logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Clarion PN-2419M CY460 - Zniekształca dźwięk potem wraca do normy i tak w

sir-greg 25 Cze 2018 18:44 774 7
REKLAMA
  • #1 17296321
    sir-greg
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam,

Mam problem z Clarionem CY460 z Nissana Almera N16, sytuacja wygląda tak że po chwili zniekształceniu i podgłoszeniu ulega dźwięk aż do jego zaniku, jakby charczenie i coraz trudniej zrozumiały tekst...po dłuższej chwili wraca do normy, sytuacja pojawia się dość często, nieregularnie i niezależnie od źródła dźwięku - czy to CD czy FM.

Po otworzeniu radia nic nie widać niepokojącego, żadnych spuchniętych kondensatorów czy też przepalonych elementów. Co może być powodem takiego zachowania? Czy to procesor dźwięku pada czy to zimne luty?
  • REKLAMA
  • #2 17296332
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Zmierz rezystancję głośników, najlepiej w kostce radia.
  • REKLAMA
  • #3 17298243
    sir-greg
    Poziom 13  
    Podaje wyniki pomiarów.

RR/ RL - 4,2 Ω
    FR/ FL - 3,4 Ω - z tym że na froncie są 4 głośniki podpięte - standard w drzwiach i wysokie w słupkach.

...wg mnie to nie sprawa głośników bo problem występuje zupełnie losowo, pięknie gra po chwili występują coraz większe zniekształcenia (jakby przesterowanie/charczenie ciężko mi to opisać - tak jakby gdzieś zasilanie zanikało) aż prawie do zaniku dźwięku i po jakimś czasie około 1-2 minuty wraca do normy...instalacja fabryczna, nic nie grzebane, nic nie zmieniane, przelutowałem końcówkę mocy i piny jakiegoś tranzystora który jest podpięty do obudowy i przez 2/3 dni było ok po czym znowu zaczęło wariować.
  • #4 17299874
    miecho18
    Spec od komputerów
    sir-greg napisał:
    FR/ FL - 3,4 Ω

Za mało. Sprawdź radio "na stole", z podłączonymi dwoma sprawnymi głośnikami o impedancji nie niższej niż 4Ω. Jak będzie to samo, to można szukać dalej.
  • #5 17301427
    sir-greg
    Poziom 13  
    Ok, trzeba było się nieźle nakombinować dla tego testu bo panel sterowania i wyśtwietlacz jest osobno etc.. nie ważne, udało się... na głosnikach 4 ohm efekt ten sam, gra, po jakimś czasie występują zniekształcenia, potem znowu ładnie gra etc...
  • REKLAMA
  • #6 17301822
    miecho18
    Spec od komputerów
    W takim razie trzeba sprawdzić czy problem występuje tylko na wyjściu końcówki mocy czy już na jej wejściu.
  • REKLAMA
  • #7 17301881
    sir-greg
    Poziom 13  
    Czytałem podobne tematy losowo występujących zniekształceń i podnoszony był problem zimnych lutów(?) ... teraz przy większej wilgotności powietrza problem jest znikomy, raz na chwile wzrosła głośność i pojawiły się zniekształcenia i zaraz wróciło do normy.... na testy czy przed czy za końcówką jestem za cienki... szkoda bo radio ciężko zastąpić innym a używek jak na lekarstwo.
  • #8 17331934
    sir-greg
    Poziom 13  
    Problem nie został rozwiązany, radio samoistnie przestało sie dziwnie zachowywać także temat odpuściłem i zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z radiem Clarion CY460 w Nissanie Almera N16, które doświadcza zniekształceń dźwięku, charczenia i zaniku dźwięku, a następnie powraca do normy. Problemy występują losowo, niezależnie od źródła dźwięku (CD, FM). Po otwarciu radia nie stwierdzono uszkodzeń wizualnych, takich jak spuchnięte kondensatory. Użytkownik przeprowadził pomiary rezystancji głośników, które wykazały wartości w normie, oraz przelutował końcówkę mocy, co na krótko poprawiło sytuację. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie radia na stole oraz zbadanie potencjalnych zimnych lutów, które mogą być przyczyną problemu. Ostatecznie użytkownik zauważył, że problem ustąpił samoczynnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA