla jakieś błędy, naciśnij przycisk start i trzymając, włącz zmywarkę przyciskiem sieciowym, nadal trzymając start, po kilku sekundach wszystkie diody się zaświeca i zgasną. Puść start, a przy pomocy diod przebiegu programu sygnalizuje błędy. Ponowne naciśnięcie przycisku start spowoduje rozpoczęcie programu testowego. Wrzuć zdjęcie lub napisz, które się zapalają.
  • #10 17303118
    morenmorenem
    Poziom 8  
    Każdy przewód sprawdzałem miernikiem, wszystkie maja ciągłość. Co do testu zrobiłem jak kolega napisał i tak... Po naciśnięciu startu i włączeniu przyciskiem sieciowym kiedy diody już zgasły zostały zapalone dwie górne (mycie wstępne i program krótki 35°C) i pulsujący przycisk start. Ponownie naciskając start celem załączenia programu testowego nabiera wodę jakiś czas może ze 20 sekund i cisza, a na diodach świeci pierwsza z góry (mycie wstępne) i pulsuje przycisk start. Co do przepływomierza, jest jakaś możliwość sprawdzenia go? Jakieś pomiary miernikiem?

Założyłem jeszcze stary moduł i tu przy teście świecą sie z lewej trzy diody (mycie wstępne, krótki, ekonomiczny) i z prawej pierwsza od góry (mycie), ale nadal po nabraniu wody pompa nie startuje.
    Amica ZZA4614I - włącza się, nabiera wodę i przestaje działać20180629_1..619.jpg (3.98 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Amica ZZA4614I - włącza się, nabiera wodę i przestaje działać20180629_1..816.jpg (4.16 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Poprawiłem TONI_2003
  • Pomocny post
    #11 17303848
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17304683
    morenmorenem
    Poziom 8  
    Czy w takim razie przepływomierz mogę zastosować od innej zmywarki oby były dwa przewody czy musi być to dokładnie taki sam konkretnie pod ten model zmywarki?
  • #13 17309843
    morenmorenem
    Poziom 8  
    Problem rozwiązany. Uszkodzony kontaktron na płytce zespołu licznika w przepływomierzu wody. Był całkowicie martwy i nie dawał sygnału na główny moduł. Element za 2,5zł napsuł nerwów i czasu, ale cieszę się że usterka została zlokalizowana i dziękuję wszystkim za pomoc w podpowiedziach. :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Amica ZZA4614I, która po włączeniu programu nabiera wodę, ale przestaje działać, co prowadzi do długich przerw w pracy. Po wymianie modułu sterującego objawy nie ustąpiły. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pompy myjącej, wiązki przewodów oraz przepływomierza. Po przeprowadzeniu testów i sprawdzeniu przewodów, okazało się, że uszkodzony był kontaktron w przepływomierzu, co uniemożliwiało prawidłowe działanie zmywarki. Usterka została naprawiona, a użytkownik podkreśla, że problem był spowodowany małym, ale istotnym uszkodzeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA