logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Radeon 9600 Pro Gigabyte z radiatorem zamiast wentylatora się nie przegrzeje?

KoSi 24 Sie 2005 08:13 4295 10
REKLAMA
  • #1 1759606
    KoSi
    Poziom 12  
    Witam, posiadam karte graficzna Radeon 9600 Pro Gigabyte z wiatraczkiem, ktory strasznie halasuje. wczoraj mialem na jeden dzien radeona 9200 z radiatorem i nie moglem uwierzyc ze mojego kompa prawie wogole nie slychac. zasilacz mam dobry i wentyl na procku tez za to ten od grafy strasznie warczy, juz go nawet przeczyszczalem ale nic nie dalo. patrzylem teraz na grafiki i te radeony 9600 pro gigabyte sa z radiatorami. wiec moje pytanie brzmi czy jesli zakupilbym taki radiator i wstawil w miejsce wiatraka to czy karta da rade? czy te starsze sa przystowane do tego czy nie uciagna na radiatorze? czy mozna zakupic sam radiator do grafiki w sklepie? ewentualnie jakies inne rozwiazania zeby go wyciszyc?
  • REKLAMA
  • #2 1759636
    przlel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    taki sam raczej nie da rady
    ja mam radeona 9200 i radiator nagrzewa sie dosyc mocno mowiac krotka parzy
    ale napewno sa radiatory dla twojej grafiki odpowiednio wydajniejsze wystarczy poszukac
  • #3 1759732
    kieltyka_100
    Poziom 11  
    Jeśli chodzi i o samo głośne chodzenie karty, to podejrzewam że olej w łożyskach wentylatorka sie stracił i trzeba na nowo go wstrzyknąć. Miałem taki problem z Geforce 2(wiem ze to nie to co ten twój Radeon ale moze to pomoże). Taki "zabieg" w serwisie kosztuje 10zł.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1759846
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Za te 10 zł można iść choćby na dobre piwo a wentylator naprawić samemu. Jak go naprawić ? wystarczy poszukać na forum, było tego trochę na temat wiatraków i ich naprawy.
  • REKLAMA
  • #5 1759912
    KoSi
    Poziom 12  
    nie chodzi mi o radiator od 9200 tylko odpowiednio mocny. pisalem juz ze czyscilem wiatrak, olej tez wlewalem, ale on glosno chodzi od nowosci a jak sie zakurzy to coraz glsoniej. bez tej grafy moj komp jest bezszelestny wiec chcialbym aby ta grafa tez nie zaklucala spokoju. dlatego pytam jeszcze raz czy jest to realne ze zmienie sobie na radiator ten wiatrak bo nie chce spalic karty. wyjmuje sie go bardzo prosto i nie byloby problemu z montazem radiatora jesli mialby takie same zawleczki. chociaz jak zaczne grac w wymagajace gry to po jakims czasie mam artefakty na monitorze. wiec pewnie wiatrak nie wyrabia...
  • #6 1759940
    K!lleR
    Poziom 39  
    No chyba, że tak. W takim razie do 9600 będzie w sam raz chłodzenie pasywne + bezgłośny wentylator firmy Zalman. Wiem, że cena troszkę wysoka ale za to masz super chłodzenie.

http://www.pc-fan.pl/product_info.php/manufac...d/191?osCsid=ad73c50da29d12fb1e3bb6f57f85426a

Można też zamontować dodatkowe chłodzie wiatrak Zalman.

