logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ipad Air 2 A1567: Wykrzywione piny w złączu - poszukiwane metody i narzędzia do naprawy

sylwekamd 26 Paź 2021 21:37 876 7
  • #1 19676098
    sylwekamd
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam. Dostałem do serwisu tablet Ipad air 2 model A1567 po paru odpieciach taśmy od dotyku piny w złączu się wykrzywiły, już dwa razy takie przypadki miałem i udało mi się wyprostować lecz tutaj próbuje już kilka dni różnie i nie udaje mi się.
    Czy ktoś zna jakiś sposób na wyprostowanie tego złącza? Jakimi narzędziami to zrobić bo nowy wyświetlacz kosztuje ponad 600 zł.

Proszę o pomoc
    Załączniki:
    • Ipad Air 2 A1567: Wykrzywione piny w złączu - poszukiwane metody i narzędzia do naprawy IMG20211026211719.jpg (2.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ipad Air 2 A1567: Wykrzywione piny w złączu - poszukiwane metody i narzędzia do naprawy IMG20211026211721.jpg (2.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ipad Air 2 A1567: Wykrzywione piny w złączu - poszukiwane metody i narzędzia do naprawy IMG20211026211703.jpg (2.7 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 19676149
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    wymiana pinów na nowe koszt 3 funty za złącze + robocizna

Dodano po 1 [minuty]:

https://sklep.arvika.pl/index.php?id_product=...igitizera-42-pin&controller=product&id_lang=1

Dodano po 4 [minuty]:

wymiana nie jest skomplikowana tylko trzeba mieć czym wiedzieć jak
    mieć sprawne ręce

www.youtube.com/watch?v=kObgTffKb3I

Dodano po 58 [sekundy]:

Hotair + topnik niezbędne + złącze

Dodano po 1 [minuty]:

koszt około 100-150zł.
    Mikroskop to dobra rzecz przy takiej wymianie
  • #3 19676209
    sylwekamd
    Poziom 14  
    Podobne lutowania robiłem ale zadko na taśmie dotyku tylko najczęściej na płycie głównej . Na taśmie nie wiem jaka temperatura mogę grzać żeby nie uszkodzić. Stację lutownicza mam, topnik oczywiście też

P. S zapomniałem napisać że to są taśmy dotyku, złącza dotyku są sprawne
  • #5 19676278
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Czołem, cześć.

240 stopni max. Rzecz jasna, wszystko zależy od lutownicy i lutującego. Nie bez znaczenia będzie także to, czy będziesz chciał to zrobić grotem czy powietrzem (flow 20-25%). Niestety, wymagane jest perfekcyjne ustawienie nowych konektorów na taśmie - w przeciwnym przypadku taśmy się odchylają i wspiąć je do portu może kosztować sporo nerwów. Jeśli radzisz sobie z wymianą portów na płycie, to taśmy będą jak lekka, jesienna przechadzka w słoneczny dzień.

Powodzenia i pochwal się zdjęciem jak wyszło.
    Pozdrawiam.
  • #6 19676301
    sylwekamd
    Poziom 14  
    bert_studionapraw napisał:
    Czołem, cześć.

240 stopni max. Rzecz jasna, wszystko zależy od lutownicy i lutującego. Nie bez znaczenia będzie także to, czy będziesz chciał to zrobić grotem czy powietrzem (flow 20-25%). Niestety, wymagane jest perfekcyjne ustawienie nowych konektorów na taśmie - w przeciwnym przypadku taśmy się odchylają i wspiąć je do portu może kosztować sporo nerwów. Jeśli radzisz sobie z wymianą portów na płycie, to taśmy będą jak lekka, jesienna przechadzka w słoneczny dzień.

Powodzenia i pochwal się zdjęciem jak wyszło.
    Pozdrawiam.

właśnie znalazłem podobny problem na YouTube https://www.youtube.com/watch?v=H2cu98ZByMU i myślę ze może mi się udać lecz muszę poszukać gdzie mogę kupić takie złącza 42 pinowe lecz wolałbym oddać komuś kto to umie i zapłacić . Mam uszkodzony dotyk od Ipad air 1 to jutro spróbuje to odlutować hot airem
  • #7 19718523
    sylwekamd
    Poziom 14  
    Znalazłem złącze 42 pin i już kupiłem lecz tego dolnego złącza mniejszego nigdzie nie mogę znaleźć a tylko te złącze mi brakuje
  • #8 19719030
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    bert_studionapraw napisał:
    240 stopni max

Chyba w piecu konwekcyjnym ale przy sredniej temperaturze upłynnienia spoiwa bezołowiowego 236 stopni to i tak będzie kłopot, chciałbym zobaczyć jak Ty wyciągasz socket :)
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wykrzywionymi pinami w złączu dotykowym tabletu iPad Air 2 (model A1567) po odłączeniu taśmy. W dyskusji zaproponowano kilka metod naprawy, w tym wymianę złącza, co kosztuje około 3 funty plus robocizna. Użytkownicy podkreślili, że wymiana nie jest skomplikowana, ale wymaga odpowiednich narzędzi, takich jak stacja lutownicza, hot air, topnik oraz mikroskop. Zasugerowano, że temperatura lutowania powinna wynosić maksymalnie 240 stopni, a precyzyjne ustawienie nowych konektorów jest kluczowe. Użytkownik znalazł złącze 42-pinowe, ale miał trudności z odnalezieniem mniejszego złącza. Wspomniano również o ryzyku uszkodzenia taśmy dotykowej podczas lutowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA