logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rekomendacje termometru elektronicznego dla dziecka, do 300zł, nie Oregon

Balu 23 Cze 2018 11:16 8868 25
REKLAMA
  • #1 17291761
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Cześć, potrzebuję termometru dla dziecka (4lata+).
    Takiego który by wskazywał powtarzalnie temperaturę...
    Cena? Z grubsza dowolna <300zł będzie super. Rozważę też inne propozycje.
    Obecnie używaliśmy Oregona ale zaczął szaleć z pomiarami...

Jakieś w miarę sprawdzone propozycje? (Techno medy i inne takie eksperymenty darujmy sobie na starcie:) ).

Może być pod pachę... może być bezdotykowy.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17292896
    dylus1
    Poziom 16  
    Ocena: 93
    Witam,
    Ja używam od ponad roku- do dziecka i do mierzenia temperatury wody termometr
    Geratherm non contact.

Ogólnie się sprawdza do codziennego użytku.

na Ceneo ma teraz średnią ocen 4,8 i 560 opinii.

cena 85-105zł.
  • #3 17292928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 17293679
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 17401748
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 960
    Balu napisał:
    Visiofocus
    https://medyczny-rzeszow.pl/p/78/1173/termometr-visiofocus-smart-bezdotykowy-elektroniczny--termometry.html TO nie jest reklama . Używam. Jest powtarzalny. Sam koryguje temperaturę otoczenia. Pozdrawiam. Termometr pozwala znaleźć najwyższą temperaturę na czole. W przypadku gorączki , najwyższa temperatura występuje na tętnicach skroniowych i jest wyższa nawet o 0,8 stopnia od temperatury na środku czoła. Może Ktoś wie dlaczego?
  • #9 17739053
    kiltel
    Poziom 15  
    Ocena: 75
    Balu napisał:
    Ktoś coś jeszcze dorzuci od Siebie?:)

Zakupiłem taki termometr i jestem zadowolony. Powtarzalność i dokładność na bardzo dobrym poziomie. Mała mini recenzja i test https://czips.pl/visiofocus-smart/
  • #10 17803010
    madret
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam
    Podbijam temat. Potrzebuję porady w wyborze dobrego termometru bezdotykowego, miałem do tej pory Microlife NC 100, ale zawyża temperaturę o 1,5 stopnia C, a serwis twierdzi, że termometr działa poprawnie, także już dziękuję tej firmie a termometr do kosza. Ciekawie wygląda ten termometr Visiofocus, ale jak czytam opinie na temat tej firmy, to wszystko wygląda jakby to była reklama. Proszę o pomoc w wyborze czegoś dobrego.
  • #11 17803050
    anchilos
    Poziom 39  
    anchilos napisał:
    W przypadku gorączki , najwyższa temperatura występuje na tętnicach skroniowych i jest wyższa nawet o 0,8 stopnia od temperatury na środku czoła. Może Ktoś wie dlaczego?
    Przeprowadziłem testy. Znaleziona najwyższa temperatura pokrywa się z temperaturą zmierzoną pod pachą termometrem rtęciowym . Skąd takie różnice na czole? Termometr jest powtarzalny.
  • #13 17805574
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Termometr firmy braun (model sobie wybierz), mierzący temperaturę w uchu. Resztę tych zabawek mierzących na czole odradzam. Jak dziecko będzie miało gorączkę, to zamiast zastanawiać się, co zrobić, będziesz zastanawiał się, czy termometr dobrze zmierzył, bo coś ci nie pasuje. W szpitalu dziecko miało 40 i leci przez ręce - ich termometr pokazuje 37 - i siedzą baby dyskutują, co jest nie tak, bo u nich wszystko dobrze (osobiście musiałem tłumaczyć im, jak takim robi się względnie prawidłowy pomiar). Naprawdę, te termometry bezdotykowe powinni zlikwidować, na pewno w szpitalach. Nie chodzi o to, że one są niedokładne, chodzi o to, że pomiar nie można jednoznacznie uznać, za temperaturę ciała, ale w mierzonym punkcie.
    anchilos napisał:
    Termometr pozwala znaleźć najwyższą temperaturę na czole. W przypadku gorączki , najwyższa temperatura występuje na tętnicach skroniowych i jest wyższa nawet o 0,8 stopnia od temperatury na środku czoła. Może Ktoś wie dlaczego?

I właśnie m.in. o tym piszę. Temperatura na tętnicy skroniowej mierzona bezpośrednio będzie wyższa. I tak nie mierzy się temperatury pirometrem. Sprawdzić w instrukcji, jak wykonywać prawidłowy pomiar temperatury ciała, a wielu będzie zaskoczonych.
  • #14 17805709
    anchilos
    Poziom 39  
    chisel napisał:

I właśnie m.in. o tym piszę. Temperatura na tętnicy skroniowej mierzona bezpośrednio będzie wyższa. I tak nie mierzy się temperatury pirometrem.
    anchilos napisał:
    Przeprowadziłem testy. Znaleziona najwyższa temperatura pokrywa się z temperaturą zmierzoną pod pachą termometrem rtęciowym .
    chisel napisał:
    Sprawdzić w instrukcji, jak wykonywać prawidłowy pomiar temperatury ciała, a wielu będzie zaskoczonych.
    Instrukcja pomiaru, a porównanie pomiarów. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #15 17805817
    chisel
    Poziom 27  
    Znalazłem jakąś instrukcję od któregoś modelu, urządzenie kosztuje około 300 zł.
    https://novamed.pl/media/product_files//v/i/visiofocus-instrukcja-novamed.pdf
    Polecam lekturę. Najzwyczajniej nigdy nie będziesz pewny, czy zmierzona temperatura jest prawidłową.
    ps. Mam w domu też pirometr. Fajnie można zmierzyć temperaturę ściany, albo jakiegoś tranzystora, który zanadto się grzeje.
  • #16 17805982
    madret
    Poziom 12  
    chisel napisał:
    Najzwyczajniej nigdy nie będziesz pewny, czy zmierzona temperatura jest prawidłową.

