logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja gazowa - zamarzający parownik po użyciu uszczelniacza w chłodnicy

amadeofather 23 Sie 2005 19:55 7824 8
REKLAMA
  • #1 1758332
    amadeofather
    Poziom 11  
    Ocena: 25
    Witam !
    Mam problem, miałem lekki przeciek w chłodniczceod ogrzewania samochodu i postanowilem uzyć "cudownego" proszku aby ja zalepił.
    Od tego momentu mam problem z instalacją gazową, podczas jazdy parownik zamarza mi na kość i auto zaczyna sie dusić.

Jest jakaś opcja aby to naprawic ?

za pomoc z góry dziękuję :)
  • REKLAMA
  • #2 1758435
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1471
    Witam
    No to mamy kolejną ofiarę reklamy.
    Ale do sprawy. napewno masz do wymiany już membranę i do rozegrania i wyczyszczenia cały reduktor jest pozatykany tym "Cudownym'' proszkiem i dlategi zamarza. i do tego cały układ chłodzenia do przepłukania . Miłej zabawy
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1758630
    amadeofather
    Poziom 11  
    Witam !
    Dzieki za szybka odp.
    Jeszcze tylko czy uważasz, że jestem wstanie zrobić to sam, czy raczej oddac samochód w recę specjalistów. Samochód to polonez i raczej nie jest zbyt cenny :)
    Gdzie dostane taką membranę ?
  • #4 1758743
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    membrana od proszku nie uszkadza się -najcześciej zatyka się przy kolektorze ssącym w krućcu albo przy termostacie -a czy jest przepływ przez parownik łatwo sprawdzić wystarczy zdjąć przewody założyć na jeden kruciec szłałf i dmuchnąć-przejście pewnie będzie.
  • #5 1759117
    pioart
    Poziom 38  
    Ocena: 1471
    Witam
    Wszelkie elementy gazowe LPG dostaniesz na Starołęce
    Kolega faziczek_r tylko częściowo masz rację .Jeśli jest to stary układ a tak przypuszczam to membrana dostała w czache bo kolega napisał że mu zamarzło nie ma problemu z mowymi elemeniani ale wypracowana membrana i następnie zamarznięta to prawie 100% wymiana.
    Układ ma prawdopodobnie zatkany chyba że układ zapowietrzony albo pompa mu padła
    Jeśli chodzi o wymianę to polecam specjalistę albo chociaz kogoś kto juz to robił no chyba się czujesz na siłach i masz jakieś o tym pojęcie, znasz się na kluczach i masz dobrą pamięć lub aparat cyfrowy / w nie których przypadkach bardzo pomocny/ to dasz radę
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1759541
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    wszystko zależy od tego jaki to parownik -jeśli to lovato to dasz radę zobacz co to za parownik a jeśli to lovato to jak chcesz mam membrany odrazu a inne też mogę mieć za rozsądną kasę a od zmrożonego parownikwa membrana wodna nie pada bo jest za mocna.
  • REKLAMA
  • #7 1759577
    amadeofather
    Poziom 11  
    Wiatam !
    Nie ukrywam że zależy mi na redukcji kosztów naprawy :), wiec najpierw popróbuje sam, pewnie wyjdę na tym jak Zabłocki ....ale przynajmniej czegoś się nauczę.
    Instalacja jest rzeczywiście Lavato, wiec jest nadzieja :)
    Tylko rzeczywiście nigdy tego wcześniej nie robiłem.
    Czy parownik trzeba całkowicie rozebrać ?
    Jeżeli nie sprawi Wam to kłopotu wdzięczny będe za jakiś plan naprawy:D

P.S. Ile kosztuje nowa membrana do tego parownika ?
  • #8 1759667
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Witam.
    W parowniku LOVATO są trzy membrany oraz sporo gumowych historii wchodzących w skład zestawu naprawczego.Proponuję wiec nie ograniczac sie do wymiany jednej membrany, lecz wymienić wszystkie gumowe historie wchodzące w skład zestawu naprawczego- wtedy bedziesz miał parownik jak nówkę.
    Co sie tyczy ceny zestawu, to zaprzyjaxniony gazownik chciał mi odsprzedać taki zestaw za stówkę.
    Ciekawi mnie ile parownik ma lat i ile km zostało na nim przejechane, może wystarczy go tylko dobrze przepłukać???
    Życzę powodzenia, wymiana zestawu naprawczego to naprawdę nic trudnego, uwazaj tyulko zebys niczegio nie pogubił przy demontazu.
  • #9 1989276
    amadeofather
    Poziom 11  
    Zakończę temat bo sprawa została załatwiona.
    Zadzwoniłem do serwisu, gdzie zakładałem instalację, tam mi powiedzieli, że naprawa kosztować będzie od 50 - w przypadku przeczyszczenia parownika do 180 jeśli trzeba będzie wymienić membrany. Musiałem jednak pojechać wcześniej do mechanika, aby oczyścić układ z "cudownego" proszku, jedyny pomysł to była częsta wymiana płynu tzn wymiana 1 dzień jazdy i znów wymiana ( ja zdecydowałem się na wodę ). Sam porozkręcałem węże doprowadzające wode do parownika i dobrze je wyczyściłem, nie rozkręcając parownika dobrze go przepłukałem wymywając z niego wszystkie paprochy. Od tej pory wszystko chodzi tak jak przed awarią membrany widać są bardzo mocne.
    Dziękuję wszystkim za pomoc
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zamarzającego parownika w instalacji gazowej LPG po użyciu uszczelniacza w chłodniczce ogrzewania samochodu. Uszczelniacz zatkał reduktor i parownik, powodując zamarzanie i duszenie się auta. Zalecane było przepłukanie całego układu chłodzenia oraz wymiana membran w parowniku, które mogły ulec uszkodzeniu lub zatkaniu. W przypadku parownika LOVATO, który był używany, wskazano na konieczność wymiany całego zestawu naprawczego zawierającego trzy membrany i gumowe elementy. Wymiana membran nie jest trudna, ale wymaga ostrożności przy demontażu. Ostatecznie problem rozwiązano poprzez dokładne przepłukanie parownika i układu wodnego bez konieczności wymiany membran, co potwierdziło ich trwałość. Koszt naprawy w serwisie wahał się od 50 zł za czyszczenie do 180 zł za wymianę membran.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA