logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE/wifi - jako zapasowe łącze z funkcją przełączania

loginek0 11 Sie 2014 10:23 7278 6
REKLAMA
  • #1 13868360
    loginek0
    Poziom 10  
    Witam
    Potrzebuję kupić router LTE (ewentualnie 3G), który mógłby mi służyć jako zapasowe łącze. Chodzi mi o to, że mam aktualnie w domu sieć wifi. Potrzebuję dostęp do Internetu 24/7. Czasem domowa sieć pada i np. przez kilka godzin nie mam dostępu do internetu. Potrzebuję, aby router ten łączył się z moją siecią wifi (rozgłaszając "swój" sygnał) - a w przypadku gdy z mojej aktualnej sieci nie ma połączenia (lub jest, tylko nie ma łączności z Internetem), włączył moduł LTE/3G i abym mógł nadal korzystać z internetu, z tym, ze wtedy byłby on z karty GSM.
    Czy istnieje urządzenie z powyższą funkcjonalnością? Zależałoby mi, aby router ten miał wbudowaną baterię (abym mógł korzystać z niego mobilnie, lub w przypadku braku prądu).
  • REKLAMA
  • #2 13869738
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Potrzebujesz routera z dwoma portami WAN i obsługą modemu 3/4G.

W prosty i bezobsługowy sposób nie da się podłączyć drugiego routera do obecnego w sposób jaki opisałeś.
  • REKLAMA
  • #3 13869818
    loginek0
    Poziom 10  
    Wydaje mi się, że chyba widziałem takie urządzenie - czyli modem 3G/LTE z funkcją repeatera i wifi, ale nie mogę sobie przypomnieć. Możliwe również, że źle przeczytałem, niestety nie zapisałem sobie.
    Czyli ogólnie urządzenia nie mają takiej funkcji "podtrzymującej" połączenie? Tzn. w przypadku zaniku połączenia normalnego (wifi/rj45) włączają router 3G/LTE?
  • REKLAMA
  • #4 13869861
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Masz dwa rozwiązania do wyboru.Router bez modemu 3G/LTE ale z USB , który takie modemy obsługuje oraz posiada port WAN do podłączenia kablówki. Może być stacjonarny lub tak jak chcesz mobilny. Z tańszych stacjonarnych może być TL-MR -3420v2 Tp-Linka,z mobilnych MR-3040v2 też tej firmy. Oczywiście router połączysz kablem LAN-WAN z obecnym a nie po WiFi lub zastąpisz nim dotychczasowy router. W ustawieniach połączenie WAN ma priorytet a gdy nie działa 3G/LTE.Do tego musisz dokupić modem 3G/LTE. Drugie rozwiązanie to zakup routera DWR-921 z wbudowanym modemem 3G/LTE i portem WAN. Zastąpi on twój router,połączenie po WAN podstawowe , 3G/LTE rezerwowe. To router stacjonarny.Jaki masz obecnie internet, router ?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 13869878
    loginek0
    Poziom 10  
    Chciałem to załatwić za pomocą jednego urządzenia. W domu mam zwykły AP z udostępnianiem po wifi/rj45 i on ma być jako "podstawowa" sieć.
    DWR-921 - dokładnie o to mi chodziło! A szczególnie o opis:
    Cytat:
    Funkcja obsługi sieci LTE 4G oraz 3G pozwala automatycznie przełączać się na sieć 3G w sytuacji, kiedy osłabnie sygnał sieci LTE 4G. Natomiast dodatkowa opcja połączenia z siecią WAN xDSL/FTTH przez kabel Ethernet gwarantuje połączenia z Internetem nawet w sytuacji, kiedy łącze stałe lub sieć komórkowa ulegną awarii.

Szkoda tylko, że nie ma baterii.

W każdym bądź razie - wielkie dzięki za pomoc!
  • #6 13870020
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5808
    Jest jeszcze jedna opcja.Mobilny router MiFi z modemem LTE/3G E-5372.Ma on dwie funkcje.Może łączyć się po WiFi z twoją siecią - funkcja WLAN lub korzystać z połączenia LTE/3G w wypadku zaniku tej pierwszej przełączy się na LTE/3G. Priorytet ma WLAN,posiada baterię.Brak portów LAN.Słabszy zasięg sieci WiFi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 13870724
    loginek0
    Poziom 10  
    Oo to jest to czego szukałem ;) Nawet widzę, że ma funkcję zapasowy akumulator, aby np. podładować telefon. Super! Dzięki wielkie :)
    Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał routera LTE/3G, który mógłby działać jako zapasowe łącze internetowe, automatycznie przełączając się na połączenie mobilne w przypadku awarii domowej sieci WiFi. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań: routery z dwoma portami WAN, takie jak TP-Link TL-MR3420v2 i MR-3040v2, które wymagają dodatkowego modemu 3G/LTE, oraz router DWR-921 z wbudowanym modemem 3G/LTE. Użytkownik zwrócił uwagę na brak wbudowanej baterii w DWR-921, ale ostatecznie znalazł mobilny router MiFi E-5372, który spełniał jego wymagania, oferując funkcję przełączania na LTE/3G oraz możliwość ładowania innych urządzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA