Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum. Piszę, bo mam problem. Nie będę udawał, że się znam na elektryce, bo się na tym kompletnie nie znam. W sumie to dlatego piszę. Wszystkich, którzy poczują się tym postem wynikającym z niewiedzy poirytowani z góry przepraszam i proszę, żeby nie udzielali się w tej dyskusji. Liczę jednak, że znajdą się także osoby, które będą chciały mi pomóc. Przechodząc do rzeczy, zamontowałem lampę sufitową z 6 żarówkami. Dwa przewody fazowe (bo łącznik jest świecznikowy) połączyłem do odpowiednich miejsc w kostce, tak jak i przewód neutralny oraz ochronny. I teraz ilustracja tego co się świeci po użyciu przycisków (O-świeci, X-nie świeci):
Pierwszy przycisk: O O O X X X
Drugi przycisk: O O X O O X
Dwa na raz: O O O X X X (nic się nie zmienia w stosunku do tego, jak był sam pierwszy)
Lampa zachowuje się tak, jak mam do niej wkręcone żarówki LED 7W
Jak miałem wkręcone żarówki różnego typu, część LED część halogenowe, to po wciśnięciu drugiego przycisku te świeciły się wszystkie, ale te halogenowe się ściemniały.
Dodatkowo mam jeszcze drugą lampę tego samego typu i tam wkręciłem tylko żarówki halogenowe i z pięciu świeci się jedna (wszystkie sprawne).
No i to na tyle. Ci co się znają mogą się teraz pośmiać, ale i tak liczę na pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
Pierwszy przycisk: O O O X X X
Drugi przycisk: O O X O O X
Dwa na raz: O O O X X X (nic się nie zmienia w stosunku do tego, jak był sam pierwszy)
Lampa zachowuje się tak, jak mam do niej wkręcone żarówki LED 7W
Jak miałem wkręcone żarówki różnego typu, część LED część halogenowe, to po wciśnięciu drugiego przycisku te świeciły się wszystkie, ale te halogenowe się ściemniały.
Dodatkowo mam jeszcze drugą lampę tego samego typu i tam wkręciłem tylko żarówki halogenowe i z pięciu świeci się jedna (wszystkie sprawne).
No i to na tyle. Ci co się znają mogą się teraz pośmiać, ale i tak liczę na pomoc.