logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS Ever Sinline 3000 Rack - Uszkodzony jeden z tranzystorów mocy

GrandMasterT 22 Cze 2018 10:55 1479 4
  • #1 17289943
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    UPS Ever Sinline 3000 Rack - Uszkodzony jeden z tranzystorów mocy
    W UPSie Ever Sinline 3000 Rack (2007r) nagle przestało zupełnie działać podtrzymywanie wyjścia po wyłączeniu zasilania z sieci. Aktualny stan jest taki, że po włączeniu cyka coś regularnie, prawdopodobnie jeden z przekaźników. Myślałem, że może po latach pracy wypaliły się styki, ale szykując płytę do wylutowania przekaźników zauważyłem, że jeden z tranzystorów wyjściowych jest rozerwany.

Historia tego UPS-a była taka, że pracował sobie w klimatyzowanej serwerowni, któregoś dnia podczas burzy wyłączyli prąd i UPS też się wyłączył. Myślę że z samą burzą nie miało to wiele wspólnego, w sensie że nie uszkodziły nic przepięcia, tylko po prostu awaria wystąpiła w momencie wyłączenia zasilania i próby przejścia na awaryjne.
    W spontaniczny wybuch tranzystora wątpię i teraz nasuwają mi się takie pytania:

Czy mogło zdarzyć się, że przez wadliwy przekaźnik, który nie zaskakuje, uszkodziło się wyjście? Lub czy ewentualnie słaba filtracja napięcia zasilającego z przetwornicy, która znajduje się na płycie (i jak przypuszczam, zasila część elektroniki UPS-a), mogła doprowadzić do takiego uszkodzenia? Jest tam kondensator 330µF/16V, który jest spuchnięty i pomiary wykazały, że utracił część pojemności, a ESR ma na poziomie 3Ω.

Oprócz przekaźnika i w/w kondensatora, pomierzyłem wybiórczo elementy wokół wyjścia i wszystko wygląda raczej ok. Poratowałby mnie ktoś ponadto oznaczeniem użytych tam tranzystorów ? Bez wylutowywania i roznitowania całego modułu z "radiatorami" nic nie dam rady podejrzeć.

EDIT: Wylutowałem 4 tranzystory z tej sekcji radiatora gdzie wybuchły, to IRF 1407. Rozbieranie tego to dość ciężki temat, nie wiem czym ta płyta była lutowana ale żeby w ogóle cokolwiek wylutować musiałem używać starej 200W lutownicy sieciowej z grotem prawie jak palec. 100W stacja lutownicza kariery nie zrobiła, nawet ustawiona na max - grot się przyklejał i tyle. Wcześniej oczywiście pościnałem nity i tranzystory wyciągałem pojedynczo.

Wszystkie 4 tranzystory z tej jednej sekcji były uszkodzone i do tego jeszcze przepalone bezpieczniki. Nic innego uszkodzonego nie widzę.
  • #2 17438741
    shonasz
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Czy udało się naprawić UPS? Mam podobny i też uszkodzeniu uległ jeden z IRF1407 oraz również jest spuchnięty kondensator 330µF.
  • #3 17438784
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Wymieniłem jakiś czas temu uszkodzone elementy, ale nie miałem jeszcze czasu go poskładać i spróbować uruchomić, poza tym rozszabrowałem akumulatory do dwóch mniejszych UPS-ów i teraz muszę coś kupić w to miejsce. Może w najbliższych dniach do tego przysiądę. Do tej pory jedynie podłączyłem zasilanie z zewnątrz w miejsce akumulatora i sprawdziłem, że panel z przodu mi działa - wcześniej świeciły stale wszystkie diody, uszkodzony był układ 74HCT164, który tam się znajduje.
  • #4 17438793
    shonasz
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Ok. Dziękuje za odpowiedz - sprawdzę jeszcze ten układ.
  • #5 17453339
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Poskładałem dzisiaj swojego. Na akumulatorach ruszył, normalnie napięcie na wyjściu było - sprawdzałem pod niewielkim obciążeniem. Po podłączeniu do sieci jednak nastąpiło zadziałanie zabezpieczenia B10 na obwodzie gdzie go podłączyłem. Teraz się zastanawiam, czy winny temu jest ten duży transformator, który pewnie używany jest też do ładowania akumulatorów - możliwe że jego załączenie wyłączy B10 - czy też mam coś uszkodzone. Lipa bo w miejscu gdzie go próbowałem uruchomić wszystkie obwody są zabezpieczone B10, ale spróbuję go włączyć w szereg z małym czajnikiem albo jakąś grzałką i zobaczę co się stanie.
REKLAMA