http://www.pc-fan.pl/product_info.php/products_id/194
  • #7 1760028
    przemas84
    Poziom 16  
    Jezeli kupisz odpowiednio duzy dobry radiator to mysle ze karta da rade. Ale dla pewnosci mozesz kupic jakis fajny radiator z cichym wiatrakiem.
    Warto zwrocic uwage na to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60634581. Bardzp tanio jak za tego typu chlodzenie. Ciche i bardzo wydajne, karta napewno sie nie zagrzeje
  • REKLAMA
  • #8 1760132
    fulos
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Twoja karta grafiki wymaga dobrego chłodzenia jak nie chcesz mieć z nią żadnego późniejszego wydatku. Pasywne chłodzenie ma wtedy sens jeśli grafika nie niczym szczególnym obciążona (gry itd.) lub chłodzeni to jest dobrej klasy. Producent takich kart jak twoja chcąć zachęcić do zakupu takiej karty wcisnął taki wentylatorek jak do twojej karty i zastosował wiatrak na łożyskach ślizgowych i zgóry wiadomo że wcześniej czy później będą z nim takie czy nie inne problemy - twój poprostu się wytarł. Na pewno kupiłbym coś na wiatraku np. pentagrama (60-80 zł) lub zalmana, który kosztuje już ciut więcej. Oczywiście wybór należy do ciebie. (wentylatory te chodzą na 5V zasilania i głośność - to poprostu cisza)

Z doświadczenia wiem, że pasywne chłodzenie jest dobre wtedy kiedy jest drogie i solidne.
  • #9 1760139
    przemas84
    Poziom 16  
    Zgadzam sie z przedmowca. Karta powinna miec dobre chlodzenie, nie powinna sie grzac bo to wplywa na stabilnosc i zywotnosc karty. Zwroc uwage na chlodzenie ktore podalem wczesniej a jak chcesz wydac troche wiecej to K!ller podal naprawde dobre propozycje
  • #10 1760159
    KoSi
    Poziom 12  
    moj wentylator jest mocowany dwoma plastikowymi koleczkami wiec moge je bez problemu wklada i wyciagac, chodzi o to zeby radiator mozna bylo zamontowac w to samo miejsce. ten radiator zalmana co kolega podal obejmuje karte z dwoch stron, nie wiem czy mi sie zmiesci, czy nie bedzie chaczyl o ram. mam plyte glowna asus a7n8x-e. zreszta 140 zl za radiator do karty za 400 zl to przesada:( kolega ktory podal linka do aukcji allegro prosze o sprawdzenie poprawnosci linka bo pisze ze aukcja zamknieta. wybor radiatora uzalezniony jest od rodzaju mocowania. poytanie czy wiekszosc radiator da sie zamonotwaoc na wiekszosc kart? czy sa radiatory specjalne do danych modeli?
  • #11 1760265
    K!lleR
    Poziom 39  
    Zalman pasuje do wszystkich nowych i starszych kart ATI Radeon, ma taki sam rozstaw otworów do zamocowania. Jest drogi ale skuteczny. Wybór należy do ciebie. Radeony to takie ustrojstwa które wymagają dobrego chłodzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz karty graficznej Radeon 9600 Pro Gigabyte zgłasza problem z głośnym wentylatorem, który mimo czyszczenia i uzupełniania oleju nadal hałasuje. Zastanawia się nad wymianą wentylatora na pasywny radiator, jednak obawia się przegrzewania i stabilności pracy karty, zwłaszcza podczas obciążenia w grach, gdzie pojawiają się artefakty. Użytkownicy wskazują, że standardowy radiator od modelu Radeon 9200 jest niewystarczający, gdyż nagrzewa się bardzo mocno. Zalecane jest zastosowanie wydajnego chłodzenia pasywnego lub półpasywnego z cichym wentylatorem, np. firmy Zalman lub Pentagram, które oferują dobre rozstawy mocowań kompatybilne z Radeonami, w tym 9600 Pro. Wentylatory na łożyskach ślizgowych mają tendencję do zużycia i hałasu, dlatego naprawa lub wymiana na wysokiej jakości chłodzenie jest wskazana. Cena oryginalnych rozwiązań Zalman może być wysoka, ale zapewnia skuteczne chłodzenie i cichą pracę. Montaż radiatora wymaga uwagi na rozmiar i kompatybilność z płytą główną (np. Asus A7N8X-E). Ogólnie karta wymaga solidnego chłodzenia, aby uniknąć przegrzewania i problemów ze stabilnością.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA