logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] [Satel CA 6] Jak programować sabotaż i kontraktor?

monterek22 26 Cze 2018 12:01 1197 9
REKLAMA
  • #1 17297506
    monterek22
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    witam
    Nie znalazłem odpowiedzi na forum, wiec piszę.
    Zakupiłem alarm satel ca 6 podlaczylem wszystkie potrzebne rzeczy typu manipulatory, syreny itp, czujke podlaczylem jako nc i mam kilka pytań odnośnie programowania prosto z manipulatora. Nie znalazłem odpowiedzi w instrukcji.
    1.Czy sabotaż sie programuje jako nc lub podobnie czy poprostu wpisujemy 00 jako brak czujki.
    2.jak to jest z kontraktonem tez sie go programuje czy poprostu podlaczamy bezpośrednio do centrali i działa.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17297619
    tomaszns
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witaj,
    nie lepiej czujkę w 2EOL/NC podłączyć ? Jeżeli się upierasz jako NC to sabotaż też NC tylko jako np. 24H głośna. Kontaktron też programujesz ;)
  • #3 17297710
    monterek22
    Poziom 7  
    Sabotaż z syreny też programuje jako nc ? Czyli linie z1-z6 w zależności na których dam kontrakton, czujkę i syrene programuje jako NC i sabotaż tak samo NC, a puste linie jako 00 brak czujki, dobrze zrozumiałem ? Jeżeli bym zrobił czujke jako 2EOL/NC to przy programowaniu, sabotaż programujemy 2eol/nc a kontrakton ?
  • REKLAMA
  • #4 17298083
    tomaszns
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Monterek trochę mam wrażenie że nie poczytałeś dokładnie forum bo jest masa info na ten temat... Kolego wiesz czym się różni 2EOL/NC od NC? Jak nie to doczytaj sobie ale najważniejsze że wtedy zajmuje Ci czujka jedno wejście w centrali (na chłopski rozum to widzi alarmy i sabotaż podpinając pod tylko jedno wejście) co w przypadku CA 6 może być istotne (nie napisałeś ile masz zamiar docelowo zamontować czujek). Sabotaż sygnalizatora prawidłowo podłączamy w EOL czyli z jednym rezystorem. Jaki masz model kontaktronu? Jeżeli pod wejście nie jest nic podpięte to oczywiście programujemy jako brak :)

EDIT: Może najprościej będziesz jak zrobisz schemat i go wrzucisz to ocenimy czy wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #5 17298263
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    tomaszns napisał:
    Sabotaż sygnalizatora prawidłowo podłączamy w DEOL czyli z jednym rezystorem

Zapewne wkradło się jedno "D", bo chodziło o "EOL", nie "DEOL".

monterek22 napisał:
    kontrakton (...)

Nie ma takiego elementu w alarmach. Jest natomiast kontaktron. Proponuję trzymać się poprawnego nazewnictwa.
    monterek22 napisał:
    jak to jest z kontraktonem tez sie go programuje czy poprostu podlaczamy bezpośrednio do centrali i działa.

Generalnie zasada jest taka, że nic nie ma za darmo. Samo nie zadziała, a jak zadziała to tylko dlatego, że czasami domyślne ustawienia akurat "pasują". Ogólnie czujkę alarmową należy podłączyć w sposób optymalny (NC, EOL, 2EOL (DEOL)) a następnie konsekwentnie do sposobu podłączenia, należy wejście centrali odpowiednio zaprogramować.

Warto zastosować się do rady kolegi @tomaszns i wrzucić swoją propozycję podłączenia. Wtedy łatwiej będzie dyskutować.
  • #6 17298456
    monterek22
    Poziom 7  
    Od początku zacznę bez schematu proszę o sprawdzenie tylko czy system będzie działał z 1 czujką i 1 kontaktronem
    Montaż:
    Czujka w konfiguracji NC podłączam pod z1, tmp pod z6
    manipulator według instrukcji
    sygnalizator według instrukcji, tmp pod z4 i com
    kontaktron z rezystorem w konfiguracji EOL do z5 i com
    Programowanie:
    z1 NC
    z2 00
    z3 00
    z4 NC
    z5 EOL
    z6 NC
    I dodatkowe pytanie jak ustawić opóznienie na kontaktronie[/align]
  • #7 17298538
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1402
    Po pierwsze poczytać instrukcję.
  • #8 17298613
    monterek22
    Poziom 7  
    nie będzie działać ?
  • REKLAMA
  • #9 17298974
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1273
    Nikt nie pisze że będzie działać albo nie, ale odpowiedzi na kolegi pytania są po prostu w instrukcji. Tak jak są tam opisane typy linii i ich sposoby reakcji.
    Z centralą powinny być rezystory służące do parametryzacji . Co kolegę powstrzymuje przed ich użyciem i zrobieniem tego jak należy?
  • #10 17302325
    monterek22
    Poziom 7  
    podłączyłem w konfiguracji NC czujki i sabotaż działa dzięki, pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytania dotyczące programowania systemu alarmowego Satel CA 6, w tym podłączenia czujek i sabotażu. Odpowiedzi wskazują, że sabotaż powinien być programowany jako NC, a kontaktron również wymaga programowania. Użytkownicy podkreślają znaczenie poprawnego podłączenia czujek w konfiguracji NC lub EOL oraz konieczność stosowania rezystorów do parametryzacji. W końcu użytkownik potwierdził, że podłączenie czujek w konfiguracji NC działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA