logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam urządzenia WIFI z backupem 3G/4G do modemu Asmax AR-901

zarazek2 20 Cze 2018 13:14 807 3
REKLAMA
  • #1 17286552
    zarazek2
    Poziom 8  
    Posiadam internet od Netii po kablu TP SA (RJ-11). Do tego kabla podłączony jest modem-router Netii (Asmax AR-901, bez wifi, bez 3g).
    Chciałbym teraz dokupić urządzenie, które udostępni mi internet ze wspomnianego modemu-routera po WIFI, ale w momencie gdy wykryje brak internetu (padła Netia) przełączy się w tryb 3G/4G. Czyli urządzenie normalnie pracowałoby jako access point wifi, natomiast awaryjnie jako router 3G.

Póki co znalazłem np. takie urządzenie:
    d-link-dwr-921-pl

Instrukcja po polsku jest dostępna w sieci (niestety nie mogę tu zamieszczać linków).

Ma ono funkcję Auto-Backup, czyli:
    "Gdy to pole jest zaznaczone, router automatycznie przełącza się w tryb 3G/4G jeśli są problemy z Internetem od dostawcy kablowego."

Pytanie tylko, czy to się u mnie sprawdzi? Jak rozumiem wpinam to urządzenie do swojej sieci przez zwykły port LAN, tak jak access pointy? Obawiam się jednak, że to automatyczne przełączanie na 3G/4G zadziała tylko z portem WAN, ale może się mylę?

A może jakieś inne urządzenie polecicie?
  • REKLAMA
  • #2 17288802
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    To na pewno działa tylko z WAN. Spróbuj ustawić Asmaxa jako most. Taką funkcję mają także routery Huawei ale mają one trochę ubogi soft (brak rezerwacji adresów np.)

Po co to przełączanie na sieć komórkową?
  • REKLAMA
  • #3 17289727
    zarazek2
    Poziom 8  
    Od czasu do czasu są awarie stałego łącza Netii, a Internet w firmie musi być dostępny non-stop (rozliczenia z urzędami). Naprawienie awarii trwa czasem 2-3 dni robocze i na ten czas potrzebne jest rozwiązanie awaryjne. Niby można wtedy zrobić hotspota z telefonu, ale skoro są urządzenia z modemami 3G/4G, to czemu by z nich nie skorzystać...
  • #4 17333755
    zavrat
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Wpiszę jakie zastosowałem rozwiązanie (póki co skuteczne) - może się komuś przyda:
    Router TP-Link Archer VR400 + modem 4G LTE Huawei E3372h-153.

W przypadku awarii podstawowego łącza (ADSL - Netia) urządzenie automatycznie przełącza się na LTE. Po usunięciu awarii automatycznie wraca do ADSL. Dla użytkownika awaria jest praktycznie niezauważalna.

Problem poboczny jaki się przy okazji pojawił to ryzyko "przeoczenia" awarii Netii - TP-Link nie ma funkcjonalności wysyłania powiadomień email.
REKLAMA