logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] iPad 2 Mini A1489 - Jak polutować wyrwane piny gniazda dotyku?

spioh1 27 Cze 2018 13:38 1149 3
REKLAMA
  • #1 17299678
    spioh1
    Poziom 14  
    Ocena: 63
    Ipad 2 Mini A1489 trafił do mnie na wymianę zbitego dotyku. Dotyk w połowie nie działał. Zdemontowałem dotyk niestety przy odpinaniu flexa wyrwały się piny z gniazda na płycie. Nie wiem jak to się stało dotyk był już wcześniej wymieniany na jakiś chiński tani zamiennik i może nie zapioł się prawidłowo. Pytanie jak to najlepiej polutować w jabłku wszystko jest takie delikatne i pełno drobnicy wkoło. Proszę o jakieś wskazówki jak do tego się zabrać mam sprzęt ale tak małego gniazda jeszcze nie lutowałem.

iPad 2 Mini A1489 - Jak polutować wyrwane piny gniazda dotyku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17299793
    nutergsm
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1665
    Zabezpiecz elementy w kolo folia aluminiową lub taśmą kaptonową.
  • REKLAMA
  • #3 17299811
    spioh1
    Poziom 14  
    nutergsm napisał:
    Zabezpiecz elementy w kolo folia aluminiową lub taśmą kaptonową.

ok ale jaką temperaturą to grzać i czy od góry czy od spodu lepiej ? Jak to zdemontować żeby nie uszkodzić czegoś innego ?

Dodano po 2 [godziny] 29 [minuty]:

Mam problem bo zdjąłem gniazdo dotyku ale razem z układem zaznaczonym na zdjęciu i nie mogę go znaleźć niestety co to za układ i czy odgrywa jakaś kluczowa rolę ?

iPad 2 Mini A1489 - Jak polutować wyrwane piny gniazda dotyku?

Dodano po 21 [minuty]:

Zgodnie ze schematem to jakiś rezystor R1752 na sygnale DISPLAY_SYNC_R
  • #4 17305037
    spioh1
    Poziom 14  
    Wymiana rezystora i gniazda dotyku powiodła się ipad działa be zarzutu. Przy okazji było to bardzo duże doświadczenie dla mnie bo lutowanie układu którego prawie nie widać gołym okiem to nie lada wyzwanie. Dziękuję wszystkim z udział w dyskusji.
REKLAMA