logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampę sufitową z łącznikiem świecznikowym? Niepoprawne działanie.

gomit 30 Cze 2018 14:13 663 9
REKLAMA
  • #1 17304928
    gomit
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum. Piszę, bo mam problem. Nie będę udawał, że się znam na elektryce, bo się na tym kompletnie nie znam. W sumie to dlatego piszę. Wszystkich, którzy poczują się tym postem wynikającym z niewiedzy poirytowani z góry przepraszam i proszę, żeby nie udzielali się w tej dyskusji. Liczę jednak, że znajdą się także osoby, które będą chciały mi pomóc. Przechodząc do rzeczy, zamontowałem lampę sufitową z 6 żarówkami. Dwa przewody fazowe (bo łącznik jest świecznikowy) połączyłem do odpowiednich miejsc w kostce, tak jak i przewód neutralny oraz ochronny. I teraz ilustracja tego co się świeci po użyciu przycisków (O-świeci, X-nie świeci):
    Pierwszy przycisk: O O O X X X
    Drugi przycisk: O O X O O X
    Dwa na raz: O O O X X X (nic się nie zmienia w stosunku do tego, jak był sam pierwszy)

Lampa zachowuje się tak, jak mam do niej wkręcone żarówki LED 7W
    Jak miałem wkręcone żarówki różnego typu, część LED część halogenowe, to po wciśnięciu drugiego przycisku te świeciły się wszystkie, ale te halogenowe się ściemniały.

Dodatkowo mam jeszcze drugą lampę tego samego typu i tam wkręciłem tylko żarówki halogenowe i z pięciu świeci się jedna (wszystkie sprawne).

No i to na tyle. Ci co się znają mogą się teraz pośmiać, ale i tak liczę na pomoc. :) Pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • #2 17304959
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2100
    gomit napisał:
    zamontowałem lampę sufitową z 6 żarówkami. Dwa przewody fazowe (bo łącznik jest świecznikowy) połączyłem do odpowiednich miejsc w kostce, tak jak i przewód neutralny oraz ochronny.

Sama instalacja wygląda na poprawną, posiada cztery żyły (jednak do sprawdzenia, czy po włączeniu jednego przycisku łącznika, jest faza na jednym przewodzie) i analogicznie drugi przycisk i faza na kolejnym, przy włączeniu dwóch na obydwu.
    Jeśli jest wszystko prawidłowo, to pewnie błąd jest w samej lampie. Tu trzeba sprawdzić, które źródła światła są podłączone do konkretnego przewodu. Powinno to być mniej więcej tak, trzy do jednego przewodu, kolejne trzy do następnego, może być układ 2/4, lub jeszcze inny.
  • REKLAMA
  • #3 17304969
    gomit
    Poziom 6  
    Dokładnie tak jest. Trzy są do jednego, trzy do drugiego i wszystkie 6 do neutralnego.
  • #4 17305013
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Tak na odległość, to ciężko coś wywnioskować, ale dla sprawdzenia (prawidłowości połączeń) zamontuj tylko halogeny i sprawdź działanie.
    Lampy Led, o małej mocy, mogą podświetlać się mimo teoretycznego ich nie załączenia. Jest, albo może to być spowodowane prądami indukowanymi się w przewodach.
  • #5 17305017
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1287
    Proszę uszczegółowić informację:
    Jakie źródła światła?
    Na jakie napięcie?
    Czy w instalacji zamontowany jest zasilacz?
    Jak wygląda schemat połączeń?
    Proszę dodatkowo wrzucić zdjęcia, jeżeli się da.
  • REKLAMA
  • #6 17305051
    gomit
    Poziom 6  
    Zauważyłem jeszcze, że różne żarówki zapalają się w zależności od tego, którą się wkręci gdzie ( mam cztery 7W, i dwie 6W)

Dodano po 4 [minuty]:

to jest taka lapma https://www.ceneo.pl/37531490#tab=spec

Dodano po 7 [minuty]:

a jak w miejsce jednej 6W wkręciłem 10 W, to po wciśnięciu drugiego przycisku świecą się wszystkie, ale dwie migają... a jak w mieskce drugiej 6W wkręciłem drugą 10 W, to:
    pierwszy przycisk: świecą trzy
    drugi przycisk: świecą wszystkie
    dwa przyciski: świecą trzy (te same co przy pierwszym przycisku)

nie ogarniam...
  • #7 17305083
    kokapetyl
    Poziom 43  
    gomit napisał:
    jak w miejsce jednej 6W wkręciłem 10 W, to po wciśnięciu drugiego przycisku świecą się wszystkie, ale dwie migają.

Po co te wszystkie kombinacje ?
    Byłeś poproszony o sprawdzenie, jak działają wszystkie jednakowe (tego samego typu) źródła światła i nie typu LED.
    Kolega kozi966 też zadał pytania.
  • REKLAMA
  • #8 17305191
    gomit
    Poziom 6  
    Jak wkręcę wszystkie nie-LED to świeci się jedna.
  • #9 17305292
    kokapetyl
    Poziom 43  
    gomit napisał:
    Jak wkręcę wszystkie nie-LED to świeci się jedna.

Dziwna sprawa

Z żyrandola masz cztery punkty "N, PE i 2 x L". Te dwa pierwsze to normalnie podłączone mają być odpowiednio do "N i PE" zasilania. Te dwa "L" połącz razem ze sobą i podłącz do jednego zasilania "L" (tego co przychodzi z łącznika) Powinny się świecić wszystkie żarówki, po włączeniu odpowiedniego włącznika, Jeśli tak jest to, przełącz te dwa "L" żyrandola na drugi przewód zasilający idący z łącznika, powinny się świecić również wszystkie przy włączonym drugim włączniku.
    Czy tak jest ?, ewentualnie co się dzieje ?.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podłączeniem lampy sufitowej z łącznikiem świecznikowym, gdzie lampa nie działa zgodnie z oczekiwaniami. Po podłączeniu sześciu żarówek LED 7W, zachowanie lampy jest nieprawidłowe, co objawia się różnym świeceniem żarówek w zależności od wciśniętego przycisku. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie poprawności połączeń, w tym fazy na przewodach oraz testowanie lampy z różnymi typami żarówek. Wskazują również na możliwość problemów z prądami indukowanymi w instalacji oraz zalecają użycie jednorodnych źródeł światła dla diagnozy. Dodatkowo, użytkownik zauważa, że różne żarówki zapalają się w zależności od ich umiejscowienia w lampie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA