logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamarzający parownik w Polonez Caro 1.5 93r po przełączeniu na gaz

krzysieklysy 17 Sty 2006 15:24 1797 10
REKLAMA
  • #1 2190622
    krzysieklysy
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    witam mam wstawiony gaz i mam problem. Gdy przelanczam z benzyny na gaz momentalnie zamarza parownik i nie moge znalesc przyczyny dlaczego tak sie dzieje. Wymienilem termostat na mocniejszy przeciscilem caly uklad i dalej nic, jezdze tym polonezem na gazie 2 lata i nic sie nie dzialo i jaka moze byc przyczyna tej usterki.
  • REKLAMA
  • #2 2190648
    grzechu40
    Poziom 21  
    Ocena: 190
    Zobacz czy jest chłodzony przez płyn chłodzący pojazd.
  • #3 2190688
    adjar
    Poziom 24  
    Ocena: 43
    Nie tyle chlodzony, co rozgrzewany przez plyn chlodniczy:)

Na czym polegaja objawy tego zamarzania? Napisz cos wiecej.

Sprawdz czy dobry jest obieg plynu chlodn. przez parownik, bo to on jest odpowiedzialny za podgrzewanie membran. Masz pod dostatkiem plynu?
  • REKLAMA
  • #4 2190705
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 124
    w ktore miejsce w ukladzie jest wpiety parownik
  • #5 2191066
    tacza
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Też mamm Poldka z gazem i przez dwa lata było OK. Teraz jeżdze passatem, ale poldek stoi jeszcze pod blokiem i mam bardzo podobne kłopoty z reduktorem.Odpalam na benzynce chodzi jakies 3-4 min przełączam na gaz jest ok. Jest ok ale do momentu kiedy nie otworzy sie duży obieg. Wtedy nie moge cisnąc poldka bo od razu reduktor sie szroni i auto szarpie i gaśnie. Płynu jest dość ale zauwazyłem ze go ubywa i znalazłem go w oleju:(. W moim przypadku padła najprawdopodobniej uszczelkja pod głowica i robi sie poduszka powietyrzna a małym obiegu i przez reduktor nic nie przepływa. Efekt: Zamarzniety reduktor:( Troche pomogło jak wymieniłem korek na chłodnicy żeby le[piej sie odpowietrzał, ale na 100% usterka nie zniknęła. Zmieniłem tez położenia reduktora. Tzn obnizyłem go, żeby płyn nie musiał płynąc do góry. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 2191639
    konrad260
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    To jest fakt naj prawdopodobniej masz wydmochana uszczelke pod glowica .Zobacz czy nie ubywa ci plynu i czy nie przybywa ci go woleju narka
  • #7 2192529
    krzysieklysy
    Poziom 15  
    auto ma juz gaz 2 lata i nie bylo problemu . Problem jest z obiegiem do parownika nie dochodzi cieple powietrze plynu nie ubywa.Mechanik twierdzi ze to wina pompy wodnej bo obied nie dochodzi do parownika czy cos w tym stylu.
  • #8 2192567
    adjar
    Poziom 24  
    No to przeciez wlasnie sobie odpowiedziales co jest przyczyna zamarzania- plyn nie dochodzi do parownika.
  • REKLAMA
  • #9 2192663
    krzysieklysy
    Poziom 15  
    Ale wszystko bylo czyszczone przepchany caly uklad i nic dalej to samo i czy moze to pompa wodna???
  • #10 2192678
    adjar
    Poziom 24  
    A parownik masz wysoko umocowany? Bo jak za wysoko, pompa ma wiecej roboty.
    No jak wszystko drozne, i juz kiedys dzialalo, a teraz nie - to moze byc pompa.
    Plyn wogole do parownika nie plynie, czy plynie, ale malo?
    A jak wyglada chlodzenie silnika? Dobrze chlodzi?
  • #11 2193008
    tacza
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    krzysieklysy napisał:
    auto ma juz gaz 2 lata i nie bylo problemu . Problem jest z obiegiem do parownika nie dochodzi cieple powietrze .

Przez parownik płynie woda a nie powietrze. A co do pompy to może byc prawdopodobne. Jak wygląda u ciebie grzanie w samochodzie. Szybko w środku robi się ciepło??

Podsumowanie tematu

✨ W Polonezie Caro 1.5 z 1993 roku po przełączeniu z benzyny na gaz parownik momentalnie zamarza. Problem pojawił się po dwóch latach bezawaryjnej pracy na gazie. Parownik powinien być podgrzewany przez płyn chłodzący, który zapewnia odpowiednią temperaturę membran. Przyczyną zamarzania może być niewłaściwy obieg płynu chłodzącego do parownika, co może wynikać z uszkodzonej pompy wodnej lub problemów z układem chłodzenia. Wskazywano również na możliwe uszkodzenie uszczelki pod głowicą, co powoduje powstawanie poduszki powietrznej i utrudnia cyrkulację płynu chłodzącego. Pomimo wymiany termostatu i przepchnięcia układu problem nadal występuje. Zaleca się sprawdzenie poziomu i obiegu płynu chłodzącego, położenia parownika (zbyt wysoko może utrudniać przepływ), a także efektywności pompy wodnej i układu chłodzenia silnika. Objawy to zamarzanie parownika i szronienie reduktora, co skutkuje szarpaniem i gaśnięciem silnika po przełączeniu na gaz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA