logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATI Radeon 9800PRO - artefakty i przegrzewanie, czy wymiana chłodzenia pomoże?

bambi13 16 Maj 2007 22:54 1509 6
REKLAMA
  • #1 3892330
    bambi13
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Witam

Otóż mam taki problem, dzisiaj grałem sobie i nagle zaczeły sie pojawiać artefekty zresetowałem kompa i wentylator od karty zaczął chodzić tak jak traktor i do tego win był cały zamazany :/.

I teraz nie wiem co mam robić dodam że karta bardzo mocno się grzeje i nie wiem od czego te artefekty.:|

Czy te artefekty to nie przypadkiem wina przegrzewania się karty? I czy zalmanik by to odmienił czy szykować kase na nową karte:(.

Proszę o odpowiedź, dźiękuje!

Pozdrawiam
    Po raz kolejny apeluję!
    Czy kolegę te błędy nie rażą?
    Proszę poprawić również określenia slangowe !
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 3892361
    wie8
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Odpowiedź
    TAK. ARTEFAKTY to wynik przegrzania się GPU(procesora graficznego)... wychodzą wtedy syfy na ekranie w postaci róznokolorowych pasków, pikseli, zniekształceń i wogóle. Dobry system chłodzenia na kartę i po kłopocie np system HEATPIPE dobrej firmy.
    Ale mam wrażenie że kartę kręciłeś albo może wgrywałeś nowy firmware. Jeśli tak to obniż taktowanie karty. Albo inaczej - teraz obniż taktowanie i zobacz czy ARTEFAKTY nadal będą występować(przynajmniej nie powinny), i wtedy będą podstawy do dalszej dyskusji.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 3892839
    bambi13
    Poziom 15  
    Witam
    Chętnie bym obniżył ale tamto chłodzenie nie działa tzn. wiatrak przestał pracować i teraz mam gf 2. Ale moge powiedzieć jedno gdy karta była włanczana po odpoczynku zimna niebyło żadnych artów dopiero jak grałem w gry i się nagrzewała :D. I musiałem zawsze wyłanczać kompa na 1h i potem znowu było jak dawniej.

Aha i karty nie kręciłem była taka seryjna :/.
    Chciałem powiedzieć jeszcze że nie chce pakować w tą karte dużo kasy bo na wakacje kupuje nową na pci-e a jak strace 100zł na zalmana to będe tylko stratny.

Potrzebuje coś ciut lepszego od wersji fabrycznej.
    Co sądzicie otym chłodzonku:
    http://proline.pl/shop.php?prodid=AC+VGA+SILENCER
    lub
    http://proline.pl/shop.php?prodid=FREEZONE+XC-70+AL%2B
    Dzięki za pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3892843
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    Czytaj posty podobne .uzyj funkcji ,,szukaj,,zanim załozysz post.
    w tym przypadku dodatkowe chlodzenie nie pomoze.
    stawiam na kule BGA
    Po raz kolejny apeluję!
    Czy kolegę te błędy nie rażą?
    - stosuj duże litery zaczynając zdanie[/size]
    Dziękuję ...
    TONI_2003
  • #5 3892874
    bambi13
    Poziom 15  
    No to już wiem:/ Mam do was proźbe bo szukam na allegro i nie moge znaleść chodzi mi o sam wiatrak ati, nie całe chłodzenie jeśli ktoś wie dzie znajde taki wiatrak to proszę o link.

Z góry bardzo dziękuje

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3893734
    Jozku
    Poziom 11  
    Ze starszymi Radeonami rtefakty są zwykle objawami przegrzewania sie pamięci a nie GPU (takie efekty miewałem nawet przy standardowych taktowaniach - wręcz czasami trzeba było je zmniejszać) . Jednak jeśli zatrzymał sie wiatrak a ty nadal jej używałeś to nie można zagwarantowac czy nie wystąpiło uszkodzenie (zwłaszcza jeśli potraktowałeś ją grami).
  • #7 3894642
    bambi13
    Poziom 15  
    Od tej pory co pokazały się artefekty i karta była tak gorąca że się komp zresetował jej nie używam. Wydaje mi się a nawet jestem pawien że to wszystko przez chłodzenie bo od kiedy chłodzenie zaczeło fiksować razem z nim karta :). Zamówiłem już nowe chłodzenie więc do tego czasu będe dalej jechał na gf 2 którego mam aktualnie ;).

P.S Jeśli tylko naprawie tą karte odrazu ją sprzedam i kupie nvidie chodźby minimalnie słabszą 6600 bądź szybszą 6600GT :).

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z kartą graficzną ATI Radeon 9800PRO objawiają się artefaktami na ekranie oraz przegrzewaniem, co powoduje głośną pracę wentylatora i niestabilność systemu. Artefakty są typowym skutkiem przegrzewania GPU lub pamięci karty, zwłaszcza gdy wentylator przestaje działać. Zalecane jest zastosowanie lepszego systemu chłodzenia, np. z wykorzystaniem radiatorów typu heatpipe lub dedykowanych coolerów takich jak Zalman VGA Silencer czy Freezone XC-70 AL+. Jednak w przypadku uszkodzenia elementów BGA na karcie dodatkowe chłodzenie może nie rozwiązać problemu. Obniżenie taktowania karty może zmniejszyć artefakty, ale jeśli wentylator jest uszkodzony, konieczna jest jego wymiana. Wymiana samego wentylatora ATI jest poszukiwana przez użytkownika. Do czasu naprawy karta jest zastępowana starszym modelem GeForce 2. Po naprawie planowana jest sprzedaż karty i zakup nowszej karty Nvidia, np. GeForce 6600 lub 6600GT na PCI-E.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA