logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie pakietu Ni-Mh w wkrętarce SILVERLINE 12V - spadek mocy

Farenhajt67 28 Cze 2018 14:33 705 1
  • #1 17301686
    Farenhajt67
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Witam kolegów, mam taki problem, moja wiertarka SILVERLINE jest zasilana pakietem 12 voltowym akmulatorki Ni-Ca niklowo-kadmowe działały już bardzo słabo po naładowaniu na full pakiet rozładowywał się samoczynnie i tracił moc o jakieś 80-90 procent. Postanowiłem więc odświeżyć pakiet i kupiłem 10 sztuk akumulatorków typu Ni-Mh o takich samych parametrach to znaczy napięcie 1,2 V 1200 mAh i połączyłem je tak samo w szereg. Tak złożony pakiet ładuje się oryginalną ładowarką (prąd stały) przez około 5 godzin ale po krótkotrwałym użyciu wiertarki (wkręcenie jednej śrubki) wskaźnik naładowania pakietu spada do 20 %. Co jest nie tak :cry: dlaczego pakiet nie trzyma i jego pojemność prawie od razu spada :cry: ? Czy do ładowania akumulatorków typu Ni-Mh czasem nie potrzeba innej ładowarki ?
  • #2 17301739
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    Ogniwa NiCD, które były to były ogniwa wysokoprądowe, a Ty kupiłeś pewnie byle co.
    Ładowarka bez problemu naładuje NiMh ... tylko pytanie jaka to ładowarka, daj wyraźne zdjęcie. Pomierz napięcie po naładowaniu.
REKLAMA