A skąd ta niepewność?
  • REKLAMA
  • #17 17806340
    chisel
    Poziom 27  
    Z doświadczenia w domu i szpitalu, dlatego piszę. Usilnie nikogo nie namawiam, ale chcę zwrócić uwagę na pewne rzeczy. Może komuś się ta informacja przyda.
  • #18 17807180
    madret
    Poziom 12  
    Pytam dlatego że przeglądnąłem tą instrukcję i niczego złego nie zauważyłem, na co mam zwrócić uwagę?
  • #19 17809997
    madret
    Poziom 12  
    chisel napisał:
    Z doświadczenia w domu i szpitalu, dlatego piszę. Usilnie nikogo nie namawiam, ale chcę zwrócić uwagę na pewne rzeczy. Może komuś się ta informacja przyda.

Proszę o informację co jest nie tak z tą instrukcją, na co zwrócić uwagę?
  • #20 17810015
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 691
    Tzw. bezkontaktowe termometry w rzeczywistości mierzą różnicę pomiędzy temperaturą obiektu i swojego wnętrza. W środku jest kolejny termometr od uzyskania temperatury odniesienia. Wszytko działa prawidłowo w stabilnych warunkach. Jeśli jednak zmienia się temperatura otoczenia/urządzenia to pojawiają się błędy pomiarowe.
  • #21 17810090
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Akurat w pomiarze temperatury u ludzi 1 stopień ma znaczenie.Dla ścian,ogrzewania podłogowego nieco mniejsze.
  • #22 17810404
    chisel
    Poziom 27  
    TvWidget napisał:
    Wszytko działa prawidłowo w stabilnych warunkach.

Dokładnie. I to jest główny problem, bo w rzeczywistości takie warunki będą rzadko kiedy. Dodatkowo nie mierzy się temperatury na odsłoniętych częściach ciała, bo ich temperatura będzie niższa. Termometry bezdotykowe muszę te różnice skompensować, i nawet jest w instrukcji o tym napisane.
  • #23 17812168
    madret
    Poziom 12  
    To w takim razie jakiego termometru używać, żeby na przykład zmierzyć temperaturę dziecku w nocy bez jego budzenia?
  • #24 17812248
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Hmmm.IMO to nie problem termometru.Od zawsze rtęciowy nasze babcie i mamy wsadzaly w pachy, odczekały i dzieciak zaraz zasypiał.Wg opowieści, ja też.
    A przeklamania:jeżeli zawsze mierzysz tym samym sprzętem dzieciakowi czy dorosłym w tym samym miejscu organizmu i wówczas gdy jest zdrowy, masz punkt odniesienia.
  • #25 17989775
    rebmulp
    Poziom 7  
    Ocena: 3
    Osobiście polecam termometr Braun z serii irt. Użytkuje (w pracy i w domu) juz dwa lata, jest wytrzymały i dokładny. Mierzy temperaturę na powierzchni błony bębenkowej (jest to temperatura najbardziej zbliżona do temperatury głębokiej ciała). Jedynym minusem są wymienne kapturki, ale można ustrzelić dobrą oferte na znanym portalu aukcyjnym.
  • #26 19469132
    seboos75
    Poziom 7  
    Ocena: 6
    Mam nowy ten Microlife nc100. Żałuje ze go nie oddałem w 14 dni. O ile dorosłego temperaturę jako tako o tyle dziecka jakaś porażka. Rtęciowy 36,9 , drugi elektronik ale dotykowy 36,8, a ten 37,8 albo 38,2.

Podsumowanie tematu

W dyskusji na temat rekomendacji elektronicznych termometrów dla dzieci do 300 zł, z wyłączeniem marki Oregon, pojawiły się różne propozycje i opinie. Użytkownicy polecają m.in. termometr Geratherm non contact, który kosztuje 85-105 zł i ma wysoką ocenę na Ceneo. Inne rekomendacje to Visiofocus Smart oraz Thermofocus, które są bezdotykowe i oferują automatyczną korektę pomiaru względem temperatury otoczenia. Użytkownicy podkreślają, że Visiofocus jest powtarzalny i dokładny, a także umożliwia pomiar temperatury na czole, co może być korzystne w przypadku gorączki.

Warto również zwrócić uwagę na termometry Microlife, takie jak model NC 120, który sprawdza się w pomiarach temperatury wody i ciała. Użytkownicy zauważają, że termometry bezdotykowe mogą mieć problemy z dokładnością, zwłaszcza w zmieniających się warunkach otoczenia, co może prowadzić do błędnych odczytów. Wskazano również na termometry Braun, które mierzą temperaturę w uchu, jako bardziej wiarygodne w porównaniu do modeli bezdotykowych.

Dyskusja podkreśla znaczenie używania tego samego urządzenia do pomiarów, aby uzyskać spójne wyniki, oraz zwraca uwagę na różnice w pomiarach między różnymi typami termometrów. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, co może pomóc w dokonaniu świadomego wyboru.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA