logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SATEL CA-6 schemat - do znawców tematu potrzebna pomoc...

kristover 20 Maj 2006 23:39 13098 16
REKLAMA
  • #1 2647089
    kristover
    Poziom 12  
    Ocena: 53
    Proszę o sprawdzenie poniższego schematu. Okablowanie w budynku zrobione na skrętkach sześciożyłowych. Styki sabotażowe chyba jako NC ale pewności nie mam. Proszę o określenie jaka to konfiguracja czyjek (NC,NO,EOL...) jeśli połącze je w sposób jak na schemacie. Jeśli powinno być inaczej proszę o poprawny schemat na kristover(_at_)op.pl, lub sugestie na forum Z góry dzięki.
    Załączniki:
    • schemat.zip (27.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2647480
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 570
    Zrób z tego schematu jpg bo corela nie każdy posiada ...
  • REKLAMA
  • #3 2648509
    kristover
    Poziom 12  
    Oto schemat w formacie .jpg. Proszę o ocenę, sugestie, ine rozwiązania połączeniowe lub nowy schemat na podstawie elementów występujących w schemacie . Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Pulpit.zip (420.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 2648657
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 2649359
    kristover
    Poziom 12  
    sharp napisał:

1)czujki - można podłączyć w ten sposób, z tym, że podłączone są one obecnie jako NC, co nie pozwala na wykrycie sabotażu lub uszkodzenia linii.

...ale sabotaż chyba zadziała w tej konfiguracji na wejściu Z5 przy próbie manipulacji bo tam jest cały czas "24H głośne", problem może być przy rozróżnieniu która to czujka .....dobrze myślę.....dzięki za sugestie może któś się pokusi o schemat z tym 2EOL ....jeszcze raz dzięki .... acha a jak określić linie Z6 jako NO czy NC styki sabotażowe to chyba NC...pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2649407
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 2650049
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Zastosuj się do wypowiedzi kolegi wyżej - 2EOLNC - jest b. wygodne, praktyczne i "bezpieczne" dla systemu.

Szeregowo (NC) podłącz obudowę centrali z sygnalizatorem na jednej linii.

Pzdr
  • #8 2653282
    kristover
    Poziom 12  
    no koledzy dzieki za sugestie wiec ostatecznie wygladalo by to tak jak na schemacie poniżej ..... na schemacie brak jeszcze polączenia w szereg sabotażu z obudowy ale to już przysłowiowe piwko z pianką....jeszcze raz dzięki
    Załączniki:
    • SATEL CA-6 schemat - do znawców tematu potrzebna pomoc... 3.jpg (492.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2659727
    kristover
    Poziom 12  
    koledzy ocencie mi ten schemacik ostatecznie ....
  • #10 2659884
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Wszystko ok! + sabotaż centrali oczywiscie :)

jedna rzecz - rezystory od sygnalizatora - muszą być w nim zaisntalowane.

Pzdr
  • #11 2660099
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Jeśli podłączasz sygnalizatory SATELA nie musisz montować rezystorów 2,2k zamontowany jest on już w sygnalizatorze
  • #12 2660167
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    jarek1 napisał:
    Jeśli podłączasz sygnalizatory SATELA nie musisz montować rezystorów 2,2k zamontowany jest on już w sygnalizatorze

Witam

Rezystory są wymagane - zalecenia ostatnich instrukcji satelowskich - przedtem nigdy nie montowałem i było ok - teraz jest to podkreślone:

http://www.satel.pl/pliki/download.php?file_id=31

Pzdr
  • #13 2660592
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Przepraszam zapomniałem ale to się tyczy tylko sygnalizatorów z własnym zasilaniem. Zwykłe sygnalizatory mają wbudowane rezystory np SPL4001. Rutyna czasami może zgubić człowieka
  • #14 2669216
    kristover
    Poziom 12  
    przy sygnalizatorach z wlasnym zasilaniem nie wymaga sie montazu rezystorów sygnalizator zasila sie z wyjscia np OUT 2 a wyjscia przekaznikowe STO i STA podlancza sie do wyjsc niskopradowych...
  • #15 3278303
    czempik
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam jak dla mnie to dwie ostatnie wypowiedzi są sprzeczen
    napisze jak ja zrobilem ostatnio z SP-4002 (z własnym zasilaniem)

zasilanie sygnalizatora dałem z OUT4 i COM

a wyzwalanie czyli SO i SA (razem) dałem na OUT1 i COM i pomiędzy te dwa styki wpiąłem 2,2kΩ bo bez niego centralka wykrywała brak obciążenia
    (w sygnalizatorze zrobiłem wyzwalanie pojawieniem się +12V)
  • #16 3284610
    scooba
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    dlaczego napisaliscie ze chlopak na poczatku zle zabotzarz podłaczyl, a co w tym zlego?
  • #17 3284659
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawnej konfiguracji i podłączenia czujek oraz elementów systemu alarmowego SATEL CA-6, szczególnie w kontekście okablowania na skrętkach sześciożyłowych i konfiguracji styków sabotażowych. Zalecane jest stosowanie konfiguracji dwuparametryzowanej 2EOL/NC dla czujek, co umożliwia wykrycie sabotażu i uszkodzenia linii oraz odzyskanie linii Z5 w centrali. Styki sabotażowe powinny być podłączone jako NC, a obudowa centrali i sygnalizator powinny być połączone szeregowo na jednej linii sabotażowej. Moduł GSM należy podłączyć do zacisków RING i TIP, a zasilanie sygnalizatora i modułu GSM najlepiej realizować z wyjść programowalnych OUT centrali (np. OUT1, OUT2). W kwestii rezystorów podłączanych do sygnalizatorów, istnieje rozbieżność: sygnalizatory z własnym zasilaniem nie wymagają montażu rezystorów, natomiast w nowszych instrukcjach SATEL zaleca się ich stosowanie, zwłaszcza w przypadku sygnalizatorów bez własnego zasilania (np. SPL4001). Przykład praktyczny podłączenia sygnalizatora SP-4002 z własnym zasilaniem obejmuje zasilanie z OUT4 i COM oraz wyzwalanie z OUT1 i COM z rezystorem 2,2kΩ w celu wykrycia obciążenia. Podsumowując, konfiguracja 2EOL/NC jest rekomendowana jako bezpieczna i praktyczna, a schematy i instrukcje SATEL (strona 17 instrukcji instalacyjnej) są podstawą do prawidłowego podłączenia i diagnostyki systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA