logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obraz obrócony pod kątem w Sony KV-X296 1K - co sprawdzić?

Simones 23 Sie 2005 20:28 1413 9
REKLAMA
  • #1 1758444
    Simones
    Poziom 11  
    Witam wszystkich! Jestem użytkownikiem forum Forda Probe i znam sie na komputerach (w tych tematach moge pomóc ja), ale TV to dla mnie czarna magia. Kupiłem pare dni temu telewizor Sony KV-X296 1K. Wybrałem tę markę bo mam do niej sentyment, ale chyba chce koniecznie zmienić moje zdanie. Kolory, ostrość wszystko ok, tylko problem polega na tym, że obraz jest jakby obrócony troszke pod pewnym kątem, jakby ktoś go obrócił trochę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Jest tak na każdym programie, a nawet telegazecie :cry: Czy ktoś wie czego to może być wina? Co powinienem sprawdzić/zrobić i ile ewentualnie może kosztować naprawa? Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 1758474
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 157
    Witam

Czy usterka została spowodowana np.transportem -jesli tak to.
    cewki odchylania umieszczone na szyjce kineskopu modły zostać naruszone.
  • REKLAMA
  • #3 1759263
    Simones
    Poziom 11  
    Raczej nie, telewizor wiozłem osobiście samochodem i obchodziłem się z nim delikatnie. Jak można sprawdzić czego to wina jest?
  • REKLAMA
  • #4 1761128
    leszek.b
    Poziom 29  
    Ocena: 157
    Witam
    Trzeba odkrecić ,tylna scianke TVC , i sprawdzić czy cewki odchylania (siedzą pewnie ) nie zostały przekręcone. Ale jesli tvc jest na gwarancji ?
    to tylko serwis. Proponuje jednak aby zobaczył tą usterkę fachowiec.
    -------------------------------------------------------------------------------------
    A tak naprawde to może ten tvc ma opcje regulacyjne -gdzie uzytkownik może wiele zrobić -(nawet to) . Tego modelu nieznam.
    Jle ma cali?
  • #5 1761180
    DRC1958
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam,
    nowe Tv Sony maja taka opcje mozna to minimalnie podregulowac
    pilotem nazywa sie to rotacja czy cos podobnego.
    Po prostu wejsc do menu i poszukac.Jezeli jest to minimalnie to nie
    potrzeba rozbierac odb.

Pozdrowienia Martin
  • #6 1761488
    Simones
    Poziom 11  
    TV nie jest nowy - ma już kilka lat, także gwarancji też nie ma. Chętnie zajrze do niego tylko nie wiem za bardzo gdzie tych cewek szukać i jak wyglądają :cry: Tzn. generalnie jak wygląda uzwojenie na rdzeniu to wiem, ale może są czymś osłonięte, ktoś wie?
  • REKLAMA
  • #7 1761993
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    KV-X2961K, jest to chassis AE-2.
    Tu masz link do trybu serwisowego tego TV (AE-2B, to jest to samo), zanim zaczniesz coś w nim robić przeczytaj dokładnie nawet trzy razy.
    W twoim przypadku regulacji dokonuj tylko w pozycji CXD2018, innych nie ruszaj.
    Jeżeli to nie pomoże to zostaje tylko reg. cewkami tak jak pisze kol. leszek.b.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic16809.html#233789
  • #8 1762349
    Simones
    Poziom 11  
    Super, wlaśnie o takie coś mi chodziło, tylko jeśli dobrze rozumiem to mam włączyć przycisk zasilania podczas przyciśniętych któryś 2 przycisków na przednim panelu. Niestety nie pojawia się napis TT tylko włącza się normalnie jakis program. Nie rozumiem co robie nie tak :/
    P.S. TV ma 29 cali.
  • #9 1766338
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 769
    Wejście w tryb serwisowy następuje w wynniku wciśnięcia klawisza włącznika sieciowego, przy jednoczesnym naciśnięciu obu przycisków + i - na klawiaturze lokalnej.
  • #10 1768767
    Simones
    Poziom 11  
    Tak wlaśnie robiłem od początku - myślałem że źle, bo nie wchodzi w żaden tryb serwisowy, tylko normalnie włącza program. Próbowałem już nawet na wiele sposobów - najpierw + i - i przytrzymując dopiero hebel, jednocześnie wszystkie 3, itp. itd. i nic. Przyciski obydwa działają (przełączają programy, a wciśnięte razem "zeróją" ustawienia) ale trybu serwisowego w ten sposób i w tym modelu napewno nie da się włączyć. Może istnieje jakiś inny sposób:?::cry:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Sony KV-X296 1K, na którym obraz jest obrócony pod kątem przeciwnym do ruchu wskazówek zegara na wszystkich programach i telegazecie. Problem może wynikać z uszkodzenia cewek odchylania umieszczonych na szyjce kineskopu, które mogły zostać naruszone podczas transportu, choć użytkownik twierdzi, że telewizor był przewożony ostrożnie. Zalecane jest zdjęcie tylnej ścianki telewizora i sprawdzenie, czy cewki odchylania nie zostały przekręcone lub uszkodzone. W przypadku gwarancji naprawa powinna być wykonana przez serwis. Telewizory Sony mogą mieć opcję regulacji obrazu z poziomu menu lub trybu serwisowego, np. funkcję rotacji obrazu, jednak model KV-X296 1K jest starszy i niekoniecznie posiada taką funkcję. Wskazano, że model ten korzysta z chassis AE-2, a regulacje w trybie serwisowym powinny być wykonywane ostrożnie, zwłaszcza w pozycji CXD2018. Wejście do trybu serwisowego wymaga wciśnięcia przycisku zasilania wraz z przyciskami + i - na panelu lokalnym, jednak użytkownik ma problem z aktywacją tego trybu, gdyż telewizor normalnie włącza program zamiast pokazać napis TT. Możliwe, że istnieje inny sposób wejścia do trybu serwisowego w tym modelu. W przypadku braku możliwości regulacji elektronicznej pozostaje mechaniczna regulacja cewek odchylania przez fachowca. Telewizor ma 29 cali.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA